H χρήση ηλεκτρισμού στην αρχαία Αίγυπτο(!!),και η μπαταρία της Βαγδάτης.








Ο Γερμανός αρχαιολόγος Wilhelm Konig , ανακάλυψε το 1938, κοντά στη Βαγδάτη, την  διάσημη “μπαταρία της Βαγδάτης” και έφερε νέα δεδομένα για την γνώση ,και την χρήση του ηλεκτρισμού από τους αρχαίους λαούς. Ο Konig την εποχή εκείνη εργαζόταν στην Βαγδάτη σχεδιάζοντας το αποχετευτικό της δίκτυο,και ανακάλυψε σε ανακαφές  κάποιου κτιρίου μαζί με άλλα αντικείμενα και ένα ξεχωριστό δοχείο.Μελετώντας το δοχείο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι  περιείχε ένα χάλκινο κύλινδρο επενδυμένο με πίσσα και στερεωμένο στο χείλος της οπής.Στο κέντρο της πίσσας είχε μια μικρή σιδερένια ράβδο πακτωμένη στο καπάκι. Αναλύσεις έδειξαν ότι το περιεχόμενό του ήταν κάποιο οξειδωτικό διάλυμα, πιθανότατα κρασί ή ξύδι. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα στο βάζο υπήρχε ένα υγρό που αλληλεπιδρούσε με το μέταλλο και παρήγαγε ηλεκτρικό φορτίο. Δηλαδή μια μπαταρία!!!
Το εκπληκτικότερο είναι ότι η αρχαία αυτή μπαταρία μετρήθηκε....Μετά από 2200 χρόνια συνέχιζε να παράγει τάση των  0,8-2V, ενώ η παράλληλη σύνδεση και άλλων  μπαταριών,θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μεγαλύτερες τάσεις!!!
ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕ ΟΜΩΣ;
Το 1981  ο επιστήμονας  Δρ.Αρν Έγκεμπρεχτ  κατασκεύασε μια ολόϊδια μπαταρία με αυτήν της Βαγδάτης και κατόρθωσε μέσα σε 2 μόνο ώρες να επιχρυσώσει ασημένια αντικείμενα.Μια εξήγηση λοιπόν που θα μπορούσε να δοθεί θα είταν ότι χρησίμευε για την επίστρωση και επιχρύσωση μετάλλων με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης.Μια άλλη εξήγηση που πάει λίγο πιο μακριά θέλει τους Αιγυπτίους να είχαν κατορθώσει να κατασκευάσουν κάποιας μορφής λαμπτήρες ,και με την ενεργοποίησή τους από τέτοιες μπαταρίες κατόρθωσαν να ζωγραφίσουν τις σκοτεινές αίθουσες των πυραμίδων.Κάτι που μέχρι σήμερα παρέμενε μυστήριο.Σε πολές Αιγυπτιακές τοιχογραφίες υπάρχουν απεικονίσεις ανθρώπων να κρατούν τέτοιους λαμπτήρες άλλα και διάφορες φωτεινές μπάλες στα χέρια τους.Νομίζω ότι τίποτα δεν είναι παράξενο ,και τίποτα δεν μπορεί να αποριφθεί αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να μην υποτιμούμε και να κατανοήσουμε τις γνώσεις των αρχαίων λαών, που αποδεδειγμένα πολλές φορές ήταν πολύ πιο προχωρημένες από τις δικές μας .
Και για την ιστορία,ο Α.Βόλτα το 1800 κατασκεύασε την "πρώτη" μπαταρία ακριβώς με τα ίδια υλικά....
-Βισάλτης-

Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΗΗΝΙΚΟΙ ΝΑΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.

ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ "ΙΕΡΕΙΣ" ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΟΡΦΟΣΙΑΣ.

ΑΛΛΩΣΤΕ ΙΕΡΟΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕΤΗ ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΟΥ.

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΚΑΘΕ ΑΡΧΑΙΟΣ ΝΑΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΥΚΝΩΤΗΣ, ΣΥΛΕΚΤΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΟ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, Ο ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΡΥΣΕΛΕΦΑΝΤΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΚΡΙΜΕΝΑ Η ΑΚΙΔΑ ΣΤΟ ΔΟΡΥ ΤΗΣ. ΚΑΙ Ο ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΦΡΕΑΤΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΖΟΜΕΝΟ
Η ΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΝΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ Η ΣΤΟ ΑΔΥΤΟ Η ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΑΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΕΤΟΙΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΑΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΣΥΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΦΗ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ, ΑΝΩΘΕΝ.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΕΠΕΖΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΚΙΩΝΩΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΙΣΜΟ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ...

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΝΑΟ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΦΡΕΑΤΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΘΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΡΤΗΣΗ.

ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΑΜΕΤΡΗΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΑΛΛΑΖΩΝΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΥΝΑΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥΣ...

ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ...ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ...

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΔΙΟΤΙ Η ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΧΤΥΠΟΥΣΕ ΚΑΡΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιώργο, πολύ ενδιαφέρων το σχόλιό σου!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ανωνυμε 7:00
ΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ,
ΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΛΕΓΟΜΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ...
ΕΝΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΑΙΡΟΝΤΟΣ BLOG ΕΙΜΑΙ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΠΟΥΘΕΝΑ , ΓΙΩΡΓΟΣ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
OK, ΞΕΡΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗΣ, ΝΟΜΙΖΩ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗΣ.
ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.
ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑ.
ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ BLOG.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *