Τα δρακόσπιτα της Εύβοιας


Σχετικά θέματα:1)Τα δρακόσπιτα της Όχης στη νότια Εύβοια -
2)Tα Δρακόσπιτα των Δρύοπων στην Εύβοια(Βίντεο) 

Στην Εύβοια μεταξύ Καρύστου και Στύρων, υπάρχουν 25 εντυπωσιακά κτίσματα του 6ου αιώνος τα Δρακόσπιτα. Είναι κατασκευασμένα από τεράστιους λίθους, χωρίς θεμέλια και παράθυρα. Κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι σήμερα αν είναι κατοικίες θεών ή ανθρώπων, ταφικά κτίρια ή ναοί! Επειδή είναι όλα κτισμένα κοντά σε λατομεία εικάζεται ότι πιθανώτατα πρόκειται για ναούς αφιερωμένους στους θεούς ή στον ήρωα Ηρακλή, που προσωποποιούσε την δύναμη.


Κανείς δεν γνωρίζει ποιοί κατασκεύασαν τα δρακόσπιτα! Ίσως να ήταν οι Δρύοπες (αρχαίοι κάτοικοι της Καρύστου), ή οι Κάρες! Μπορεί και να μη γίνει ποτέ γνωστή η ταυτότητα του κατασκευαστή τους! Τα κτίσματα είναι σκορπισμένα στον χώρο, ογκώδη και ιδιόμορφα! Ο αριστοτεχνικός τρόπος σύνδεσης των τετραγωνισμένων ογκόλιθων είναι μια πραγματική αρχιτεκτονική πρόκληση. Η μοναδικότητα των δρακόσπιτων οδηγεί στο συμπέρασμα, πως οι ντόπιοι είχαν φοβερές ικανότητες στην κατεργασία της πέτρας και πολύ καλές γνώσεις αρχιτεκτονικής.

Η στέγη των δρακόσπιτων, είναι φτιαγμένη με το λεγόμενο εκφορικό σύστημα (βαθμιδωτή κατασκευή). Μεγάλες βαρειές πλάκες σχιστόλιθου συγκλίνουν σε στρώσεις από δύο αντικρινούς τοίχους, και κάθε στρώση εξέχει λίγο περισσότερο από την αμέσως κατώτερή της, έτσι ώστε να η δημιουργηθεί μία πυραμιδωτή στέγη. Φαίνεται εύκολο! Εάν όμως δεν υπολογιστεί καλά το βάρος των πλακών, η σκεπή θα καταρρεύσει! Για ν’ αποφύγουν την κατάρρευση οι κατασκευαστές των δρακόσπιτων χρησιμοποιούσαν μεγάλους ογκόλιθους σαν αντίβαρα πάνω από τις πλάκες! Όλα τα δρακόσπιτα είναι κτισμένα πάνω σε βράχους.
Το σπουδαιότερο και ποιο εντυπωσιακό από τα δρακόσπιτα είναι κατασκευασμένο στη κορυφή της Όχης, στο ψηλώτερο σημείο του βουνού. Είναι φτιαγμένο από μεγάλους ογκόλιθους, που πάρθηκαν από τον γύρω χώρο κι έχουν πελεκηθεί και ταιριαστεί ο ένας με τον άλλον, χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανενός είδους συνδετικό υλικό! Το πάχος των τοίχων του είναι περίπου 1,50 μέτρα και το εσωτερικό του 5×10 μέτρα. Η είσοδός του είναι χαρακτηριστική τρίλιθη είσοδος σε σχήμα Π, από μεγάλες κολώνες. Η πλάκα πάνω από την είσοδο ζυγίζει περίπου 10 τόνους!!

Το 1959 ο καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής της Θεσσαλονίκης, Νίκος Μουτσόπουλος, ερευνώντας τα δρακόσπιτα, βρήκε σ’ αυτό της Όχης αγγεία, όστρακα κι άλλα αντικείμενα που βρίσκονται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρύστου. Η άποψη του καθηγητού είναι πως πρόκειται περί Δρυοπικού ναού που έχει χτιστεί πριν από το 700 π.Χ.. Άλλοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχει κατασκευαστεί πριν από τον Τρωϊκό πόλεμο. Κάποιος ξένος αρχαιολόγος, έχει εκφράσει την άποψη ότι ίσως είναι το αρχαιότερο κτίσμα της Ευρώπης!

Οι δράκοι είναι μυθικές μορφές, της παγκόσμιας Μυθολογίας, που παίρνουν διάφορες μορφές κι έχουν μεγάλες φυσικές και πνευματικές δυνάμεις! Σε πολλές περιπτώσεις είναι φύλακες μεγάλων θησαυρών και των μυστικών του θανάτου και της αθανασίας. Ετσι και στην λαϊκή παράδοση της Εύβοιας εχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας, πολλές ιστορίες, για δράκους που ζούσαν στα πέτρινα πανάρχαια σπίτια ή σπηλιές.

Το μυστήριο των δρακόσπιτων δεν έχει λυθεί! Ήταν οι Δρύοπες, οι Κάρες ή οι δράκοι οι δημιουργοί τους; Ήταν ναοί αφιερωμένοι στους Έλληνες θεούς ή κατοικίες δράκων; Θα μάθουμε ποτέ άραγε;

Πηγές: Περιοδικό αρχαιολογία, http://www.dirfys.gr
ΕΛΛΑΣ


Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης Πλάτων Πισατίδης είπε…
Μια...ερώτηση!
Είναι ελεγμένο το...παρελθόν των "δρακόσπιτων";;;
Ο χρήστης Πλάτων Πισατίδης είπε…
Μια ερώτηση:
Είναι ελεγμένο το...παρελθόν των "δρακόσπιτων";;;
Ανήκουν σίγουρα στην "ιστορική" εποχή;;;
Δεν θα υπήρχαν αναφορές αν πράγματι είναι του...600 π.χ.χ.;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λοιπόν, Βισάλτη, μιάς καί είμεθα είς τήν Ν.Ευβοιαν,αναζήτησε(-σατε)γιατί μετά τήν Κάρυστο είς αχραιότατο οικισμό,οι κάτοικοί του όταν κινδυνεύουν(;),ακόμη καί σήμερα,επικοινωνούν μεταξύ των μέ συρίγματα(σφυρίγματα)!!.Οι τυχόν σοβαρές απαντήσεις εκλήσουν!!.-Αρτάνη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λοιπόν.. Βισάλτη,Δράκος..Δέρκω..Δόρυ..Οξυ-δερκής..Δορυ-φόρος..κλπ, ερεύνησε(-σατε)καί θα εκπλαγείτε!!Αρτάνη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η αλήθεια είναι ότι, όσο πιο πίσω πας στο χρόνο, τόσο πιο έξυπνοι, υγιείς, και δυνατοί είναι οι άνθρωποι. Επομένως, κανείς δε θα έπρεπε να ξαφνιάζεται από αυτά που βλέπει σε αρχαία κτίσματα.

Απλά φανταστείτε τι θα έλεγε ο Αρχιμήδης, ο Αριστοτέλης, ο Ιπποκράτης, ο Πυθαγόρας, αν ήξεραν ότι οι απόγονοί τους θα έκαναν ένα πειραματικό μπόλι, με άγνωστες ενέργειες και παρενέργειες, με τεχνολογία που μπορεί να επηρεάσει μόνιμα τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα τους και το σώμα των απόγόνων τους, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποφύγουν μια ασθένεια που σκοτώνει το πολύ το 0.1% που τη κολλούνε. Και την στιγμή που το μπόλι το φτιάχνει μια γνωστή εγκληματική οργάνωση που έχει ήδη κάμποσο αίμα στα χέρια της, δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη για το όποιο κακό αποτέλεσμα, και έχει εμφανώς μόνο σκοπό το χρηματικό κέρδος.

Όσο περνάει ο καιρός, το ανθρώποινο είδος (αλλά και κάθε άλλο είδος) γίνεται ηλίθιο, εύθραυστο, αδύναμο, και υπό εξαφάνιση. Και δεν είναι τίποτα πολύπλοκο να εξηγήσεις. Είναι απλά μαθηματικά και βιολογία: μείωση βιοποικιλότητας, γενετική εντροπία, και η (αναπόφευκτα) αποτυχημένη φυσική επιλογή. Και την ίδια ώρα κάποιοι πιστεύουν σε θεωρίες της "εξέλιξης"! Ωραία εξέλιξη βρε! Άντε και εις ανώτερα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *