Φρούριο Ρίου (Κάστρο του Μοριά)



ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

Φωτογραφίες: Ghostis


Το φρούριο του Ρίου κατείχε σημαντική στρατιωτική θέση κατά τα χρόνια του μεσαίωνα καθώς μαζί με το φρούριο του Αντίρριου ελέγχανε την είσοδο στον Κορινθιακό κόλπο. Το φρούριο είναι χτισμένο πάνω από ναό που ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα και είχε σχήμα ισοσκελούς τριγώνου.
Χτίστηκε μέσα σε 3 μήνες από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ τον Β’ εν έτη1499. Ωστόσο άλλαξε πολλά χέρια η κατοχή του, το 1532 στους Ισπανούς και αμέσως πάλι στους Τούρκους. Το 1603 οι ιππότες της
Μάλτας του προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, ενώ το 1687 έπεσε στα χέρια του Μοροζίνι που το ενίσχυσε με πύργους, προμαχώνες, επάλξεις. Το 1715 ξαναπέφτει στα χέρια των τούρκων μέχρι το 1828 που παραδίδεται στον στρατηγό Μεζό ύστερα από πολιορκία όπου και παραδίδεται στους Έλληνες. Και τέλος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το είχαν χρησιμοποιήσει και οι Γερμανοί.

Σήμερα το φρούριο έχει αναστηλωθεί, ηλεκτροφωτιστεί και ανεφοδιάστηκε και με συμπληρωματικά έργα όπως ο χώρος εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα και διεξαγωγή διαφόρων φεστιβάλ. Στην εκκλησία του τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής υπάρχει η δυνατότητα γάμου και βάπτισης! Πεζόδρομος σε όλο το φρούριο με φώτα καθιστά τον βραδινό περίπατο δυνατό στον χώρο του. Για την αξιοποίηση του χώρου εργάστηκαν και πυροτεχνουργοί και άλλες μονάδες του στρατού καθώς υπήρχαν Γερμανικές οβίδες στο έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Η Συνέχεια της περιήγησης με φωτογραφίες εδώ.    

Δείτε σχετικό βίντεο:



Bookmark and Share

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *