"Σπαρτιάτικη" ταφή 4600 ετών

Σπάνια ταφή 4.600 ετών που ανακαλύφθηκε σε μια απόμερη γωνιά στον Βόρειο Καναδά ίσως να κρατά το κλειδί για τον τρόπο ζωής των αρχαίων Καναδών.

Ο σκελετός του 40άρη άντρα που βρέθηκε τυχαία σε τάφο στον βόρειο Καναδά δείχνει ότι οι προϊστορικές φυλές της περιοχής ζούσαν σπαρτιατικά 

Το αξιοσημείωτο του ευρήματος είναι ότι η ανακάλυψη έγινε τυχαία στις ακτές της λίμνης Μπιγκ Τράουτ στο Βόρειο Οντάριο, από ψαράδες της περιοχής, όταν κατέβηκε η στάθμη του νερού, αφήνοντας εκτεθειμένο τον τάφο. Η δε σπανιότητα του ευρήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι νόμοι του Καναδά απαγορεύουν τις ανασκαφές σε μεγάλο τμήμα αυτής της περιοχής. Παρ' όλα αυτά ο Καναδάς έχει αρχαιολογικά ινστιτούτα σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα.

Ο σκελετός της ταφής ανήκει σε έναν άντρα ηλικίας ανάμεσα στα τέλη των 30 χρόνων του ή στα 40. «Υψους περίπου 1,54 μ., ο άντρας διέθετε μια πολύ πολύ ρωμαλέα αρσενική σωματική διάπλαση» παρατηρεί ο επικεφαλής της ομάδας που χειρίζεται το εύρημα, καθηγητής Σκοτ Χάμιλτον. Προφανώς ανήκε σε υψηλή τάξη στην εποχή του, συμπεραίνουν εξαιτίας αυτής της φαινομενικά επίσημης ταφής.

Ο άντρας ζούσε περίπου την ίδια εποχή που χτίζονταν οι μεγάλες Πυραμίδες στην αρχαία Αίγυπτο και σπουδαίες πόλεις, όπως η αρχαία Βαβυλώνα. Ομως οι πολικές θερμοκρασίες του Καναδά, έως τους -30 βαθμούς Κελσίου, έκαναν αναγκαστικά τις συνθήκες ζωής πολύ διαφορετικές. Με πειράματα που διενήργησε η ομάδα κάνοντας ισοτοπικά τεστ διαπίστωσε ότι ο προϊστορικός άνθρωπος ζούσε τρώγοντας ψάρια και λίγο κυνήγι της περιοχής.

Ο σπαρτιάτικος τρόπος ζωής και η αποδημητική φύση της τροφής σημαίνουν ότι οι προϊστορικές φυλές του Οντάριο ταξίδευαν τεράστιες αποστάσεις σε ολιγάριθμα γκρουπ. «Ο χειμώνας γενικά είναι εποχή ανάγκης αποθεμάτων και κακουχιών, καθώς το φαγητό σε ορισμένες περιοχές εξαφανίζεται» σημειώνει ο καθηγητής. «Αυτό σημαίνει πως προκειμένου να επιβιώσουν οι άνθρωποι, κάτω από την Αρκτική, χρειαζόταν να ζουν σε έναν εποχικό κύκλο που ήταν ιδιαίτερα κινητικός».

Πάντως, κατά κάποιον τρόπο, ο αρχαίος τρόπος ζωής μοιάζει να έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα.

Και παράλληλα με την τεχνολογία, οι άνθρωποι της περιοχής (περίπου 1.200 άνθρωποι της φυλής Φερστ Νέισον) χρησιμοποιούν ακόμα κανό, παπούτσια για το χιόνι και παραδοσιακά υποδήματα και ενδυμασίες.

Κόκκινη ώχρα
Η κόκκινη ώχρα που βρέθηκε στα οστά του άντρα θεωρούν πως προστέθηκε στο σώμα του πριν από την ταφή, ως μια κοινή πρακτική που έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής.




"Πύλη Ιάσωνος" 
Bookmark and Share
 

Σχόλια

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *