Η μυστική φιλοσοφία του Πλάτωνα

Βρετανός ακαδημαϊκός ανακάλυψε μαθηματικούς και μουσικούς κώδικες στα έργα του Πλάτωνα, μέσα από τους οποίους, ο Έλληνας φιλόσοφος απέκρυψε τις απόψεις του για τη ζωή και τον κόσμο που θα μπορούσαν την εποχή εκείνη να απειλήσουν την ίδια την ύπαρξή του.Ο ιστορικός και καθηγητής της Φιλοσοφίας, Τζέι Κένεντι του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, αναφέρει την ανακάλυψή του ως «μια σοβαρή εκδοχή για την ανακάλυψη νέων έργων του Πλάτωνα». Στην πενταετή μελέτη του, διαπίστωσε ότι τα κείμενά του Πλάτωνα εμπεριέχουν στοιχεία-σύμβολα της πυθαγόρειας φιλοσοφίας και ότι πίστευε στην μαθηματική δομή του σύμπαντος.

Σύμφωνα με το βρετανό καθηγητή το βιβλίο της φύσης του Πλάτωνα είναι γραμμένο στη γλώσσα των μαθηματικών και ο Έλληνας φιλόσοφος προηγήθηκε της επιστημονικής επανάστασης του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα κατά 2.000 έτη.
Κλειδί στην αποκωδικοποίηση των πλατωνικών κειμένων είναι ο 12ηχος της ελληνικής μουσικής κλίμακας, ο οποίος ήταν δημοφιλής στους πυθαγόρειους.

Η μελέτη του Κένεντι βασίζεται στη στιχομετρία, τη μέτρηση των αρχαίων κειμένων και το διαχωρισμό τους σε ‘γραμμές’.Με τη χρησιμοποίηση ενός υπολογιστή, δημιούργησε μια άλλη εκδοχή για τα χειρόγραφα του Πλάτωνα ενοποιώντας 35 χαρακτήρες γραμμάτων κατά σειρά χωρίς σημεία στίξης.

Κάποιες βασικές φράσεις εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα βάσει της 12ηχης κλίμακας.

Με το πολλαπλάσιο του 12, η «ΑΠΟΛΟΓΙΑ» έχει 1200 γραμμές. Το «ΣΥΜΠΟΣΙΟ» 2400 γραμμές και η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» 12,000 γραμμές.

Μέσα από το διαχωρισμό αυτόν ξεπηδά ένας ρυθμός μουσικής και αρμονίας και επαναλαμβάνονται ρυθμοί όπως της αγάπης, του πολέμου, του θανάτου κ.α.
Ο Κένεντι πιστεύει ότι ο Πλάτων δεν το κάνει από ευχαρίστηση αλλά για την ασφάλειά του, ειδικά μετά την εκτέλεση του δάσκαλού του Σωκράτη, για τις αιρετικές του απόψεις.

«Ο μυστικισμός ήταν πολύ διαδεδομένος στην αρχαιότητα, ιδιαίτερα η απόκρυφη θρησκευτική εκπαίδευση, αλλά στην περίπτωση του Πλάτωνα η διακοίνωση των ιδεών του, ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου», δήλωσε ο βρετανός καθηγητής.Στην αρχαιότητα πολλοί από του μαθητές του Πλάτωνα είχαν ισχυριστεί ότι τα πλατωνικά κείμενα περιέχουν διδασκαλίες και μυστικούς κώδικες γνώσεων, αλλά οι σύγχρονοι ακαδημαϊκοί έχουν απορρίψει αυτήν την θεωρία.

Ο Τζέι Κένεντι υποστηρίζει ότι μέσα από τα αρχαία κείμενα του Πλάτωνα αναδύονται σύμβολα και κώδικες που με την αποκωδικοποίησή τους γίνεται γνωστή η κρυμμένη φιλοσοφία του Πλάτωνα.

Λέξεις της ελληνικής γλώσσας μπορούν να ερμηνευτούν με την πυθαγόρεια θεωρία και να προσδώσουν την πραγματική έννοιά τους.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Bookmark and Share

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *