Στο φως η αρχαιότερη βασιλική της Θεσσαλονίκης

Προγενέστερη ακόµη και της Αχειροποιήτου είναι η βασιλική που ήρθε στο φως στην Πλατεία Συντριβανίου.

 ΕΥΡΗΜΑ ΤΟΥ 5ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΟΥ

Αγνώστου ταυτότητος, αλλά παλαιότερη ακόµη και από την Αχειροποίητο, ήρθε στο φως η αρχαιότερη βασιλική στη Θεσσαλονίκη κατά τις εργασίες για σιδηροδροµικά έργα. Εχει µήκος περίπου 25 µ., αλλά η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 17 µ., ενώ το υπό λοιπο του κτιρίου εικάζεται πως βρίσκεται κάτω από τη σηµερινή Πλατεία Συντριβανίου.

 Αγνωστο παραµένει σε ποιον άγιο ήταν αφιερωµένος ο ιερός ναός, που χτίστηκε περί τα µέσα του 5ου αιώνα  λίγα χρόνια πριν από την Αχειροποίητο ακολουθώντας το ίδιο σύστη µα δόµησης _ και φαίνεται πως ήταν σε χρήση έως και τον 7ο αιώνα. Η λύση στο µυστήριο της ταυτότητας όµως ίσως βρεθεί όταν η σκαπάνη προχωρήσει κάτω από την Αγία Τράπεζα, οπό τε και µπορεί  αν εντοπιστεί το εγκαίνιο να αποκαλύψει τον άγιο στον οποίο ήταν αφιερωµένος ο ναός.

 Ακόµη όµως κι αν οι αρχαιολόγοι της αρµόδιας 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν τα καταφέρουν να βρουν την ταυτότητα του ναού, ο οποίος πιθανόν να συνδεόταν µε παρακείµενο νεκροταφείο, έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν την ανασκαφή, καθώς ήδη διαφαίνεται η ύπαρξη ψηφιδωτού δαπέδου σε χαµηλότερα στρώµατα.

 Οσο για την τύχη του ευρήµατος; Εστω και αποσπασµατικά θα αποσπασθεί και θα µεταφερθεί σε άλλο χώρο, αν και ακόµη δεν έχει αποφασιστεί αν θα καταλήξει σε χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου ή στο Επταπύργιο.


"ΤΑ ΝΕΑ"  

Bookmark and Share

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *