Ελληνική παρουσία σε πανάρχαια πόλη της Κίνας

Αμφορείς και μαίανδροι σε αρχαία πόλη της Κίνας

(Aναδημοσίευση ενός παλαιότερου άρθρου του Γ.Εχέδωρου που πρωτοπαρουσιάστηκέ και στο "ΒΙΣΑΛΤΗΣ")

 

Ο αμφορέας αυτός που βρέθηκε στην αρχαία πόλη Νίγια της Κίνας έκανε το 'γύρο του κόσμου'.


Αφού, λοιπόν, μιλάμε για δημοσιεύματα που κλείστηκαν στα δώματα του παρελθόντος, ας κάνουμε τον κόπο να ανοίξουμε τη λησμονημένη αυτή πόρτα για να δουν οι νεότεροι μερικά πράγματα.
Ένα δημοσίευμα αυστραλιανής εφημερίδας τάραξε τα ιστορικά ύδατα, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990. Το δημοσίευμα έλεγε για ελληνικό πολιτισμό σε πόλη της Κίνας. Έτσι έχουμε το παράδοξο ότι αφού ο Μέγας Αλέξανδρος έφθασε μέχρι το Γάγγη ποταμό πως υπάρχουν ελληνικές πόλεις στην Κίνα;
Μήπως ο Αλέξανδρος έφθασε μέχρι το εσωτερικό της Κίνας; Ή τουλάχιστον, έφθασαν εκεί στρατεύματά του; Αναπάντητα ιστορικά ερωτήματα, αφού δεν υπάρχουν οι ανάλογες ιστορικές πηγές που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο.

Κι όμως στην Κίνα βρέθηκε αρχαία ελληνική πόλη. Αυτό μας λέει το δημοσίευμα της Μελβούρνης το 1993. Ή για να ακριβολογούμε: σε πανάρχαια κινεζική πόλη είχαν εγκατασταθεί στρατεύματα του Αλεξάνδρου, τα αντικείμενα των οποίων έμελλε να βρεθούν 2.300 χρόνια μετά.Η ανακάλυψη δεν είναι νέα, δηλαδή δεν είναι ούτε του προαναφερόμενου χρόνου. Πηγαίνει αρκετά πίσω.
Ο Βρετανός εξερευνητής σερ Όρελ Στέιν, περιδιαβάζοντας την Κίνα το 1903 (106 χρόνια πριν) άκουσε από Κινέζους χωρικούς για την ύπαρξη μιας αρχαίας ελληνικής πόλης κάτω από μεγάλους αμμόλοφους. Πρόκειται για την πανάρχαια πόλη Νίγια που στις επόμενες δεκαετίες χάθηκαν τα ίχνη της. ( Όταν επιβλήθηκε στην Κίνα το κομμουνιστικό καθεστώς τα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα αδράνησαν.).

Από τη δεκαετία, όμως, του 1980, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον και έτσι μια ομάδα Κινέζων και Ιαπώνων ερευνητών άρχισε να ψάχνει για την χαμένη πόλη Νίγια κάπου 640 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Kashgar.
Πράγματι έπειτα από κοπιώδη έρευνα βρήκαν κάτω από τους αμμόλοφους τα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Στη διαδικασία της ανασκαφής με μεγάλη έκπληξη εντόπισαν μέσα στα ερείπια ‘έπιπλα ελληνικού στυλ’(!!) Βρήκαν δηλαδή, ανάγλυφες παραστάσεις με μαιάνδρους, αμφορείς ελληνικούς με αναπαραστάσεις από τα ομηρικά έπη.Η χρονολόγησή τους ανάγεται στα χρόνια της αλεξανδρινής εκστρατείας. Η ανακάλυψη είχε μεγάλο ενδιαφέρον.
Κανένα ιστορικό στοιχείο δεν υπήρχε που να αναφέρει έστω αόριστα την παρουσία των Ελλήνων στην κινεζική αυτή επαρχία.
Η είδηση των ευρημάτων της ανασκαφής μεταδόθηκε από το κινεζικό πρακτορείο και δημοσιεύθηκε πρώτα στην Αυστραλία και από εκεί αναδημοσιεύθηκε στον ελληνικό Τύπο.


Για να δείτε που είναι η κινεζική πόλη Kashgar πατήστε εδώ

Γ.Εχέδωρος - Άρθρα και σκέψεις


Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης andromedios είπε…
Δωστε όλα τα στοιχεια ρε παιδια και ο καθενας ας βγαλει τα συμπερασματα του.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ , ΟΙ ΣΙΝΕΣ - ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΩΝ ΚΑΚΟΥΡΓΩΝ , ΓΕΝΟΚΤΟΝΩΝ , ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ , ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ , ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΩΝ ...

http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/11/blog-post_20.html
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
απο οσο γνωριζουμε δεν υπηρξε προωθηση των επιγονων προς την κινα ,μαλλον το αντιθετο συνεβει,δηλαδη υποχωρηση εναντι των σκυθων και προσπαθεια προωθησης προς την ινδια .
εκεινο που θα λυση το προβλημα ειναι η χρονολογηση ,παντος η υπαρξη (σε ποιο αριθμο?)αγγειων της κλασσικης περιοδου δεν ειναι ατρανταχτο κριτιριο διοτι παντα υπηρχαν και οι εμποροι.ΑΝ ομως αποδειχθη(ονειρο θερινης νυκτος βλεπω να ειναι η σωστη πληροφορηση απο τους αρχαιολογους που ασχολουνται) ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟ της αλεξανδρινης εποχης ,εκει αρχιζουν τα δυσκολα και πεφτει πολυ μα πολυ γελιο , δηλαδη επαληθευονται οι εκστρατειες του διονυσου η’ του ηρακλεους. παντος σε σχετικο αρθρθο που διαβασα στο νεοταξιτικο national geographic η χρονολογηση παει …πισω απο τον Μ.Αλεξανδρο!!!!!.Η υπαρξη ελληνικης πολις με απογονους απο ολους τους δυστηχους δουλους που εφερε πισω ο ξερξης στην εκστρατεια του (ελευθεροθεντες απο τον ΜΑλεξανδρο)δημιουργει την πιθανοτητα για μια αλλου ειδους αποικια .ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΥΝ εν ολιγοις.εσενα πια ειναι η αποψη σου?
Ο χρήστης visaltis.net είπε…
Eίναι δύσκολο να απαντήσεις σε ένα σχόλιο για τέτοιο μεγάλο θέμα.Κράτησε ότι φυσικά και επαληθεύονται οι εκστρατείες του Διονύσου και του Ηρα-κλέους
Ο χρήστης Υπερνεφέλιος είπε…
Συγνώμη,φίλε ΒΙΣΑΛΤΗ ,τώρα το είδα και το πρόσθεσα http://pyrron.blogspot.com/2010/08/blog-post_25.html
Ο χρήστης Υπερνεφέλιος είπε…
Συγνώμη φίλε ΒΙΣΑΛΤΗ, τώρα το είδα και το πρόσθεσα http://pyrron.blogspot.com/2010/08/blog-post_25.html
Ο χρήστης visaltis.net είπε…
Μην ανυσηχείς,ούτε το πρόσεξα.Δεν ασχολούμαι καν με τέτοια .Απλώς το τόνισα γιατί από τις πολλές αναδημοσιεύσεις κάποιοι μπλόγκερ με την μέθοδο του σπασμένου τηλεφωνου(η πηγή της πηγής ,ω πηγή)είχαν φτάσει να αναφέρουν σαν πηγή του άρθρου την "Ελευθεροτυπία"!!!
Ο χρήστης Υπερνεφέλιος είπε…
Έτσι, έτσι είναι ακριβώς όπως τα γράφεις....αρρωστημένα πράγματα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *