ΦΑΚΕΛΟΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑ


ΕΡΕΥΝΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ : ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτογραφική επιμέλεια
ΧΡΟΝΟΣ

Η περιοχή των Βατίκων της Λακωνίας, με επίκεντρο τη Νεάπολη σήμερα, υπήρξε ένα πολυδιάστατο κέντρο πολιτισμού ήδη από την εποχή του Χαλκού, την πρωτοελλαδική περίοδο, με άξονα την τοποθεσία Λα.
Ομως και ολόκληρη η περιοχή μέχρι την Ελαφόνησο και τα Βιγκλάφια είναι γεμάτη σημαντικές αρχαιότητες, που τις κατέγραψε εικοσαμελής διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Μαντζουράνη, σε ένα αρχαιολογικό πρόγραμμα έρευνας επιφανείας της προαναφερόμενης περιοχής.

Πριν διαβάσετε όμως την συνέντευξη θα θέλαμε να καταθέσουμε την δική μας άποψη για το θέμα.
Η συγκεκριμένη περιοχή μας έχει απασχολήσει παρά πολύ τα τελευταία χρόνια και προσπαθήσαμε ν αναδείξουμε μέσα από τις αναρτήσεις μας την σπουδαιότητα της περιοχής καθώς και να αφυπνίσουμε τις τοπικές αρχές από το όργιο λαθρανασκαφων με θέματα οπως....

ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ(ΛΑΚΩΝΙΑ)
Ελπίζουμε ότι μετά την πρωτοβουλία που πήρε η αρχαιολόγος Ελένη Ματζουράνη για την περιοχή κάποια πράγματα σαν αυτά που θα δείτε παρακάτω θα εξαλειφθούν και εν συνεχεία θ αποτελέσουν παρελθόν.
Και αυτό γιατί πρόκειται περί μιας εξαιρετικής αρχαιολόγου που τιμάει το τίτλο που φέρει.
Η κ. Μαντζουράνη οραματίζεται να γίνει ανασύσταση της παλαιογεωγραφίας και του παλαιοπεριβάλλοντος της περιοχής, η οποία υπήρξε κόμβος διακίνησης προϊόντων, ανθρώπων και ιδεών στο χώρο του Αιγαίου αλλά και από την Ελλάδα προς τη Δύση.

Πάμε τώρα στο προκείμενο και αυτό δεν είναι άλλο από το αρχαίο μεταλλείο και λατομείο της περιοχής των Βοιων.
Πρόκειται για περιοχή με μεγάλη αρχαιολογική σημασία γιατί το λατομείο συνοδεύεται και με λατρευτικό ιερό ....αλλά και με πολλές στανες,μαντρια και τσοπάνους με στιλ, αρχαιολατρικο. Οι άνθρωποι είναι όλα τα λεφτά! Έχουν πάρει την αρχαία λιθοδομή και την έχουν εφαρμόσει στα προβατοσπιτα....ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Bookmark and Share

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *