Τα ραγκουτσάρια


Είναι ένα πρώιμο καρναβάλι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Καστοριά 6-8 Ιανουαρίου, κατά το οποίο οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες. Οι μάσκες αυτές έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους που διώχνουν τα κακά πνεύματα. Από αυτή τη συνήθεια, άλλωστε, πηγάζει και το όνομα της γιορτής. Έχει τις ρίζες της στη λέξη rogatores που σημαίνει: ζητιάνοι.

Άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι μασκαρεύονται και ξεχύνονται στους δρόμους της Καστοριάς, αναστατώνοντας την πόλη με χορούς και τραγούδια. Κέφι και σαματάς κυριαρχούν παντού ενώ η πόλη αντηχεί από τα όργανα και τις παραδοσιακές μελωδίες καθώς οι κάτοικοι, μπουλούκια που εμφανίζονται από παντού με τα όργανά τους, κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης. Με τη φροντίδα του δήμου Καστοριάς, πραγματοποιούνται πολλές
εκδηλώσεις ενώ η γιορτή κορυφώνεται την τρίτη ημέρα – την επονομαζόμενη και Πατερίτσα – οπότε και βραβεύεται η καλύτερη μεταμφίεση στην παλιά, μεσαιωνική πλατεία Ντολτσό που έπαιξε ιστορικό ρόλο επί Τουρκοκρατίας.

Οι ρίζες της γιορτής ανατρέχουν στη διονυσιακή λατρεία. Πράγματι, πέρα από το έντονο διονυσιακό στοιχείο που διέπει τους συμμετέχοντες, πολλά στοιχεία των Ραγκουτσαριών έχουν τις ρίζες τους στη λατρεία του Διονύσου. Πέρα από το γεγονός ότι διεξάγονται σε παρεμφερή περίοδο του έτους, τα Ραγουτσάρια έχουν κρατήσει από τις διονυσιακές τελετές και το στοιχείο της μεταμφίεσης και τον εμπαιγμό των παρευρισκόμενων αλλά και τη γενική ατμόσφαιρα της γιορτής. Φυσικά, στην πορεία άλλαξαν στοιχεία του εθίμου που δεν ταίριαζαν με τη χριστιανική λατρεία αλλά το νόημα παρέμεινε και το έθιμο δεν έπαψε να ζει.



.infokids.gr

Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης SKANDALOS είπε…
Ναι πράγματι, τα ραγκουτσάρια - καρναβάλια αυτής της περιόδου είναι τα πιο παραδοσιακά και με τις πιο βαθιές ρίζες, γιατί όπως είναι γνωστό αυτές τις μέρες γιορτάζονταν ειδικότερα ο Θεός Διόνυσος, αυτές οι μέρες ήταν και είναι εδώ στην περιοχής καρναβαλικές μέρες που στα νεότερα χρόνια σε άλλα χωριά όπως στο Άργος Ορεστικό γιορτάζονται την πρωτοχρονιά. Καρναβαλικές μέρες είναι αυτές οι μέρες από πρωτοχρονιά και σε άλλα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας...
Όλα καλά, αλλά στο βίντεο όλο αυτό το στήσιμο με τα κάποια διαπλεκόμενα λαμόγια με χάλασαν...
ειδικά η κα. ξενοδόχος που βγαίνει στην αρχή...αλλά μέρες που είναι καλύτερα να μην εκφραστώ περισσότερο για αυτούς.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *