Ξετυλίγοντας το Αίνιγμα των Ετρούσκων


Γράφει ο Λορέντζι Ροσέλα*-Mικρές Εκδόσεις

Οι ανασκαφές που διενεργούνται σε μια περιοχή της Φλωρεντίας, μας φέρνουν πιο κοντά σε ένα από τους πιο συναρπαστικούς πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου.
Πρόκειται για λείψανα του μυστηριώδους, κατά τους Ιταλούς, αρχαίου λαού, των Ετρούσκων.

Αυτός ο λαός, «που παρουσιάστηκε από το πουθενά» θα διδάξει τους Γάλλους πώς να φτιάχνουν οίνο, τους Ρωμαίους πώς να κατασκευάζουν οδούς και είναι αυτός που εισήγαγε την γραφή στην Ευρώπη. Όλα αυτά, κάνουν τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς να μιλούν για ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της αρχαιότητας.
Πέρα από τις εικασίες, κανείς δεν γνωρίζει, από πού προέρχονται.
Η γλώσσα τους ήταν ξένη από αυτήν των γειτονικών λαών. Η θρησκεία τους περιλάμβανε την πρακτική μαντεία, η οποία διεκπεραιώνονταν από τους ιερείς που εξέταζαν τα εντόσθια των ζώων, για να προβλέψουν το μέλλον.

Μεγάλο μέρος για τον ετρουσκικό πολιτισμό προέρχεται από αρχαίες πηγές και την ανακάλυψη ταφικών μνημείων που έγιναν πριν από
δεκαετίες.

Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι έχουν δημιουργήσει μια πολύ πλούσια εικόνα των Ετρούσκων, της κοινωνικής τους δομής, τις εμπορικές σχέσεις που είχαν, την οικονομία, την καθημερινότητά τους, τη θρησκεία και τη γλώσσα τους, όσο ήταν δυνατό, από τα ευρήματα που ήρθαν στο φως.Οι ανασκαφές που έγιναν συνεχώς πάνω από δύο δεκαετίες, έφεραν στο προσκήνιο αρκετά σημαντικά στοιχεία. Ανακαλύφθηκε ιερό το οποίο ήταν αφιερωμένο στη γεωργία με ολόχρυσα αντικείμενα ( σκεύη ιεροτελεστίας), βρέθηκε, ακόμη, ένα ετρουσκικό σπίτι με άθικτους τοίχους και δομικά υλικά τα οποία διασώθηκαν καθώς και μια ολόκληρη πόλη ανθρακωρύχων του 7ου π.Χ. αιώνα.

Όλες αυτές οι ανακαλύψεις καθώς και η γραφή τους δίνουν πολλές αποδείξεις για έναν πολιτισμό, σαφώς, ανώτερο των γειτονικών λαών και αναφύεται το ερώτημα ‘πως και από πού ήρθε, τελικά, ο λαός αυτός στην Ιταλική χερσόνησο;’.

*Ο Λορέντζι Ροσέλα είναι ανεξάρτητος συντάκτης και ζει στην Ιταλία.


Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *