Στο φως η δεύτερη ηλιακή λέμβος του Χέοπα


Αποκαλύφθηκε, και μάλιστα με την παρουσία κοινού, η δεύτερη από τις ηλιακές λέμβους που έχουν εντοπιστεί δίπλα από την Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα στη Γκίζα της Αιγύπτου.

Η ξύλινη λέμβος είχε εντοπιστεί το 1987 με ηλεκτρομαγνητικά ραντάρ. Επρόκειτο για τη δεύτερη του είδους στον χώρο μετά την εντυπωσιακή εκείνη λέμβο που είχε έρθει στο φως το 1954 στη Ν. πλευρά της Μεγάλης Πυραμίδας. Ενώ όμως η πρώτη λέμβος εκτίθεται σε ειδικό μουσείο δίπλα στην πυραμίδα, δεν συνέβη το ίδιο και με τη δεύτερη, που παρέμεινε καλυμμένη με το αρχαίο της λίθινο περίβλημα. Μόλις πρόσφατα έγινε δυνατόν – μέσω της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Waseda της Ιαπωνίας – να μετακινηθεί το λίθινο αυτό κάλυμμα, το οποίο αποτελείται από σαράντα τμήματα, με σκοπό τη συντήρηση και μελέτη της.

Για να εορταστεί το γεγονός αλλά και η αιγυπτο-ιαπωνική συνεργασία που το πέτυχε, η μετακίνηση προγραμματίστηκε να γίνει μπροστά σε κοινό και με την παρουσία του Ζάχι Χαουάς και διάφορων Ιαπώνων επίσημων προσκεκλημένων. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η «επιχείρηση» στέφθηκε με επιτυχία. Μετά την αποκάλυψη, η 4.500 ετών λέμβος αποσυναρμολογήθηκε και το ξύλο της μεταφέρθηκε σε εργαστήριο για να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί.
Ahram.org.eg/, -arxaiologia.gr

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *