Ο θησαυρός των αρχαίων Θρακών

Ο θησαυρός του Παναγκιουρίστε είναι μοναδικός στον κόσμο, δήλωσε η Πάλε Κάνεβα, επικεφαλής του Κεντρικού Εργαστηρίου Συντήρησης και Αποκατάστασης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου του Μπουργκάς, κατά την παρουσίαση των θησαυρών των αρχαίων Θρακών στους δημοσιογράφους.

Υπάρχει μια αμφισβήτηση αν οι θησαυροί αυτοί, που βρέθηκαν στην περιοχή Παναγκιουρίστε της Βουλγαρίας, έχουν επεξεργαστεί στην Ελλάδα ή αν καλλιτεχνήθηκαν στα εδάφη μας, δήλωσε η Κάνεβα και αμέσως θα τονίσει:
«Εκείνη την εποχή στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάποια μορφή εξουσίας που να συλλέγει αντικείμενα πολυτελείας. Επικρατούσε, τότε, το πολιτικό σύστημα της Δημοκρατίας, την εποχή που στη Θράκη υπήρχε ένα πλούσιο Βασίλειο, με αριστοκρατία που ζούσε μέσα στην πολυτέλεια. Δεν έχουμε, επίσης, κάποια μαρτυρία ή παράδοση για τους ηγέτες της εποχής εκείνης.

Σημειώνεται ότι ο θησαυρός αυτός βρέθηκε το 1949 από εργάτες τυχαία σε κοντινή απόσταση από την πόλη Παναγκιουρίστε, από όπου έλαβε και την ονομασία του. Πρόκειται για εννέα ολόχρυσα αντικείμενα, συνολικού βάρους έξι κιλών και εκατόν εξήντα τεσσάρων γραμμαρίων, που ανήκαν σε βασιλική οικογένεια των Οδρυσών Θρακών και αναφέρονται στο τέλος του τέταρτου προ Χριστού αιώνα και αρχές του τρίτου.

 Η Κάνεβα θα σημειώσει ότι ο θησαυρός είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά λεπτής εργασίας.
«Τα αντικείμενα έγιναν με τη μέθοδο της χύτευσης, ξεχωριστές χυτεύσεις έγιναν στις λαβές των σκευών, στα κεφάλια των ζώων», πρόσθεσε.
Το σύνολο των εκθεμάτων του θησαυρού του Παναγκιουρίστε , συγκροτούν εννέα ολόχρυσα αντικείμενα.
Σε αυτά απεικονίζονται η Ήρα, η Αφροδίτη και η Αθηνά, σε τρία σκεύη που έχουν το σχήμα γυναικείας κεφαλής.

Υπάρχουν επίσης παραστάσεις με την Άρτέμιδα, τον Απόλλωνα, την φτερωτή Νίκη κ.α.

Μικρές Εκδόσεις Γιῶργος Ἐχέδωρος



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *