Ιταλία: Μούμιες σε στάση προσευχής

Ένα ασυνήθιστο εύρημα αντίκρισαν τα άτομα που πραγματοποιούσαν εργασίες αναστήλωσης στην εκκλησία του Roccapelago, ενός απομακρυσμένου ορεινού χωριού στη βορειοκεντρική Ιταλία.

Σε μια κρύπτη κάτω από την εκκλησία βρίσκονταν 281 σώματα ενηλίκων, βρεφών και παιδιών, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, και περίπου 100 από αυτά ήταν μουμιοποιημένα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται πιθανότατα για μια απομονωμένη κοινότητα ανθρώπων, η ζωή των οποίων επικεντρωνόταν γύρω από την εκκλησία του Conversione di San Paolo Apostolo στο Roccapelago. Έζησε στην περιοχή από τα μέσα του 16ου έως τον 18ο αιώνα και έχει μουμιοποιηθεί με φυσικό τρόπο, πράγμα αρκετά σπάνιο. Οι μούμιες έχουν τα χέρια ενωμένα σε στάση προσευχής, είναι ντυμένες, ενώ το δέρμα, οι τένοντες και τα μαλλιά τους παραμένουν σχεδόν άθικτα.

Τα ρούχα τους ήταν κατασκευασμένα από μαλλί, λινό και βαμβάκι, ενώ τα προσωπικά αντικείμενα που τους συνόδευαν (δαχτυλίδια, περιδέραια και σταυροί) ήταν κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, μεταξύ των οποίων χρυσός, ασήμι, ξύλο, πέτρα και γυαλί. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί και μια καλά διατηρημένη
επιστολή, το είδος της οποίας είναι γνωστό ως “Lettera componenda” και χρησίμευε ως μια συμφωνία μεταξύ του Θεού και του θανόντος.

Από τα πρώτα στοιχεία της μελέτης των ευρημάτων προκύπτει ότι τα περισσότερα άτομα εργάζονταν σκληρά, ενώ περαιτέρω έρευνες θα προσπαθήσουν να αποκαλύψουν τον τρόπο ζωής της κοινότητας, τη διατροφή, τις ασθένειες και την υγιεινή της. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη των ευρημάτων, κάποιες από τις μούμιες θα εκτεθούν στην εκκλησία, ενώ οι υπόλοιπες θα θαφτούν κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν.

Μία από τις μούμιες που βρέθηκαν στην εκκλησία του Roccapelago (φωτ.: Paolo Terzi, archivio SBAER © 2011). "MAKEΔONIA"




Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *