Τα ανθρωπόμορφα μενίρ της Σαρδηνίας

Τριακόσια θραύσματα που ταυτίζονται με τμήματα αρχαίων μενίρ βρέθηκαν τον περασμένο μήνα από αρχαιολόγους στη θέση Cuccuru e Lai στη Σαρδηνία της Ιταλίας.

Πρόκειται για τμήματα από μακρόστενους λίθους που είχαν λαξευτεί με συμβολικά σχέδια αλλά και ανθρώπινα πρόσωπα και χρονολογούνται στο 3000 π.Χ.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα μενίρ του Cuccuru e Lai αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα ανθρωπομορφικών μονολίθων οι οποίοι κατασκευάζονταν ανά την Ευρώπη κατά την τρίτη χιλιετία. Ορισμένα μάλιστα από τα σύμβολα στην επιφάνειά τους αντιπαραβάλλονται με παρόμοια που έχουν βρεθεί σε μενίρ στην ηπειρωτική Ιταλία αλλά και στις Άλπεις, δίνοντας στοιχεία για τα δίκτυα εξωτερικών επαφών της Σαρδηνίας κατά την Εποχή του Χαλκού. Κατατάσσονται έτσι στις σημαντικότερες αρχαιολογικές αποκαλύψεις που έχουν σημειωθεί τελευταία στο νησί.

Η περιοχή Σαμουγκέο, όπου ανήκει η θέση ερευνήθηκε αρχικά στη δεκαετία του 1990 οπότε και διενεργήθηκε ανασκαφή κοντά σε μεγάλο τάφο στη θέση Paule Lutturi. Τα πρώτα μενίρ βρέθηκαν το 2008 ενώ η πρόσφατη αποκάλυψη στο Cuccuru e Lai συμπληρώνει το αρχαιολογικό «τοπίο» της περιοχής. Ανθρωπομορφικά μενίρ, με διαφορετικά όμως σε κάθε περίπτωση συμβολικά χαρακτηριστικά, έχουν επίσης εντοπιστεί στις θέσεις Mandrolisai, Barigadu, Laconi και Isili της Σαρδηνίας. Τα ψηλότερα έχουν ύψος 1,20.

Τα θραύσματα είχαν ενσωματωθεί σε έναν τοίχο ο οποίος είχε κατασκευαστεί πριν από 70 χρόνια. Μάλιστα, ορισμένα μενίρ φαίνεται να είχαν καταστραφεί ηθελημένα για να χρησιμοποιηθούν ως οικοδομικό υλικό. Αποστολή των αρχαιολόγων είναι, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, η αποκατάσταση των μονολίθων στην αρχική τους μορφή, έτσι ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω μελέτη τους.

Archαeo News - arxaiologia.gr

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *