Το βασιλικό μαυσωλείο των Μάγια

Μνημειακός τάφος των Μάγια που φαίνεται ότι αποτέλεσε βασιλικό μαυσωλείο για 400 χρόνια αποκαλύφθηκε στην περιοχή Νακούμ της Γουατεμάλας. Πρόκειται για υπόγεια κατασκευή όπου, μέχρι στιγμής, έχουν αποκαλυφθεί δύο εξαιρετικά πλούσια κτερισμένες ταφές, σε διαφορετικά όμως στρώματα.

Έτσι, η υστερότερη ταφή (γύρω στο 300 μ.Χ.), που αποκαλύφθηκε πρώτη, ανήκε μάλλον σε γυναίκα λόγω της εύρεσης μικρού δακτυλιδιού ανάμεσα σε διάφορα κοσμήματα από νεφρίτη, χάντρες αλλά και τελετουργικά εγχειρίδια.

Πιο καλοδιατρημένη ήταν η παλαιότερη ταφή (1ος αι. μ.Χ.), που αποκαλύφθηκε βαθύτερα και ανήκε επίσης σε γυναίκα. Μυστηριωδώς, το κρανίο βρέθηκε σχεδόν τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο αγγεία, γεγονός πουπροβληματίζει τους αρχαιολόγους: ηθελημένη τελετουργική τοποθέτηση ή τυχαίο γεγονός;

Η αποκάλυψη αποτελεί έργο μιας αρχαιολογικής ομάδας που ερευνά το λεγόμενο Πολιτισμικό Τρίγωνο, μια σειρά θέσεων των Μάγια στην ευρύτερη περιοχή του Νακούμ. "Πιστεύουμε ότι η κατασκευή αυτή ήταν κάτι σαν μαυσωλείο της βασιλική γενιάς για 400 περίπου χρόνια", λεει για τον τάφο ο Wiesław Koszkul, του Jagiellonian University Institute of Archaeology (Κρακοβία, Πολωνία) και συνδιευθυντής της αποστολής.

National Geographic

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *