Ένα έγκλημα 2.000 ετών

Τμήματα τριών σκελετών που ήρθαν στο φως στη Μόντενα της Ιταλίας εξετάζουν αρχαιολόγοι και ερευνητές από την αρμόδια αρχή για την πολιτιστική κληρονομιά της περιφέρειας Emilia-Romagna.

Η αποκάλυψη έγινε στα ανατολικά της Μόντενα, κατά μήκος της Via Emilia. Σε βάθος μόλις 60 εκ., οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα κατάλοιπα μιας νεκρόπολης και ενός ρωμαϊκού αρδευτικού καναλιού του 1ου αιώνα. Η νεκρόπολη περιείχε καύσεις νεκρών καθώς και τμήματα ενός ιερού.

Ερευνώντας τα ιζήματα που κάλυπταν τον πυθμένα του καναλιού, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τμήματα από σκελετούς τριών ατόμων. Προσεκτικότερη εξέταση τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα σκελετικά κατάλοιπα δεν ανήκαν σε κανονική ταφή. Κατά πάσα πιθανότητα οι τρεις άνδρες βρήκαν βίαιο θάνατο και ο δολοφόνος (ή οι δολοφόνοι) τους πέταξε βιαστικά στο κανάλι, εμποδίζοντας ίσως την ανάδυση των πτωμάτων με τη βοήθεια πλίνθων από το κοντινό νεκροταφείο. Για δεκαετίες έμειναν κάτω από το νερό, μέχρι που επαναλαμβανόμενες πλημμύρες κάλυψαν το κανάλι και τη γύρω περιοχή με στρώματα λάσπης.

Η χρονολόγηση, που βασίστηκε σε πλίνθους, τμήματα από επιτύμβιες πλάκες και θραύσματα αμφορέων τύπου
Dressel I, που βρέθηκαν γύρω από τους σκελετούς, παραπέμπει στην περίοδο μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ.

Από το σκελετό ενός νεαρού άνδρα ηλικίας 16-20 ετών, βρέθηκαν μόνο η λεκάνη και τα δύο πόδια. Αγνοείται ολόκληρο το πάνω τμήμα του κορμού του, εκτός από το κρανίο που βρέθηκε ανάμεσα στα πόδια του, μαζί με τα χέρια του. Στα πόδια του παρατηρήθηκαν λοξά σημάδια τομής, μήκους περίπου ενός εκατοστού. Στον δεύτερο σκελετό, ενός ενήλικα περίπου 30 ετών, τα χέρια ήταν πίσω από την πλάτη του –γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως του είχαν δέσει τους καρπούς– αλλά έλειπε το κάτω μισό του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης. Από τον τρίτο άνδρα, ηλικίας 18-25 ετών, σώζονται μόνο το κεφάλι, οι ώμοι και μέρος από το ένα χέρι.

Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι τα τμήματα των τριών σκελετών που λείπουν χάθηκαν μετά το θάνατό τους και ότι οι τρεις άνδρες ήταν σκλάβοι-φυγάδες που τιμωρήθηκαν με την εσχάτη των ποινών ή ίσως θύματα κάποιας βεντέτας. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σημείο.

«Η υπόθεση ότι πρόκειται για φόνο είναι ασφαλώς εύλογη», σχολίασε ο Gianfranco Purpura, καθηγητής Ρωμαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.

Στα κατάλοιπα των σκελετών θα γίνουν και άλλες εξετάσεις, έτσι ώστε να συμπληρωθεί το παζλ των τελευταίων στιγμών των τριών ανδρών. Όλα δείχνουν, όμως, ότι οι αρχαιολόγοι έγιναν μάρτυρες ενός εγκλήματος που διαπράχθηκε πριν από 2.000 χρόνια.


Πηγές: Past Horizons /ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *