Οι Θησαυροί των Ίνκας (Ντοκιμαντέρ)

-
Δείτε ενα ντοκιμαντέρ απ'την σειρά  "World's Greatest Mysteries" για τον Θησαυρό των Inkas.Υπήρξε(η αν υπαρχει) ο Θησαυρός;

Υπάρχει η "Πόλη του Χρυσού";Τι έγινε με τους Inkas και τον Θησαυρό τους;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα βρούν απάντηση στο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί.



documentarygr.blogspot.

Σχόλια

Ο χρήστης delficos είπε…
Το βίντεο νομίζω οτι είναι πιο ενδιαφέρον για τους κυνηγούς θησαυρών και λιγότερο για τους λάτρεις της ιστορίας.
Βλέποντας όμως την εικόνα του Μάτσου Πίτσου στην κορυφή δεν μπορώ να μην αναφέρω τις σκέψεις μου σχετικά με τη συγκεκριμένη ονομασία.
Και το λέω αυτό γιατί ανακαλύπτω άμεση σχέση με την ελληνική γλώσσα τόσο στις ρίζες των δύο λέξεων όσο και στη σημασιολογία τους (το τι σημαίνουν).
Στην τοπική γλώσσα Κέτσουα to Μάτσου Πίτσου (Machu Picchu) σημαίνει "αρχαίο βουνό". Στο διαδίκτυο αναφέρεται ως old mountain.
Γνωρίζοντας οτι το ανάμεσα σε γλώσσες και ιδιώματα το κάπα (κ) πολλές φορές αποδίδεται ως τσ και όταν κρατάει τον ήχο του μπορεί να γράφεται και με c (πχ το κάπα ελληνικών λέξεων γίνεται συχνά c όταν η λέξη γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες)και στα ιταλικά ή ισπανικά σε αυτό το c προστίθεται και ένα ακόμα ή το γράμμα h για να ακουστεί ως τσ έκανα την αντικατάσταση και το "άκουσα" ελληνικά : Μάκου Πίκου!
Για να μην μακρυγορώ, το μάκου μάς πάει κατευθείαν στο ελληνικό μάκος=μήκος που μπορεί με την έννοια του μάκρους του χρόνου να ταυτιστεί με την σημασία αρχαίο=old που δίνουν οι ντόπιοι αλλά μπορεί και να προσδιορίζει επίσης το ψηλό σε μήκος (έτσι είναι η κορυφή που ονομάζεται machu = μάκου).
Το πίκου μας δείχνει άλλη μια ελληνική ρίζα το πικ που πάντα σήμαινε τον οξύ (σε σχήμα, σε οσμή, σε γεύση, κλπ)αλλά και τον κορυφαίο, αυτόν που βρίσκεται στο ανώτατο σημείο, πχ ενα απο τα επίθετα του Δία ήταν Πίκος Ζεύς. Στα σύγχρονα ελληνικά το έχουμε κρατήσει μόνο για να δείξουμε την γευστική οξύτητα με τη λέξη πικρός.
Στην Κέτσουα, το πίτσου,όπως είπαμε, σημαίνει το βουνό και είναι η συνεκδοχική απόδοση της ελληνικής σημασίας καθώς ένα βουνό είναι ένας υπερυψωμένος όγκος με κορυφές.
Δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε κάν πως μια ονομασία στη νότια Αμερική εξηγείται με βάση την ελληνική γλώσσα. Και τα αξιοσημείωτο είναι οτι η ερμηνεία με βάση τις ελληνικές ρίζες των λέξεων είναι πιο ακριβής απο την τοπική γλώσσα (κέτσουα: αρχαίο βουνό - ελληνικά: μακρύ και οξύ βουνό).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *