Αρτεμίδωρος ο Δαλδιανός:Ο πρώτος ονειροκρίτης

-
Ο Αρτεμίδωρος ο Δαλδιανός από την Έφεσο έγραψε το 2ο αιώνα μ.Χ. τα Ονειροκριτικά. Από το Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας το έργο αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς στους ονειροκρίτες.

Ο Αρτεμίδωρος τόνισε πρώτος τη σημασία της ατομικότητας των ονείρων για κάθε άνθρωπο και της καθημερινής του ζωής στην προσπάθεια ερμηνείας των ονείρων.

Ο Αρτεμίδωρος διαχωρίζει τα όνειρα σε μη προφητικά, όπου η ψυχή απλώς θυμάται τα άγχη και τις αγωνίες της ημέρας, και σε προφητικά, τα οποία προμηνύουν το μέλλον. Έτσι, για την σωστή ερμηνεία κάθε ονείρου είναι απαραίτητη η γνώση όχι μόνο του επαγγέλματος αλλά και των κάθε είδους συνηθειών του ανθρώπου που βλέπει το όνειρο. Για το λόγο αυτό οι σημασίες των ονείρων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας μεταφυσικής διαδικασίας, αλλά λογικής ερμηνείας ομοιοτήτων, και έτσι επιτρέπεται η διαφοροποίηση της ερμηνείας των ονειρικών συμβόλων ανάλογα με το άτομο που τα βλέπει.

Στην εποχή του, όπως μαςπληροφορεί ο ίδιος, ήταν πολλοί οι "πυθαγορισταί, φυσιογνωμικοί, αστραγαλομάντεις
, τυρομάντεις, κοσκινομάντεις, μορφοσκόποι, χειροσκόποι, λεκανομάντεις, νεκρομάντεις" που αναλάμβαναν να στηρίξουν ψυχικά και συναισθηματικά τους ανθρώπους.


Πηγές:www.tovivlio.gr
e-rodios.blogspot.

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *