ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΝ 6η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1955 (ΣΠΑΝΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ)



ΣΠΑΝΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Το πογκρόμ των διώξεων και της λεηλασίας ξεκίνησε την νύκτα της 6ης του Σεπτέμβρη μετά από δημοσίευμα δύο τουρκικών εφημερίδων σε έκτακτη έκδοση, ότι βόμβα που τοποθετήθηκε στο προξενείο τους στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

 Αμέσως χωρίς να έχουν ακόμη εξακριβωθεί τα πραγματικά περιστατικά συρφετώδης βαρβαρικός όχλος ποδηγετούμενος και οπλισμένος με ρόπαλα, λοστούς, τσεκούρια και άλλα φονικά εργαλεία, ξεχύθηκε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και άρχισε τις λεηλασίες των ελληνικών καταστημάτων,σχολείων, ναών, ιδρυμάτων και μοναστηριών κλπ. και τις κακοποιήσεις ελλήνων και ιδιαίτερα των κληρικών. Η νύχτα θύμιζε παλιές μνήμες από την Μικρασιατική καταστροφή, ενώ η τρομοκρατία είχε φτάσει στο απόγειο. 

Κατεστράφησαν και λεηλατήθηκαν 71 εκκλησίες, αρκετά ελληνικά σχολεία, συλήθηκαν και καταστράφηκαν οι τάφοι των Πατριαρχών, η Μονή του Βαλουκλή πυρπολήθηκε αφού πρώτα είχε λεηλατηθεί, οστά ελλήνων από τα νεκροταφεία σκορπίστηκαν στους δρόμους, η Πατριαρχική σχολή του Φαναρίου και το Θεολογικό σεμινάριο της Χάλκης υπέστησαν σοβαρές ζημίες, ελληνικές εφημερίδες, 2300 καταστήματα και 1500 ελληνικά σπίτια.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *