ΠΙΝΔΟΣ:ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 2200Μ.!!

Σε πρωτοφανές, ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, υψόμετρο, πάνω από τα 2.200 μέτρα, στην Πίνδο, βρέθηκαν ίχνη εγκατάστασης από κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες.

Κυνηγούσαν τόσο ψηλά, γιατί χαμηλότερα υπήρχαν πυκνά δάση που δυσκόλευαν τις κινήσεις τους. Οι θέσεις αυτές ερευνήθηκαν από Ιταλούς αρχαιολόγους, ειδικούς στις ανασκαφές των ορεινών όγκων, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Νίκου Ευστρατίου και θα παρουσιαστούν στην ΚΔ' Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

«Ο εντοπισμός δύο εξαιρετικά πλούσιων ανοιχτών παλαιολιθικών εγκαταστάσεων κυνηγών και τροφοσυλλεκτών με εκατοντάδες επιφανειακά λίθινα ευρήματα, που χρονολογούνται στη Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, δηλαδή από 50.000 και μέχρι τα 12.000 χρόνια από σήμερα είναι κάτι σπάνιο, αφού οι αντίστοιχες θέσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη απαντώνται σε υψόμετρα κάτω των 1.500 μέτρων», είπε στο «Εθνος» ο κ. Ευστρατίου.

 Λίμνη δίπλα σε μοραίνα (παγετώνα) σε υψόμετρο 1.900 μ. στο ύψωμα «γκουργκούλιο» με πολλά λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής γύρω της.
ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *