Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΕΧΘΕΙΟ

Οταν το 1979 οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου κατέβαιναν από την Ακρόπολη κανείς, τουλάχιστον από το ευρύ κοινό δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι η γενναία αυτή απόφαση θα ήταν μόνον η πρώτη από την σειρά παρόμοιων αποκαθηλώσεων, που θα ακολουθούσαν αρκετά χρόνια αργότερα αλλά πάντα για τον ίδιο λόγο:

Την προστασία από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, που κατέστρεφαν την λεπτή μαρμάρινη «επιδερμίδα» των περίφημων γλυπτών. Δεν ήταν όμως μόνον οι Καρυάτιδες, καθώς ο δεύτερος εξίσου σοβαρός λόγος ήταν η αποκατάσταση του ναού, κάτι που διήρκεσε οκτώ χρόνια υπό την επίβλεψη του αείμνηστου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Παπανικολάου, ο οποίος είχε την διεύθυνση του έργου.

Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, είναι η αλήθεια, το δίτομο έργο του Παπανικολάου με τίτλο «Η αποκατάσταση του Ερεχθείου (1979-1987). Η απόδοση του έργου» έρχεται να ολοκληρώσει την πρώτη αναστηλωτική εργασία στα μνημεία της Ακρόπολης στη σύγχρονη εποχή. Με την επιστημονική επιμέλεια της αν. καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης κυρίας Φανής Μαλλούχου- Tufano και του ομ. καθηγητή ΕΜΠ και προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως κ. Χαράλαμπου Μπούρα το έργο αυτό εγκαινιάζει ταυτόχρονα την εκδοτική σειρά «Απόδοση αναστηλωτικών έργων Ακροπόλεως».
Στον πρώτο τόμο της έκδοσης καταγράφεται η υλοποίηση του έργου βήμα – βήμα από τον σχεδιασμό του,την προετοιμασία της επέμβασης, την οργάνωση του εργοταξίου, την αποσυναρμολόγηση του μνημείου, τη συντήρηση και την αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών μελών του ως την τελική ανασύνθεση. Και στον δεύτερο κατατίθενται όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις εργασίες, παράλληλα με μελέτες άλλων επιστημόνων, σχετικές με ειδικότερα θέματα της αποκατάστασης, την αποτίμηση των επεμβάσεων καθώς και τα συμπεράσματα της «Διεθνούς Συνάντησης για την Αποκατάσταση του Ερεχθείου» (8-10 Δεκεμβρίου 1977),

Το βιβλίο εκδόθηκε από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, με κονδύλια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αλλά και με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Θερμού Μαρία- TO BHMA  

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *