ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β': ΦΟΡΟΥΣΕ ΜΑΣΚΑ ΣΑΝ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΣΤΑ ΟΡΦΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ


Τα ίχνη χουντίτη και πορφύρας που βρέθηκαν στα 350 οστά και θραύσματα οστών στις δύο χρυσές λάρνακες στον τάφο του Φιλίππου Β’ στη Βεργίνα είναι τα κομμάτια μιας περίπλοκης κατασκευής (μάσκας) που κάλυπτε το πρόσωπο του νεκρού, την οποία φορούσε εν ζωή. 

 Τα στοιχεία της τετραετούς έρευνας στο υλικό του τάφου, το οποίο παλαιότερα πιστευόταν οτι συνιστά τα υπολλείμματα ενός κομματιού υφάσματος που τύλιγε τα οστά πριν απο την καύση του νεκρού, παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τη διεπιστημονική ομάδα της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας.

Η μάσκα που κάλυπτε το πρόσωπο του Φιλίππου Β’ ήταν πολύ επιμελημένη και εκτιμάται ότι ο νεκρός τη φορούσε στη διάρκεια θρησκευτικών τελετών και μάλιστα των ορφικών μυστηρίων, όπου εικάζεται ότι ήταν αρχιερέας.

 Όταν έφυγε από τη ζωή, σε ένδειξη τιμής και αναγνώριση της προσφοράς του τη φόρεσαν στο πρόσωπό του και αποτεφρώθηκε μαζί με τον νεκρό. Η κατασκευή ήταν πολύπλοκη και πολυστρωματική και αποτελείτο από πολλά στρώματα χουντίτη (ορυκτό) και πορφύρας.

 Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα νέα ευρήματα στους σκελετούς του τάφου, από τα οποία προκύπτει ξεκάθαρα πλέον ότι ο νεκρός είναι ο Φίλιππος Β και η νεκρή η κόρη του σκύθη βασιλιά Ατέα. Οι ανθρωπολογικές αναλύσεις των οστών έδειξαν ότι ο άντρας υπέφερε από χρόνια ιγμορίτιδα, ενώ η ηλικία του ήταν 41-49 ετών και είχε ιππική δραστηριότητα.

 Έφερε δε ένα τραύμα στο αριστερό του χέρι. Η γυναίκα, που ήταν περίπου 32 ετών, ήταν πολεμίστρια και ιππέας, ενώ είχε κάταγμα στο αριστερό πόδι και κούτσαινε.

www.makthes.gr/


©www.visaltis.net -

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *