ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΑΝ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΜΠΧΑΖΙΑΣ(+ΒΙΝΤΕΟ)

Πάνω στο τραπέζι υπάρχει τσίπουρο, ψωμί και μεζέδες. Είναι Ιούλιος του 2014 και στην Αμπχαζία, σε ένα απομονωμένο σχετικά σπίτι του χωριού Τσερνίγκοβκα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Σοχούμι, ο Νικόλας Σινγκέροφ (Σινγκερίδης) παίρνει στα χέρια του την ποντιακή λύρα. Στην άλλη άκρη του τραπεζιού βρίσκεται ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος Σινγκέροφ (Σινγκερίδης).


 Τα ξαδέρφια Σινγκέροφ είναι οι δύο μοναδικοί μουσικοί που έχουν απομείνει στη μικρή ποντιακή κοινότητα της περιοχής. Τους εντόπισαν τα μέλη της διεθνούς, εθνογραφικής και μη κερδοσκοπικής ομάδας Sayat Nova Project που κυριολεκτικά οργώνουν τα χωριά του Καυκάσου προσπαθώντας να βρουν, να διασώσουν και να προωθήσουν διαφορετικές μουσικές διαλέκτους. Από τον Νοέμβριο του 2013 έως σήμερα έχουν καταφέρει να ηχογραφήσουν μουσικούς να τραγουδούν σε πάνω από 10 διαφορετικές γλώσσες στη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.


 Οι απογραφές που έχουν γίνει στην περιοχή δείχνουν ότι οι Έλληνες της Αμπχαζίας από 14.500 που ήταν το 1989, το 2003 ήταν μόλις 1.486. 
Αυτή τη φορά η κάμερα της ομάδας στήθηκε μπροστά στον Κωνσταντίνο με το ανοιχτό πουκάμισο. «Εγώ έρχομαι κι εσύ με διώχνεις», τραγουδά στην ποντιακή διάλεκτο, και ο Νικόλας –αγρότης στο επάγγελμα– παίζει λύρα. «Μεταξύ αγγουριού και τσίπουρου θυμήθηκαν πολλά τραγούδια που κάποτε ήταν δημοφιλή σε γάμους και συγκεντρώσεις», αναφέρεται κάτω από το βίντεο που ανάρτησαν οι Sayat Nova Project.


 «Την ημέρα της ηχογράφησης ήμασταν δύο φορές τυχεροί. Ο Κωνσταντίνος βρέθηκε τυχαία στο σπίτι του ξάδερφού του. Κι έτσι αντί να έχουμε μόνο την ποντιακή λύρα, ηχογραφήσαμε ένα αυθεντικό οικογενειακό ντουέτο», γράφουν τα μέλη της ομάδας. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο –όπως λένε– είναι τυχεροί, αφορά τις… συνθήκες της ηχογράφησης. «Η οικογένειά τους μας ετοίμασε ολόκληρο τραπέζι. Σπιτικό φαγητό, αλκοόλ, θερμές ευχές και φυσικά μουσική. Μια ειδική ατμόσφαιρα που πάντα ψάχνουμε, αλλά που δεν είναι εύκολο να τη βρει κανείς», επισημαίνουν.


Συνολικά οκτώ ποντιακά τραγούδια ηχογραφήθηκαν με τα ξαδέρφια Σινγκέροφ. Αν και δεν μπόρεσαν να δώσουν εθνογραφικές πληροφορίες στα μέλη της ομάδας, λέγοντάς τους ότι απλώς τα κληρονόμησαν από τους γονείς και τους ηλικιωμένους γείτονες τους, εντούτοις τους διαβεβαίωσαν ότι είναι ποντιακή μουσική. «Ή ακόμα και αρχαία μουσική, μας είπαν», εξηγούν όσοι βρέθηκαν στην ηχογράφηση.

 Στη «συλλογή» της μουσικολογικής ομάδας πλέον βρίσκονται, ανάμεσα σε άλλα, οι σκοποί τίκ’, ομάλ’ και τρομαχτόν. Και τα οκτώ τραγούδια που ηχογραφήθηκαν είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Sayat Nova Project από όπου μπορεί κάποιος να τα ακούσει δωρεάν και αν επιθυμεί να τα κατεβάσει σε υψηλή ποιότητα, έναντι συμβολικού τιμήματος.

/www.pontos-news.gr/



©www.visaltis.net - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *