ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ,ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ UNESCO

Το όρος Harşena και οι τάφοι στους βράχους, των Ποντίων βασιλέων, στη βόρεια επαρχία Αμάσεια της Τουρκίας, έχουν κερδίσει το δικαίωμα να προστεθούν από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό (UNESCO) των Ηνωμένων Εθνών, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.- Οι τάφοι στους βράχους των ηγετών του βασιλείου του Πόντου ( 3ος αιώνας π.Χ. – 1ος αιώνας μ.Χ.) είναι από τους μεγαλύτερους τάφους σε βράχο στην Ανατολία και μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα βασιλικών τάφων στον κόσμο.

«Ο δήμος της Αμάσειας έχει καταφέρει να κερδίσει την αναγνώριση που τους αξίζει στο εξωτερικό, και έχουν ενταχθεί στον προσωρινό κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς», είπε ο δήμαρχος Cafer Özdemir, την Παρασκευή προς τους δημοσιογράφους, πριν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του δήμου της Αμάσειας και τον Οργανισμό Ανάπτυξης της Κεντρικής περιοχής του Ευξείνου Πόντου.

 Το όρος Harşena έχει ύψος 272 μέτρα και είναι από ασβεστόλιθο σε μορφή ενός αιχμηρού κώνου. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της λεκάνης που δημιουργήθηκε από τον ποταμό Yeşilırmak, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Αμάσειας, εκεί όπου ιδρύθηκε το 301 π.Χ. το βασίλειο από τον Πέρση σατράπη Μιθριδάτη τον Α’ τον Κτίστη.

Η λέξη Harşena πιστεύεται ότι έχει προέλθει από τη φράση «Harşuwana-Arşuawana» στη γλώσσα Χατιάν που σημαίνει «όμορφη ευλογημένη πόλη του ποταμού» (για την Αμάσεια). - Υπάρχουν πέντε βασιλικοί τάφοι στο μεσαίο τμήμα του Harşena και ανήκουν στους βασιλιάδες Μιθριδάτη, Αριοβαρζάνη, Μιθριδάτη Β΄ και Γ΄ και του Φαρνάκη Α΄, με συνολικά 21 τάφους σε βράχους στην υπόλοιπη κοιλάδα και τη γύρω περιοχή, γράφει η τουρκική εφημερίδα "Bugün".
 --
 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *