ΠΕΡΠΕΡΙΚΟΝ:Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΡΑΚΩΝ

Το μεσαιωνικό αρχαιολογικό συγκρότημα του Περπερικού 
είναι ένα από τα πιο μνημειώδη μεγαλιθικά μνημεία, 
εξ ολοκλήρου λαξευμένο μέσα στους βράχους. 
 Το Περπερικόν βρίσκεται στην Ανατολική Ροδόπη, στη βουλγαρική πλευρά, 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Κάρντζαλι. Η πέτρινη πόλη είναι σκαρφαλωμένη σε μια βραχώδη κορυφή σε υψόμετρο 470 μέτρων. 

 Στους πρόποδες της, βρίσκεται το χωριό Άνω Φρούριο - Горна крепост, από όπου περνά ο ποταμός του Περπερικού- ‘περπερέσκα’. Η ευρύχωρη κοιλάδα του ποταμού έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης από τους αρχαιότατους χρόνους. Για το λόγο αυτόν, η περιοχή είναι διάσπαρτη με δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους από διάφορες εποχές και κέντρο αυτής είναι το Περπερικόν.

 Δομές από τον αρχαίο πολιτισμό στην κορυφή του βράχου εμφανίζονται από τον 5ο π. Χ. αιώνα. Εκεί, όμως, υπήρχε αρχαιότατος ναός για τη λατρεία του Θεού Ήλιου, που δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους της εποχής του Χαλκού. Ανακαλύφθηκαν αγγεία τροφίμων και σκεύη λατρείας. Τα ευρήματα έχουν δείξει ότι ο χώρος χρησιμοποιούνταν για τελετές από την 3η -2η χιλιετία π. Χ.
 Με τη βελτίωση των μεταλλικών εργαλείων έγινε δυνατή η κατάτμηση του σκληρού βράχου. Τότε, δημιουργήθηκε μια τεράστια αίθουσα κυκλοτερής με έναν τεράστιο κυκλικό βωμό στο κέντρο. Υπήρχαν ιερείς που εκτελούσαν ιεροτελεστίες με οίνο και πυρ. Οι θρησκευτικές αυτές πρακτικές δίνουν το στίγμα ότι ο ναός ήταν του Διονύσου, που από τα αρχαιότατα χρόνια λατρεύονταν στα βουνά Θράκης.

 Πρόσφατες αρχαιολογικές μελέτες δείχνουν με σαφήνεια τι ακριβώς υπήρχε επί του Περπερικού. Σύμφωνα με μύθους στον ναό αυτόν έγιναν δύο κρίσιμες προφητείες κατά τη διάρκεια τελετών. Η πρώτη ήταν ο προκαθορισμός της μεγάλης κατάκτησης και της δόξας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η δεύτερη μερικούς αιώνες μετά η κατάκτηση του ισχυρού πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιούλιου Καίσαρα. Έλληνες ιστορικοί αναφέρουν ότι το Περπερικόν έπεσε στην οργή των Γότθων και κάηκε το 378.

 Στις αρχές του 5ου αιώνα μ. Χ. το Περπερικόν ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό και η πέτρινη πόλη έγινε Επισκοπή, όπως αναφέρεται στα βυζαντινά κείμενα. Από τον έβδομο έως τον ένατο αιώνα, το Περπερικόν άκμασε ως περιφερειακό κέντρο, από το οποίο οι Βυζαντινοί εξορμούσαν κατά των Βουλγάρων.

Στο τέλος του 14ου αιώνα το φρούριο το κατέκτησαν οι Οθωμανοί και το κατέστρεψαν ολοσχερώς. Απέμειναν μόνο ερείπια και το αρχαίο φρούριο λησμονήθηκε στο χρόνο. Σήμερα, το Περπερικόν, ως αρχαία ιερή πόλη των αρχαίων Θρακών αποτελεί μοναδικό αρχαιολογικό, ιστορικό , θρησκευτικό μνημείο και αποτελεί ένα από τα θαύματα του κόσμου.

 Ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο αρχέγονο φρούριο φυλάσσονται στο ιστορικό μουσείο της πόλης Κάρντζαλι.
 Ο αρχαιολογικός χώρος του βράχου έχει πρόσβαση με καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο και διαθέτει υπαίθριο χώρο στάθμευσης στο λόφο, όπως σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

© mikres-ekdoseisΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΗ: ΠΕΡΠΕΡΙΚΟΝ-ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΚΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ!



Σχόλια

Ο χρήστης jimmyz είπε…
Ίσως να βρείτε και που σας ενδιαφέρει στο http://www.panoramio.com/user/232317?comment_page=1&photo_page=11.
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο αλμπουμ:
http://www.panoramio.com/photo/1155272
http://www.panoramio.com/photo/1155266

Καλή συνέχεια!

Ο χρήστης visaltis.net είπε…
Ευχαριστώ πολύ.Ετοιμάζεται κάτι σχετικό αυτό το διάστημα..

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *