ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Διονυσιακή πράξη είναι η απόσταξη του τσίπουρου στην Ελλάδα. Για να φθάσουν μέχρι το καζάνι τα σταφύλια η προετοιμασία είναι μεγάλη. Όταν όμως παίρνουν μπροστά οι φωτιές οι Έλληνες τιμούν το δικό τους "νερό της φωτιάς" όπως αρμόζει.

 Οι ειδικοί με τους μετρητές αλκοόλης να ελέγχουν τα γράδα. "17άρι" το απαλό και από εκεί και πάνω όποιος αντέχει την γλύκα της φωτιάς του διάφανου και μοναδικού αυτού προϊόντος. Τα καζαναριά είναι κλειστά, σχεδόν αποπνικτικά, αλλά όταν οι πρώτες σταγόνες γεμίσουν τα ρακοπότηρα ο χώρος φαντάζει εξωπραγματικός.

Ο λόγος δεν είναι μόνο το τσίπουρο αλλά και τα κλαρίνα, οι πίπιζες, τα χάλκινα, ανάλογα τον τόπο, που αρχίζουν την μουσική κάλυψη του διονυσιακού σκηνικού.

 Κι αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να απαγορεύσουν αυτή την παράδοση στην Ελλάδα κάνοντας το τσίπουρο του κάθε χωριού ή παραγωγού απαγορευμένο προϊόν αν δεν τυποποιείται, το πιο πιθανό είναι ότι η απόσταξη θα γίνεται όπως παλιά.

Σε σπηλιές ή δίπλα στα ποτάμια με τον τσιλιαδόρο στην απέναντι ραχούλα. Μέχρι τότε αναζητήστε τα χωριά που συνεχίζουν αυτή την ιεροτελεστία και είναι σίγουρο ότι θα πιστέψετε ότι ο θεός Διόνυσος άφησε πολλά καλά "κουσούρια" στους ατίθασους Έλληνες.
www.stontoixo.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΣΑΛΤΙΑ:



Η διαδικασία της παραγωγής του τσίπουρου στην Βισαλτία,αποτελεί για τους κατοίκους μια πραγματική ιεροτελεστία,που τηρείται κάθε χρόνο, σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια!

 Εν μέσω αρωματικών αναθυμιάσεων σταφυλιού,μαστίχας, γλυκάνισου και ...Διονυσιακών ήχων, το απόσταγμα ρέει...

 Απόσταγμα γνώσης και εμπειρίας αιώνων!!


©www.visaltis.net - Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). .

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
-Τί κι άν βάλουν φόρους,φόρους, φόρους ....ΦΟΡΟΥΣ οι ευροπέοι οπισογλέντηδες! καί οι ημεδαποί σφογκοκολάριοί τους, δέν θά πεθάνει ΠΟΤΕ ο Διόνυσος γι΄αυτό ..ΠΟΤΕ!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *