ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΜΙΑ ΚΑΛΑ ΣΩΖΟΜΕΝΗ ΥΠΟΓΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ

H "υπόγεια Θεσσαλονίκη"πάντα φυλάει ανέγγιχτες κάποιες γωνιές,που κατάφεραν να γλυτώσουν από την "επέλαση των εργολάβων",των δεκαετιών 1960-'70.
Στις παρακάτω φωτογραφίες που παραθέτουμε, μια υπόγεια,βυζαντινή υδατοδεξαμενή(κινστέρνα),που σώζεται σε άριστη κατάσταση και η οποία στεγάζεται με καμάρες που στηρίζονται σε κίονες!

Αν και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης,ωστόσο παραμένει άγνωστη για τους περισσότερους.


Oι μόνες πληροφορίες που βρήκαμε για το μνημείο,είναι πως χωρητικότητα του ανέρχεται στα  750 περίπου κυβικά μέτρα νερού και εξυπηρετούσε της ανάγκες της παρακείμενης εκκλησίας,που λειτουργούσε την εποχή εκείνη ως καθολικό μεγάλης βυζαντινής μονής.

Πολλά τέτοια μνημεία(δημόσια κτίρια ακόμη και ναοί)δεν υπάρχουν σήμερα,καθώς έχουν μπαζωθεί
ή καταστραφεί από την ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα,των περασμένων δεκαετιών,όπως επίσης και ένα μεγάλο δίκτυο υπόγειων στοών.

(Στο visaltis.net έχουμε δημοσιεύσει κατά το παρελθόν αρκετές τέτοιες αναφορές σε διάφορα τέτοια γνωστά και άγνωστα μνημεία.Δείτε ένα παλιό και δημοφιλή,σχετικό δημοσίευμα:Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Υπάρχουν πολλές αναφορές σήμερα(επίσημα και ανεπίσημα) πως κάποια τέτοια μνημεία(ή τμήματα τους) έχουν διασωθεί  στα υπόγεια παλαιών πολυκατοικιών του κέντρου.



Πριν μερικά χρόνια μάλιστα,μια τέτοια έκθεση που κατέγραφε αυτά μνημεία,είχε φιλοξενηθεί στην Κρυπτή -Στοά της Αρχαίας Αγοράς.

Ένα τέτοιο,ίσως θα έχουμε και εμείς την τύχη να επισκεφθούμε κάποια στιγμή,σύμφωνα με την υπόσχεση ενός φίλου......

©www.visaltis.net

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:















©www.visaltis.net - Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). .

Σχόλια

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *