ΚΟΜΗΤΕΣ:ΟΙ ΚΟΜΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Oι κομιστές των αλλαγών. 

 Mιά φορά και έναν καιρό, η εμφάνιση των κομητών προκαλούσε δέος και τρόμο στους ανθρώπους. Η απρόσμενη παρουσία τους, που παραβίαζε επιδεικτικά τις προβλέψιμες κινήσεις των άλλων αστεριών, οι εντυπωσιακές ουρές τους και οι εξίσου ανεξήγητες εξαφανίσεις τους ήταν λογικό να εντυπωσιάζουν μια ανθρωπότητα που πίστευε ότι ο έναστρος ουρανός ήταν ένα υπερφυσικό βασίλειο που κατοικούταν από πανίσχυρους θεούς οι οποίοι επηρεάζουν το πεπρωμένο των ανθρώπων. Οι κομήτες λοιπόν, θεωρούνταν σημάδια θεϊκά και προάγγελοι τρομερών καταστροφών. Η παρουσία τους συνδεόταν με την επικείμενη εμφάνιση επιδημιών και λοιπών αναστατώσεων του φυσικού κόσμου καθώς και με την κήρυξη φονικών πολέμων.

Κάποια στιγμή ωστόσο αναπτύχθηκε η επιστήμη της αστρονομίας η οποία έβαλε τέλος σ’ όλες εκείνες τις δυσοίωνες δοξασίες και οι κομήτες έχασαν την υπερφυσική αίγλη τους. Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από περιπλανώμενες μάζες πάγου και σκόνης που δημιουργήθηκαν πολύ πρώιμα, όταν το ηλιακό μας σύστημα ήταν ακόμα νέο.
Διαγράφουν υπερβολικά έκκεντρες τροχιές γύρω απ’ τον ήλιο και όταν τον πλησιάσουν αρκετά, η θερμική ακτινοβολία του εξαχνώνει τις επιφανειακές στοιβάδες τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι εντυπωσιακές εκείνες «κόμες» που τόσο πολύ εντυπωσίαζαν τους μακρινούς προγόνους μας. Έτσι λοιπόν, οι κομήτες, από δαιμονικές παρουσίες και σημάδια της οργής δύστροπων θεών, μεταμορφώθηκαν σε φαντασμαγορικά φυσικά φαινόμενα.

Ωστόσο, επειδή η φύση της πραγματικότητας τείνει να διαγράφει κύκλους και να επαναφορτίζει αρχαίες πεποιθήσεις με μια καινούργια ζωή, πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις άρχισαν να αλλάζουν και πάλι την εικόνα που έχουμε για τους κομήτες και για την πιθανή επίδραση που ασκούν επάνω μας.

Για παράδειγμα, στις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, μια διαστημοσυσκευή με το όνομα Rosetta προσγειώθηκε στην επιφάνεια ενός κομήτη με το όνομα 67P/Churyumov–Gerasimenko. Αποτέλεσμα του επιτυχημένου εκείνου εγχειρήματος ήταν να αποκτήσουμε για πρώτη φορά λεπτομερέστατες-και πολύ κοντινές-φωτογραφικές λείψεις από ένα ουράνιο σώμα αυτού του είδους. Αυτή ήταν και η τελική φάση της εν λόγω αποστολής που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, όταν η Rosetta, καρπός της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Έρευνας, εγκατέλειψε τη Γη.

Η Rosetta κατάφερε να συλλέξει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες όσον αφορά τη χημική σύσταση του εν λόγω κομήτη: Ανακαλύφθηκε ότι περιέχει μερικά από τα βασικά δομικά στοιχεία της ζωής. Αυτή η πληροφορία μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως, συγκρούσεις του πλανήτη μας με περιπλανώμενους κομήτες ν’ αποτέλεσαν το έναυσμα που ξεκίνησε τη ζωή πάνω στη Γη, δηλαδή να την «μόλυναν» με απαραίτητες χημικές ενώσεις που προκάλεσαν την ανάπτυξη περίπλοκων οργανικών ενώσεων. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι αν στους πυρήνες των κομητών υπάρχουν οργανικές ενώσεις αρκετά περίπλοκες ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτό-αναπαραγόμενες δομές, κάτι σαν ιοί δηλαδή, η συσχέτιση της παρουσίας των κομητών με το ξέσπασμα επιδημιών να μην είναι εντελώς αστήρικτη τελικά. Εξάλλου, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί, οι κομήτες, εκτός από πιθανοί γενεσιουργοί παράγοντες, αποτελούν και μια πολύ πραγματική απειλή για τη γήινη ζωή.

Ο κομήτης 67P/Churyumov–Gerasimenko για παράδειγμα, έχει διάμετρο 2,5 μιλίων πράγμα που σημαίνει ότι αν συγκρουστεί με τον πλανήτη μας, κάτι που ευτυχώς δεν προβλέπεται να συμβεί, θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς τον πολιτισμό μας. Επιπρόσθετα, η ξαφνική εξαφάνιση των δεινοσαύρων στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου αποδίδεται στην πτώση ενός κομήτη μεσαίου μεγέθους η οποία προκάλεσε εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που συγκλόνισαν το παγκόσμιο οικοσύστημα εκείνης της μακρινής εποχής. Ένας κομήτης με διάμετρο μόλις 400 ποδιών πιστεύεται ότι προκάλεσε την έκρηξη της Tunguska το 1908, όταν εξερράγη πάνω από μια ερημική περιοχή της Σιβηρίας με τη δύναμη μιας ατομικής μόμβας 15 μεγατόνων, ισοπεδώνοντας 1000 τετραγωνικά μίλια δασικής έκτασης. Αλλά ο κομήτης της Tunguska ήταν μικροσκοπικός σε σύγκριση με κάποιον άλλο, διαμέτρου 10 μιλίων, ο οποίος πιστεύεται ότι σχεδόν συγκρούστηκε με τον πλανήτη μας πριν από 3.500 χρόνια περίπου.

Σύμφωνα με ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες θεωρίες, ο συγκεκριμένος κομήτης καταγράφηκε από τους αρχαίους Αιγυπτίους το 22ο έτος της βασιλείας του φαραώ Τούθμωση του Τρίτου. Σύμφωνα με τις διασωθείσες σχετικές περιγραφές, ήταν «ένας εκτυφλωτικός δίσκος μεγαλύτερος από την πανσέληνο, ένα θέαμα θαυμαστό που ανάλογό του δεν έχει συμβεί από τότε που δημιουργήθηκε αυτή η Γη» (δηλαδή η Αίγυπτος.) Κινέζοι αστρονόμοι, οι οποίοι παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα ουράνια φαινόμενα, επίσης πρόσεξαν αυτό το καταπληκτικό φαινόμενο. Το αρχαίο Mawangdui Silk Almanac, που φυλάσσεται στο Μουσείο Hunan Provincial στην επαρχία Changsh, απεικονίζει τον κομήτη ως έναν από τους μεγαλύτερους που παρατηρήθηκαν ποτέ. Όχι μόνο κάλυπτε ένα μεγάλο κομμάτι του ουρανού αλλά είχε και 10 τεράστιες ουρές.


Έκτοτε, ο μεγαλύτερος κομήτης που έχει παρατηρηθεί από τότε που γεννήθηκε η σύγχρονη αστρονομία, ήταν ο κομήτης De Cheseaux’s το 1744, ο οποίος είχε επτά ουρές. Οι προαναφερθείσες Αιγυπτιακές καταγραφές βρίσκονται σ’ έναν πάπυρο που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού και ονομάζεται ο πάπυρος Tulli. Πολλοί οπαδοί-θιασώτες της θεωρίας των αρχαίων αστροναυτών πιστεύουν ότι περιγράφει την εμφάνιση κάποιου εξωγήινου UFO με αποτέλεσμα πολλοί λόγιοι να αμφισβητήσουν την αξία του. Ωστόσο, φαίνεται να περιγράφει ένα πραγματικό γεγονός. Tο 22ο έτος της βασιλείας του Τούθμωση του Τρίτου συμπίπτει με το έτος 1486 π.χ. Αυτή είναι ακριβώς η χρονική περίοδος όπου σύμφωνα με τα σύγχρονα ημερολόγια, οι Κινέζοι παρατήρησαν τον κομήτη τους με τις δέκα ουρές. Ο παραπάνω κομήτης θα πρέπει να πέρασε πολύ κοντά από τον πλανήτη μας.

 Μάλιστα, το πέρασμά του θα πρέπει να ήταν τόσο φαντασμαγορικό ώστε να ασκήσει πολύ μεγάλη επίδραση στις θρησκείες όλου του κόσμου. Αυτό το ανεπανάληπτο φυσικό φαινόμενο θεωρήθηκε ότι χαιρετούσε τη γέννηση κάποιου καινούργιου θεού. Έτσι λοιπόν, εκείνη τη χρονική περίοδο, πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο άρχισαν να λατρεύουν μια νέα θεότητα που απεικονιζόταν ως ένας φτερωτός δίσκος στον ουρανό. Σχετικά παραδείγματα αποτελούν ο θεός των Χετταίων Kumarbis, ο Ασσυριακός θεός Antum, και ο Περσικός θεός Αhura Mazda.

Στην Κίνα, εμφανίστηκε μια καινούργια θεότητα που αποκαλούταν Lao-Tien-Yeh “Ο Μέγας θεός” κατά τη διάρκεια της δυναστείας Sang. Απεικονιζόταν ως ένας κύκλος με ευθύγραμμες γραμμές που ακτινοβολούσαν ακτινωτά από κάτω του και από τα πλευρά του και που μοιάζει πάρα πολύ στην εμφάνιση μ’ έναν κομήτη. Το παραπάνω ιδεόγραμμα μοιάζει επίσης πάρα πολύ με το ιερογλυφικό που εμφανίστηκε στην Αίγυπτο κατά τη βασιλεία του Τούθμωση του Τρίτου. Στην Αίγυπτο ονομαζόταν Aten, και απεικονιζόταν ως ένας κύκλος με ακτινωτές γραμμές που εκτείνονταν απ’ αυτόν.

Οι Αιγυπτιολόγοι θεωρούν ότι το ιερογλυφικό του Aten απεικονίζει τον ήλιο, κάτι που σίγουρα συνέβη όταν ο φαραώ Ακενατόν επέβαλε τη λατρεία του Aten ως την κυρίαρχη Αιγυπτιακή θρησκεία στα μέσα του 1300 πχ, αλλά όταν το εν λόγω σύμβολο εμφανίστηκε για πρώτη φορά, έναν αιώνα πιο πριν στην πόλη των Θηβών, δεν συνοδευόταν από περιγραφές που να το συσχετίζουν ξεκάθαρα και συγκεκριμένα με κάποια ηλιακή θεότητα.

Ωστόσο, η ξαφνική εμφάνιση καινούργιων θρησκειών, δεν ήταν η μόνη κοινωνική μεταβολή που προέκυψε από το πέρασμα του πελώριου εκείνου κομήτη. Σε ολόκληρο τον τότε κόσμο ξέσπασε μια πρωτοφανής περίοδος βιαιοπραγιών. Η Αίγυπτος προχώρησε σε μια άγρια στρατιωτική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας κατέκτησε τις σημερινές περιοχές του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Λιβύης. Οι Χετταίοι της Τουρκίας επιτέθηκαν στους γείτονές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη Συρία το Βασίλειο των Mitanni επιτέθηκε στους Ασσυρίους του Ιράκ και οι Κασσίτες του Βόρειου Ιράν εισέβαλαν στην Βαβυλώνα του Νότιου Ιράκ.

Ο λαός των Yaz της Αρμενίας επιτέθηκε σε όλους τους γείτονές τους και ο πολιτισμός των Harappan στη Βόρειο-δυτική Ινδία εξαφανίστηκε κάτω από τις επιθέσεις φυλών του Αφγανιστάν. Εκείνη η παράξενη αναταραχή ξέσπασε μετά από μια περίοδο ειρήνης που διήρκησε αρκετές γενεές. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τέτοιες φάσεις εκτεταμένων πολεμικών συρράξεων σχετίζονται με βραχυχρόνιες-και καταστροφικές-κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από αναπάντεχες πτώσεις των παγκόσμιων θερμοκρασιών. Αποτέλεσμα αυτών των καιρικών μεταβολών ήταν η αποτυχία σοδειών που είχαν ως αποτέλεσμα ελλείψεις τροφής οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούσαν σε πολεμικές συγκρούσεις. Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι, τι προκάλεσε εκείνη την ξαφνική αλλαγή των καιρικών συνθηκών που διήρκησε περίπου μια δεκαετία;

Το 1985 ο γνωστός αστρονόμος Carl Sagan ταυτοποίησε τον κομήτη του 1486 πχ με τον κομήτη 12P/Pons-Brooks.Υπέθεσε μάλιστα ότι ένα μικρό κομμάτι του αποκολλήθηκε και έπεσε στη Γη με αποτέλεσμα η έκρηξη που ακολούθησε να σήκωσε σκόνη και καπνούς στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας. Οι ηλιακές ακτίνες δεν μπορούσαν να φτάσουν στο έδαφος με την παλιά τους ένταση και έτσι προκλήθηκε μια παγκόσμια πτώση της θερμοκρασίας. Αλλά ίσως αυτή να μη ήταν η μοναδική επίδραση του παραπάνω κομήτη. Στη Βιέννη, τον Ιούλιο του 2000, στον Παγκόσμιο Συνέδριο για Καταστροφικά Γεγονότα και Μαζικές Εξαφανίσεις (the International Conference on Catastrophic Events and Mass Extinctions) διάφοροι επιστήμονες μαζεύτηκαν για να συζητήσουν τις πιθανές απειλές για τη ζωή πάνω στη Γη που αντιπροσωπεύουν οι κομήτες και οι αστεροειδείς.

Εκτός λοιπόν από τις προφανείς καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει η σύγκρουση ενός κομήτη με τη Γη όπως είναι για παράδειγμα οι εκτεταμένες πυρκαγιές, οι αφύσικα σκληροί χειμώνες και τα τσουνάμι, η προσοχή εκείνων των επιστημόνων εστιάστηκε στα διάφορα τοξικά χημικά στοιχεία που ενδέχεται να περιέχει ο πυρήνας ενός κομήτη. Ένα από αυτά είναι το αμινοξύ vasopressin το οποίο υποτίθεται ότι μπορεί να προκαλέσει βίαιη και επιθετική συμπεριφορά στους ανθρώπους. Αν και δεν γνωρίζουμε σήμερα αν ο κομήτης 12P/Pons-Brooks περιέχει vasopressin, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, εκείνη η ουσία, αν είχε εισβάλει στην γήινη ατμόσφαιρα και είχε μολύνει την τροφική αλυσίδα, σίγουρα θα μπορούσε να αιτιολογήσει εκείνη την περίεργη έξαρση της βίας και του πολέμου που σάρωσε το ανθρώπινο είδος στα 1400 πχ.

Κατά σύμπτωση, γνωρίζουμε ότι ένα θραύσμα του κομήτη 12P/Pons-Brooks του κομήτη του 1486 BC έρχεται προς τη Γη όπου και θα περάσει πολύ κοντά της, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους που διανύουμε. Ο εν λόγω κομήτης διασπάστηκε σε πολλά κομμάτια όταν πέρασε πολύ κοντά από τον Δια. Το θραύσμα που μας ενδιαφέρει, ονομάζεται Κομήτης 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova και πρώτο-εντοπίστηκε το 1948. Έχει διάμετρο ένα μίλι, αλλά ευτυχώς δεν θα συγκρουστεί με τη Γη. Ίσως όμως η Γη περάσει μέσα από την ουρά του. Ποιος ξέρει λοιπόν ποια θα είναι η επίδρασή του στην ατμόσφαιρα και στην ανθρώπινη συμπεριφορά;

Έρικ Σμυρναίος
30/05/17

/newhorizonscom.wordpress.com

Πηγές:
1)ttp://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Rosetta_finale_set_for_30_September 
2) http://garyschuman.tripod.com/id1.html 
 3) http://www.ancient-origins.net/opinion-guest-authors/comet-changed-civilization-and-may-do-again-006770

 http://users.tpg.com.au/users/tps-seti/crater.html





www.visaltis.net 

Σχόλια

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *