ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙ ΕΚΡΥΒΕ Ο ΚΑΣΤΑΣ ΠΡΙΝ 51 ΧΡΟΝΙΑ !

Aπο τον Βάγγέλη Βαγιάνο 

Ήξερα εδώ και χρώνια ότι ο αρχαιολόγος Δ.Λαζαρίδης που σημάδεψε με το έργο του την ανασκαφική ιστορία της αρχαίας Αμφίπολης είχε μετρήσει με θαυμαστή ακρίβεια το μήκος του περιμετρικούυ τοίχου του λόφου Καστά. Μετα απο αρνήσεις και υπεκφυγές σε δηλώσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και μετά από 4 χρόνια απο την στιγμή που η ανασκαφή του τάφου έγινε παγκόσμια γνωστή, η ανασκαφική ομάδα παραδέχτηκε τελικά το γεγονός σε πρόσφατη συνέντευξη του κ.Μ.Λεφαντζή (του Νο2 της ανασκαφής). Άλλωστε ο Δ.Λαζαρίδης δημοσίευσε την μέτρηση του στην εργασία του με τίτλο "Άργιλος και Αμφίπολις" έκδοση του 1971.

Ο λόγος ήταν ότι ο Λαζαρίδης ήδη απο το 1964 είχε βρει επαρκές δείγμα του περιμετρικού τοίχου μήκους 41 μέτρων.(φωτο 2). Όπως όμως ήταν λογικό η μέτρηση αυτή ήταν σίγουρο ότι είχε γίνει κάποια χράνια πριν...

Σήμερα παρουσιάζω ένα αποκλειστικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει ακριβώς αυτό.

(φωτο 2 - ανοιξτε την φωτο και διαβαστε την σημειωση)
Ο γνωστος ερευνητης Γ.Καφταντζης του ορους Παγγαιου, στους προποδες του οποιου υπαρχει ο λοφος Καστα που φιλοξενει τον ταφο, εξεδωσε ενα βιβλιο το ετος 1967 ! (4 χρονια πριν την επισημη δημοσιευση του Λαζαριδη του 1971) με τιτλο "Η ιστορια της πολης των Σερρων και της περιφερειας της" (History of the city of Serres and its periphery), τ3, 1967) και καθως ηταν φιλος του αρχαιολογου Δ.Λαζαριδη ηξερε την ερευνα του στον λοφο Καστα που τον ονομαζει οπως και ο Λαζαριδης τυμβο, δηλαδη τεχνητο λοφο..

Τα λογια του κ.Γ.Καφταντζη στο βιβλιο του ειναι : " Στην θεση Καστας διπλα απο τον λοφο 133 υπαρχει ο μεγαλυτερος τυμβος που υπαρχει απο το ειδος των τυμβων που κρυβουν Μακεδονικους ταφους (περιμετρος 500 μ) " και ειναι ανατριχιαστικο να βλεπει καποιος σαν και μενα που ειναι Ελληνας και Μακεδονας και μιλαει την γλωσσα του Μ.Αλεξανδρου αυτη την πληροφορια 51 χρονια πριν! Εδω πρεπει να πω οτι μετα την συγχρονη ανασκαφη η περιμερος εχει ανακοινωθει απο την ανασκαφεα κ.Κ.Περιστερη οτι ειναι 497 μετρα ! δηλ. με διαφορα 3 μετρα απο την τοπογραφικη μελετη του Δ.Λαζαριδη.

Εδω θα αναπτυξω μια προσωπικη αποψη. Δεν ειμαι απο αυτους που πιστευουν στις συνωμοσιες. Ολα ειναι αποτελεσμα συγκεκριμενων επιλογων ανθρωπων με συγεκριμενα συμφεροντα. Ο τάφος υπέφερε απο την σιωπή των 51 χρόνων. Αλλά και από τα λάθη του παλιού ανασκαφέα του Δ.Λαζαρίδη. Τόσα είναι τα χρόνια της σιωπής. Το πως έγινε και ενα τέτοιο μνημείο βυθίστηκε σε μια θάλασσα σιωπής θα ειναι το αντικείμενο ενός άλλου πόστ. Αλλα δυστυχως η σιωπη συνεχιζεται. Ξερουμε οτι υπαρχουν στοιχεια που δεν εχουν παρουσιαστει ακομη και μπορουν να δωσουν συγκεκριμενη κατευθυνση για να ακολουθησει το μνημειο τον δικο του δρομο αληθειας.

Φωτό3-Δειγμα του περιμετρικου τοιχου μηκους 41 μετρων.
Όλοι αγωνιούμε για το μέλλον του τάφου-μνημείου, αλλα όσο αργεί μια εμπεριστατωμένη  δημοσιευμένη έρευνα από τους συντελεστές της ανασκαφής για τα τελικά συμπεράσματα, νομίζω ότι οι ερευνητές σαν κι εμάς θα έχουν ήδη αποκαλύψει μέρος της αλήθειας του μεγαλύτερου ελληνιστικού μνημείου που αποκαλύφθηκε ποτέ στην Μακεδονία και ας στενοχωρεί αυτο το γεγονός τον κ.Μ.Λεφαντήη και την κ.Κ.Περιστέρη που ήταν οι βασικοί συντελεστές της ανασκαφής.

 Τα επικοινωνιακα παιχνιδια που ακολουθησαν την μεγαλη αυτη ανακαλυψη δεν εχουν πια σκοπο, αν αισθανονται αβολα ας τα βρουν μεταξυ τους. Αλλιως θα επανελθουμε σε παλαιομοδιτικους τιτλους τιμης οπως παραδειγμα "κορη στρατηγου" και "κορη αρχαιολογου" ...θα παμε σε κληρονομικο δικαιωμα δηλαδη...και τοτε αλιμονο για το μνημειο. Οπου εμφανιστηκε σε διαχειρηση το κληρονομικο δικαιωμα, ηταν μια καταστροφη.

Ευχαριστώ τους ερευνητές χωρίς κανένα υψηλό ακαδημαικό τίτλο "Όναρ-Γιώργο Ροδινό" και "Βισάλτη Σωτήρη" για την συνεισφορά τους στα ντοκουμέντα αυτού του πόστ.

https://www.facebook.com/amphipolis.tomb.discovery/





©www.visaltis.net

Σχόλια

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *