ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:Η "Στήλη των Όφεων" και η καταστροφή μνημείων από την οικοδομική λαίλαπα


Aπό τον  Βισάλτη

Θεσσαλονίκη,οδός Αγ.Δημητρίου.Εξω από το κτίριο της ΔΕΗ σώζεται μια στήλη ελληνιστικής εποχής γνωστή και ως “Στήλη των Όφεων” ή Γιλάν Μερμέρ.Υπάρχει μια ιστορία που λέει ότι κατα την περιόδο της Τουρκοκρατίας γέμισε η πόλη με φίδια.Τα φίδια αυτά για άγνωστο λόγο συγκεντρώθηκαν γύρω, και επάνω σε αυτήν την στήλη.Επιστρατεύθηκε τότε ένας εξορκιστής “χόντζας” και κατάφερε με τους εξορκισμούς του να τα διώξει.

Θεωρείται το μοναδικό όρθιο μνημείο ελληνιστικής εποχής,άλλα ότι σεβάστηκε ο χρόνος και οι αιώνες δεν σεβαστήκαμε σήμερα εμείς,αφού οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, και πάσης φύσεως “καλλιτέχνες”  την χρησιμοποιούν για την ανάρτηση συνθημάτων,και την εκτόνωση των καλλιτεχνικών τους τους ανησυχιών.

Παραμένει μυστήριο για ποιο λόγο περέμεινε εκεί και δεν ισωπεδώθηκε από την οικοδομική λαίλαπα όπως άλλα μνημεία.Ίσως τυχαία,ίσως και όχι.Πρέπει να αποτελούσε μέρος κάποιου σπουδαίου κτιρίου,αφού ως γνωστό η ευρύτερη περιοχή της Αγ.Δημητρίου και Αντιγονιδών ήταν τόπος συγκέντρωσης δημοσίων κτιρίων και ναών.'Ολα τα μνημεία αυτά δυστυχώς λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν από την επέλαση των εργολάβων των δεκαετιών 1960-70,και αντικαταστάθηκαν από τα γκρίζα, τσιμεντένια και αντιαισθητικά κουτιά που ονομάσαμε πολυκατοικίες.Μια από τις μεγαλύτερες κατάρες της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Τα μοναδικά κτίρια που κατόρθωσαν να γλυτώσουν από την επέλαση είναι αυτά της Αρχαίας Αγοράς,αφού στο εκεί οικόπεδο  είχαν ξεκινήσει εργασίες ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου, που μετά την αποκάλυψη των πρώτων ευρημάτων σταμάτησε.

Σε διαφορετική περίπτωση που ο χώρος θα είχε περάσει σε χέρια ιδιωτών, σήμερα θα βλέπαμε στην θέση της Αρχαίας Αγοράς μερικές ακόμη πολυκατοικίες.
Άλλα σπουδαία κτίρια της περιοχής που γνωρίζουμε,είναι ο ναός της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών,που αποκαλύφθηκε όταν κατεδαφίστηκε η παλιά πολυκατοικία που είχε χτιστεί επάνω της(κλίκ εδώ),και ένα Σεραπείο (Ελληνιστικός-αιγυπτιακός ναός) που εντόπισε ο αρχαιολόγος Χ.Μακαρονάς το 1939 σε κάποια υπόγεια έρευνα του,στην περιοχή Διοικητηρίου.Το πιθανότερο είναι σήμερα αυτό το ιδιόρυθμο και σπάνιο θρησκευτικό κτίριο να ασφυκτιά και αυτό κάτω από το βάρος κάποιας “μουχλιασμένης” πολυκατοικίας των αρχών του '60.(Δείτε για το θέμα του Σεραπείου  εδώ)


Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πραγματικά είναι κρίμα που ονομάζεται η στήλη των όφεων, από ένα γεγονός που έλαβε χώρα κατά την περίοδο της βαρβαροκρατίας.

Βεβαίως δεν μπορούμε να αποκαλούμε την στήλη όπως της αρμόζει… δηλαδή να της δώσουμε την ονομασία που να έχει σχέση με τον λόγο για τον οποίον φτιάχτηκε, γιατί πολύ απλά …την αρχική της χρήση ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ…

Και οι υπεύθυνοι της αγνοίας μας είναι αυτοί, που τον μόνο ανθρώπινο πολιτισμό, τον αποκάλεσαν ειδωλολατρία. Και μετά από εκατοντάδες χρόνια αμάθειας φυσικό επακόλουθο είναι Η ΛΗΘΗ.

Η ονομασία «στήλη των όφεων» θυμίζει την ονομασία «ελγίνεια μάρμαρα» που αντί να έχουν το όνομα του δημιουργού έχουν το όνομα του ΚΛΕΦΤΗ. Αλλά εδώ δεν φταίει η αμάθεια αλλά η αδιαφορια…για να μη πω κάτι πιο χοντρό….

ΣΕΙΡΙΟΣ
Ο χρήστης Chris T είπε…
Η περίοδος της βαρβαροκρατίας δεν νομίζω πως τελείωσε η θα τελειώσει τουλάχιστον σύντομα. Δηλαδή εμείς τι κάνουμε για όλα αυτά; Σύντομα θα φιλοξενήσω φίλο, εκ Τουρκίας, και θα ήθελα να του δείξω πράγματα «κρυφά» όχι τουριστικά, μικρά η μεγάλα που ζούμε κάθε μέρα. Γιατί και το Λούβρο καλό μα πρέπει να πιάσεις το ρυθμό της πόλης, για εμένα αυτό έχει αξία μεγάλη όταν βρίσκομαι κάπου. Η θλίψη όμως μερικές φορές είναι ανείπωτη όταν γυρνάς την Ελλάδα και σε κάθε σημείο, από το τουριστικότερο έως και το ποιό καλά κρυμμένο οι βαρβαρότητες είναι ο κανόνας. Αν μας πνίγουν όλα αυτά κάποιες στιγμές θα πρέπει να κοιτάξουμε και λίγο τον καθρέφτη…

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *