Ο μύθος του χρυσόμαλλου δέρατος και τα πρόσφατα ευρήματα


Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η αργοναυτική εκστρατεία είναι ένα πραγματικό γεγονός της απώτατης αρχαιότητας. Με την πάροδο του χρόνου μυθοποιήθηκε, υποστηρίζουν, από τους ίδιους του Έλληνες.

Το μυθικό ταξίδι των αργοναυτών στην αρχαία Κολχίδα και το ‘χρυσόμαλλο δέρας’, βρίσκεται στη σκέψη κάθε γεωργιανού αρχαιολόγου όταν προγραμματίζει αρχαιολογική ανασκαφή.

Ένα γεωργιανό δημοσίευμα αναφέρεται στον «Χρυσό της Αρχαίας Κολχίδας» και στα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν το 1974, στη διάρκεια οδικών έργων στην περιοχή του Βατούμ. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε είκοσι έξι χρυσά αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης.
Το συνολικό βάρος των χρυσών ευρημάτων ήταν 1440 γραμμάρια. Εντύπωση προκάλεσε η τεχνική ενός περιδέραιου καθώς και η κατασκευή ενός κυκλικού τεράστιου δίσκου, βάρους 400 γραμμαρίων χρυσού, με ανάγλυφη παράσταση ενός νέου άνδρα με κράνος. Τα άλλα χρυσά ευρήματα είναι σκουλαρίκια, μενταγιόν και πιάτα με ανάγλυφες παραστάσεις από τη μυθολογία.

Τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν ως ανεκτίμητα μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας, ως έργα υψηλής τεχνικής και συγχρόνως αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον στην αναφορά του αρχαίου ελληνικού μύθου.Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη δεν έγινε επιστημονική αξιολόγηση των ευρεθέντων χρυσών κοσμημάτων, αλλά διαπιστώθηκε ότι ανήκουν στην προϊστορική εποχή, στην οποία εποχή προσδίδουν, τώρα, μια πολιτιστική λάμψη που, πραγματικά, αγνοούσαν.
Ο προϊστάμενος του αρχαιολογικού μουσείου της Κολχίδας, διδάκτωρ της Ιστορικής Επιστήμης , Τ. Mikeladze δήλωσε πως εκπλάγηκε από τα ευρήματα αυτά, τα οποία είναι αριστουργήματα
της αρχαίας τέχνης και η οποία υπήρχε στην αρχαία Κολχίδα.

Ο Mikeladze θα επισημάνει πως και το 1961 σε μια αρχαιολογική ανασκαφή από την αρχαιολόγο Nina Vissarionovna Khoshtaria κοντά στην τοποθεσία Wani, στην Κολχίδα ανακαλύφθηκε αρχαίος τάφος με χρυσά αντικείμενα που χρονολογήθηκαν περί το 1.000 π.Χ.
Οι συνεχείς ανακαλύψεις χρυσών αντικειμένων της προϊστορικής εποχής, θα τονίσει ο γεωργιανός επιστήμονας, ενισχύουν την άποψη της πραγματικότητας του ελληνικού μύθου για το χρυσόμαλλο δέρας.

Ενισχύεται, επίσης, η θέση πως στην περιοχής της Κολχίδας υπήρξε κάποτε ένα ισχυρό και πλούσιο βασίλειο.
Το εντυπωσιακό των ευρημάτων, είναι ότι η κατασκευή τους, προϋποθέτει υψηλή γνώση της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού, που δίνει, αυτόματα, ερείσματα ύπαρξης υψηλού προϊστορικού πολιτισμού. Οι ντόπιοι καλλιτέχνες, θα προσθέσει ο Mikeladze, είναι σαφώς επηρεασμένοι από την Ανατολή αλλά κυρίως ακολουθούν την παράδοση της αρχαίας ελληνικής τεχνοτροπίας.
Ο διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου της Κολχίδας, συνδυάζει και αρχαία υπολείμματα ενός κάστρου με την αρχαία Κολχίδα. Τα τείχη του κάστρου διατηρούνται μέχρι σήμερα και είναι, το κάστρο αυτό, παλαιότερο των δύο χιλιάδων ετών. Αναφέρεται μάλιστα, όπως λέει ο Mikeladze, από τον Αρριανό, από τον Πλίνιο καθώς και από βυζαντινούς συγγραφείς.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *