Bρέθηκε πινακίδα με την παλαιότερη γραφή στην ελληνική γλώσσα


Η αρχαιότερη ευρωπαϊκή επιγραφή την οποία μπορούμε να διαβάσουμε είναι ελληνική, σώζεται σε πήλινη πινακίδα και γράφτηκε πριν από 3.500 χρόνια σε Γραμμική Β.

Αυτό υποστηρίζει ο αρχαιολόγος Μιχάλης Κοσμόπουλος ο οποίος αποκάλυψε μια επιγραφή στη θέση Ίκλαινα, την οποία ανασκάπτει. Η επιγραφή περιλαμβάνει ρήμα που σχετίζεται με κατασκευή προϊόντων καθώς και αριθμημένα ονόματα που αποτελούν κατάλογο. « Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε, η πινακίδα δεν έπρεπε να είναι εκεί», αναφέρει ο δρ Κοσμόπουλος, ο οποίος έχει αποκαλύψει στην Ίκλαινα ένα μυκηναϊκό ανάκτορο με πελώριους αναλημματικούς τοίχους, τοιχογραφίες και ένα θαυμαστό αποχετευτικό σύστημα.

Τίποτα ξεχωριστό αν σκεφτούμε ότι ανάκτορα όπως της Ίκλαινας περιλάμβαναν και αρχεία με πινακίδες σε Γραμμική Β γραφή, την πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας και συνάμα την πρώτη αποκρυπτογραφημένη γραφή της Ευρώπης. Το περιεχόμενο επίσης δεν ξαφνιάζει καθώς οι σωζόμενες επιγραφές σχετίζονται με καταλόγους προϊόντων που αρχειοθετούνταν για έναν χρόνο και στη συνέχεια πετιούνταν. Τι γίνεται όμως όταν η πινακίδα χρονολογείται μεταξύ του 1450 και του 1350 π.Χ ενώ το ανάκτορο στην λαμπρότερη φάση του είναι ακόμη πρωιμότερο;

Η χρονολόγηση της πινακίδας - πολύ πρώιμη σε σχέση με εκείνη των υπόλοιπων γνωστών πινακίδων – αλλάζει πολλά δεδομένα στη γνώση μας για τη χρήση της Γραμμικής Β. Αλλάζει επίσης τα δεδομένα μας σε σχέση με την εξάπλωση της γραφής. Αν και πρώιμη η ίδια η πινακίδα, η θέση όπου βρέθηκε είχε υποβιβαστεί μεταξύ του 1450 και του 1350 π.Χ. σε εγκατάσταση «δορυφόρο» της γειτονικής Πύλου. Αναιρεί λοιπόν αυτό την πεποίθηση ότι αρχεία υπήρχαν μόνο στα μεγάλα κέντρα; Ή μήπως η γραφή ήταν περισσότερο διαδεδομένη από ότι θεωρούνταν μέχρι σήμερα;

Γεγονός είναι ότι η διατήρηση της πινακίδας είναι θαυμαστά τυχαία. Γενικά, τέτοιες πινακίδες δεν ήταν κατασκευασμένες για να μείνουν: φτιάχνονταν από ωμή πλίνθο για να διαλυθούν κατά την απόθεση. Στην περίπτωση αυτή όμως, το περιεχόμενο του αποθέτη είχε καεί. Έτσι, η πινακίδα ψήθηκε και διατηρήθηκε.

Αν και η Γραμμική Β είναι πολύ πιο όψιμη σαν σύστημα γραφής από εκείνα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής – ενδεικτικά, την εποχή της πινακίδα της Ίκλαινας, οι Αιγύπτιοι φαραώ μετρούσαν ήδη 18 Δυναστείες – το εύρημα θεωρείται ξεχωριστό.
Είναι άλλωστε η πρωιμότερη αναγνώσιμη και κατανοήσιμη επιγραφή που έχει βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος και η πρώτη γνωστή ελληνική επιγραφή!

Πηγή:National Geographik- mathainoumeellinikiistoria.blogspot


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μα τι λες τωρα, εισε σιγουρος πως δεν ειναι Φοινικικα; Αδυνατον! Ο κ. Μπαμπινιωτης ενημερωθηκε;
Κυριε Κοσμόπουλε, προσοχη στα αυτοκινητα... Καποιοι οδηγουν πολυ ατσαλα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ειπα κι εγω! Ευτυχως, το National Geographic βαζει τα πραγματα στη θεση τους και η Θεικη ταξη αποκαθισταται. Λειπει ο γιαχβε απο ανασκαφη;

While the Iklaina tablet is an example of the earliest writing system in Europe, other writing is much older, explained Classics professor Thomas Palaima, who wasn't involved in the study, which is to be published in the April issue of the journal Proceedings of the Athens Archaeological Society.

For example, writings found in China, Mesopotamia, and Egypt are thought to date as far back as 3,000 B.C.

Linear B itself is thought to have descended from an older, still undeciphered writing system known as Linear A. And archeologists think Linear A is related to the older hieroglyph system used by the ancient Egyptians.

(Also see "Oldest Hebrew Text Is Evidence for Bible Stories?"
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και σα να μην εφταναν οι εβραιοι, πλακωσαν και οι Ancient Balcanians! Που πας ωρε Κοσμοπουλε ξεβρακωτος στ'αγκουρια;

Comment:
A very misleading article!

The Votive Tablet from the village of Gradeshnitsa (Vratsa District, Bulgaria)dates from the Circa 5000 B. C. E. - the Eneolithic/Chalcolithic Era.
The Thracian Amulet from Tartaria (Romania)
dated from the Eneolithic/Chalcolithic) Era (circa 5000 - 4500 BCE)
The Sacred Tablet from the village of Karanovo (Nova Zagora District, Bulgaria)
(Circa 4000 B. C. E. - the Eneolithic / Chalcolithic Era)
The Ark Of The Orpheic (Orphic)
Covenant With The First Covenant Tablet is some 7000 years old.

They have all been decoded with the help of Egyptian Hieroglyphs found at Buto, but they also predate the first Egypt capital of Buto by some 2000 years. They also predate any Hebrew text.

One expects much better work and less "Greek" propaganda from the National Geographic.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *