ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΙΕΡΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ

Ζωοφόρος-απόσπασμα- που δείχνει δύο Έλληνες οπλίτες- 6ος αιώνας π.Χ.

Σωζόπολη- Βουλγαρία.

 Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε νέα ευρήματα σε ένα μικρό νησί απέναντι από την ακτή του Εύξεινου Πόντου, κοντά στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας.
 Ευρήματα, τα οποία μπορούν να ρίξουν φως για την τοποθεσία και τα χαρακτηριστικά ενός χαμένου ναού του Απόλλωνα, που χτίσθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα.

 Επιγραφικές πηγές τεκμηριώνουν ότι ένας ναός του Απόλλωνα είχε δημιουργηθεί κοντά στην αρχαία ελληνική αποικία της Απολλωνίας Ποντικής (το Πόντου), η οποία βρίσκεται κοντά στη σημερινή Σωζόπολη.

 Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ένδειξη που στην πραγματικότητα βρισκόταν ο ναός, έως ότου, πρόσφατα, μια αρχαιολογική αποστολή υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Παναγιώτοβας (Кристина Панайотова) του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Μουσείου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, έφερε στο φως ένα τμήμα κεραμικής, της Ελληνικής Ανατολικής Τεχνοτροπίας, με μια επιγραφική αφιέρωση στον θεό Απόλλωνα, στην αρχαϊκή ελληνική.


"ΗΓΗΜΩΝ"

 Ο αρχαίος ναός ήταν διάσημος για έναν άλλο λόγο: Μπροστά από το ναό, ήταν ένα κολοσσιαίο υψηλό χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα, ύψους 13 μέτρων, που τοποθετήθηκε και αφιερώθηκε στον Απόλλωνα τον Θεραπευτή, θεότητα προστάτης της Απολλωνίας Ποντικής.

 «Το έτος 72 π.Χ. οι Ρωμαίοι υπό τον Μάρκο Λούκουλλο λεηλάτησαν την πόλη και το κολοσσιαίο γλυπτό μεταφέρθηκε στη Ρώμη ως τρόπαιο», δήλωσε η Παναγιώτοβα κατά την καλοκαιρινή (2014) ανασκαφική έρευνα στο νησί.

 «Είχε εκτεθεί επί αρκετούς αιώνες στο λόφο του Καπιτωλίου», σύμφωνα με ιστορικές πηγές και χάθηκε μετά την έλευση της χριστιανικής εποχής, καθώς και η ακριβής τοποθεσία του αρχαίου ναού. Η αρχαιολογική ομάδα της Παναγιώτοβα διεξάγουν ανασκαφές στο χώρο από το 2009 και έχουν μέχρι στιγμής αποκαλυφθούν στοιχεία του ελληνικού οικισμού, τα οποία πηγαίνουν χρονολογικά πιο πίσω στον 7ο π.Χ. με αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα καθώς και ένα συγκρότημα ναού αρχαϊκής ελληνικής τεχνοτροπίας, όπου πιθανολογείται ο χαμένος ναός του Απόλλωνα.

"ΚΛΕΙΝΙΟ"

 Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν ερείπια ενός ναού της Ελληνιστικής Περιόδου του 4ου π.Χ.αιώνα. Υπάρχει ένα αρχαίος ελληνικός θόλος, ένα αρχαίο ελληνικό χυτήριο χαλκού, μια πρώιμη βυζαντινή βασιλική νεκρόπολη και δύο τελετουργικοί χώροι που περιέχουν πολλά αντικείμενα, αρκετοί τάφοι παλαιοχριστιανικής εποχής του 5ου αιώνα και πολλά άλλα ευρήματα.

 Η Απολλωνία Ποντική θεωρείται από τις πρώτους αστικούς ελληνικούς οικισμούς στη Δυτική Ακτή του Ευξείνου Πόντου. Η πόλη πήρε το όνομά της προς τιμή του πολιούχου Θεού Απόλλωνα και ιδρύθηκε από τον φιλόσοφο Αναξίμανδρο με Μιλήσιου αποίκους γύρω στο 610 π.Χ.

 Έγινε ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου μεταξύ Αιγαίου και Θράκης. Ήταν μια πόλη ισχυρή, ευημερούσα και ανεξάρτητη επί αιώνες, όταν τελικά κατακτήθηκε από τις ρωμαϊκές λεγεώνες υπό τον Μάρκο Λούκουλλο το 72 π.Χ., ο οποίος τη λήστεψε και την κατέστρεψε. Στη συνέχεια επί ρωμαϊκών χρόνων αναφέρεται ως Apollonia Magna ή Μεγάλη Απολλωνία.

Το όνομά της άλλαξε σε Σωζόπολη κατά τη διάρκεια του εκχριστιανισμού της πόλης τον 4ο αιώνα- πιθανόν για να μην θυμίζει την ελληνική θεότητα.

-- © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Σχόλια

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *