Αστικοί μύθοι(;).Θεσσαλονίκη-Η κατάρα της πλατείας Ιπποδρομίου



''..τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια,αλλά τουλάχιστον.. δεν είναι ψέματα.."

Τον Ιούνιο του 1978 η Θεσσαλονίκη συγκλονίζεται από έναν ισχυρό σεισμό και από τα χιλιάδες κτίρια της πόλεως, ένα μόνον καταρρέει και αυτό βρίσκεται στην πλατεία Ιπποδρομίου.Το γεγονός αυτό αν και είναι συγκλονιστικό, ωστόσο δεν προκαλεί κατάπληξη στους αμύητους όσον αφορά την ιστορία της πόλης. Γι΄ αυτούς όμως που γνωρίζουν, είναι ένα ακόμη τραγικό συμβάν στην αλυσίδα των μακάβριων γεγονότων που στοιχειώνουν τον καταραμένο τούτο τόπο.

Άς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην θέση που βρισκόταν η πολυκατοικία που κατέρρευσε υπήρχε μια κατοικία πού ανήκε σε παλιά οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Μόνη κληρονόμος μία υπέργηρη γυναίκα που τα χρόνια και οι συμφορές είχαν κλονίσει την ψυχική της υγεία.Την γυναίκα αυτή επισκεύθηκε ένας Πολιτικός Μηχανικός για να την πείσει να δώσει το σπίτι της αντιπαροχή. Συνηθισμένος στις αρνήσεις των υπέργηρων ιδιοκτητών, ο Πολιτικός Μηχανικός δεν σταμάτησε να την πιέζει.

Ένα Χειμωνιάτικο απόγευμα την επισκεύθηκε για μία ακόμη φορα, με αποτέλεσμα οι αποκαλύψεις της να φέρουν στο φως την απόκρυφη ιστορία της Πλατείας.« Κατοικήσαμε το σπίτι αυτό πού για χρόνια ήταν κλειστό,» είπε η γηραιά κυρία «χωρίς να γνωρίζουμε την μοίρα των προηγούμενων ιδιοκτητών του. Είμασταν μια ευτυχισμένη οικογένεια και οι γονείς μου είχαν άλλα τρία παιδιά. Οι γείτονες πού γνώριζαν την ιστορία του, μας έβλεπαν με δυσπιστία και άλλες φορές με τρόμο. Οι γονείς μου όμως δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ήθελαν να πούν τα τρομαγμένα τους βλέμματα.

Ένα βράδυ ένας αλαφροϊσκιωτος της γειτονιάς, κτύπησε την πόρτα μας. Ζήτησε να δεί τον πατέρα μας προσωπικώς. Στην συζήτηση εκείνη πού λίγα κατάλαβε ο πατέρας μου, ο άνδρας αυτός του παρέδωσε ένα μικρό βιβλιαράκι δέκα περίπου σελίδων, χωρίς συγγραφέα,.. με τίτλο: «Ο ΑΙΜΟΡΑΓΩΝ ΛΙΘΟΣ». 

Στο βιβλιαράκι αυτό περιγραφόταν η ιστορία μιας μαρμάρινης στήλης στην οποία ήταν γραμμένα 18.000 ονόματα. Η στήλη αυτή ορθωνόταν στο σημείο που αργότερα κτίστηκε το σπίτι μας. Μία φορά τον χρόνο η στήλη αιμοραγούσε και οι Θεσσαλονικείς πού ήταν οπαδοί αλλόκοτων δοξασιών συγκεντρώνονταν εκεί και έκαναν μία Τελετή για να εξιλεωθούν από το αίμα των νεκρών που ήταν αναγραμμένοι στην στήλη.Το βιβλιαράκι εκείνο έγραφε πως η στήλη ήταν τοποθετημένη στο κεντρικό σημείο του αρχαίου Ιπποδρόμου της Θεσσαλονίκης που έδωσε το όνομά του στην πλατεία. Όταν ο Θεοδόσιος κατέσφαξε τους 18.000 Θεσσαλονικείς, τα συσσωρευμένα πτώματα λένε πως κάλυψαν την στήλη αυτή και το αίμα τους πότισε βαθειά το μάρμαρο. Τρομοκρατημένοι οι εναπομείναντες Θεσσαλονικείς, θέλησαν να τιμήσουν τους νεκρούς εκείνους, δεν τολμούσαν όμως να το κάνουν.

Κάθε φορά πού περνούσαν από το σημείο εκείνο έριχναν και μια μικρή πέτρα στην αρχή και αργότερα άφηναν ένα όστρακο, ένα σπασμένο κομμάτι αγγείου όπου είχαν χαράξει το όνομα του δικού τους νεκρού….Όταν αυτοκράτορας έγινε για λίγους μήνες ο Ευγένιος Φλάβιος στα 392, οι Θεσσαλονικείς αναθάρρησαν και χάραξαν τα ονόματα των σφαγιασθέντων πάνω στην στήλη εκείνη που αιμοραγούσε μια φορά τον χρόνο, την ημέρα εκείνης της σφαγής. Αυτό δεν άρεσε στους φανατικούς εχθρούς των Θεσσαλονικέων και με την πτώση του αυτοκράτορα γκρέμισαν την στήλη.Τα χρόνια πέρασαν, το ίδιο και οι αιώνες και στο σημείο εκείνο κτίστηκε το σπίτι μας. Λένε πως στα θεμέλια βρήκαν χιλιάδες όστρακα και μια σπασμένη στήλη και νόμισαν πως αν τα απομάκριναν θα σταματούσαν τα φαινόμενα πού χαρακτήριζαν τον τόπο.Η οικογένεια πού έμενε στο σπίτι αυτό πρίν από εμάς ήταν πλούσια και ισχυρή, όλα τα μέλη της όμως χάθηκαν. Άλλος τρελλάθηκε, άλλος δολοφονήθηκε κι άλλος αρρώστησε βαρειά.

Το σπίτι ερήμωσε για χρόνια, ώσπου το κατοικήσαμε εμείς.Ένα βράδυ λίγο πρίν πέσουμε για ύπνο, άρχισε να αιμμοραγεί ο τοίχος του κεντρικού δωματίου, να ακούγονται κραυγές και χλιμιντρίσματα αλόγων. Τρομοκρατημένοι βγήκαμε έξω και κοιμηθήκαμε στο σπίτι ενός συγγενή μας.Την άλλη ημέρα δεν είδαμε ούτε ένα από εκείνα τα σημάδια. Ο πατέρας μου όμως εκείνη την χρονιά αρρώστησε σοβαρά και σε λίγους μήνες πέθανε. Η μητέρα μου δεν άντεξε τον τρόμο και κλείστηκε σε ψυχιατρείο. Ο μεγάλος μου αδελφός δολοφονήθηκε σε μια συμπλοκή, ενώ τα άλλα δύο αδέλφια μου, άγνωστο πως, πνίγηκαν στην θάλασσα.Έβλεπα να έρχεται και η σειρά μου όταν ένας άγνωστος με πλησίασε και με συμβούλευσε την επόμενη χρονιά, την ίδια ημέρα να κάνω την τελετή που συνήθιζαν οι αρχαίοι Θεσσαλονικείς, για να εξευμενίσω τα πνεύματα των σφαγιασθέντων.Επειδή δεν γνώριζα τι ακριβώς να κάνω, την ημέρα εκείνη συγκεντρώθηκαν κάποιοι άγνωστοι στο σπίτι μου που έψαλαν ύμνους που δεν είχα ακούσει ποτέ. 

Με την τελετή αυτή προστατεύαμε έτσι κάθε χρόνο όχι μόνο το σπίτι μου αλλά και ολόκληρη την περιοχή του αρχαίου Ιπποδρόμου.Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν από δυνάμεις πού εμείς πιά γνωρίζουμε καλά. 

Εάν πεθάνω και εγώ τότε κανείς δεν θα μπορεί να προστατεύσει τον τόπο. Μην κτίσεις στο σημείο αυτό γιατί είναι καταραμένο. Αν όμως κτίσεις δίδαξε στους κατοίκους να τιμούν τους νεκρούς προγόνους μας».Αυτά είπε η γριά αλλά κανένας δεν την άκουσε. Όταν η πολυκατοικία κατέρρευσε ελάχιστοι γνώριζαν την ιστορία αυτή. Οι δύο – τρείς πού ήξεραν δεν άφησαν να κτιστεί στο ίδιο σημείο ένα κτίριο κατοικιών.

Η ΚΑΤΑΡΑ ΟΜΩΣ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΒΗΣΤΕΙ ΑΝ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ.

Μετά τιμής
Όμηρος Ευστρατίου
Ιστορικός - Συγγραφέας
(Αναρτήθηκε από ermionh.blogspot.)

Σχόλια

Ο χρήστης ΤΕΡΠΝΗ ΣΕΡΡΩΝ είπε…
Απίστευτη ιστορία.
Κυρίως όμως τραγικές στιγμές, οδυνηρές για τις τόσες ψυχές που χάθηκαν.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον κόσμο που έψαχνε απεγνωσμένα τους δικούς του ανθρώπους πάνω από τα ερείπια. Τραγικές στιγμές που χαράχτηκαν στα παιδικά τότε μυαλά μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μετά τον σεισμό τ έγινε?χτίστηκε καίτι άλλο?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μέχρι το 316 π.Χ στην θέση της θεσ/νικης υπήρχαν 26 μεσόγεια πολίσματα και ο Κάσσανδρος έδωσε εντολή να γίνει η ένωση για ασφάλεια.Ο ιπποδρομος έγινε γύρω στο 300 μ.Χ από τον Γαλλέριο μαζί με το ανάκτορο την καμάρα και την ροτόντα,μετά την νίκη του γαλ΄εριου στην ανατολή..κ.τ.λ.
Το 390μ.Χ ο Μ.Θεοδόσιος χρησιμοποιούσε στην φρουρά του γότθους στρατιώτες(και οι θεσ/νικοίς ήταν δυσαρεστημένοι).Παραμόνες αγώνων στον ιππόδρομο ο διοικητής Βουτέριχος είχε αρνηθεί να αποφυλακίσει έναν γνωστό ηνίοχο και ο κόσμος εξεγέρθηκε με αυτήν την αφορμή και σκοτώθηκε ο Βουτέριχος και τότε έγινε η σφαγη 7.000 θεσσαλονικέων σον ιππόδρομο....

αυτά για την σφαγή στον ιππόδρομο..αλλά δεν γνωρίζω αν έγινε και άλλη αργότερα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το κτήριο αυτό είναι χτισμένο! Έχει ξαναχτιστεί (ένα μεταλλικό κτήριο). Η επίσημη αιτία για την κατάρρευση του κτηρίου είναι ότι ο ιδιοκτήτης ενός ζαχαροπλαστείου που βρισκόταν στο ισόγειο του κτηρίου, έκοψε τις κολώνες για να μεγαλώσει ο χώρος του μαγαζιού του. Το κτηριο δεν κατερρευσε ολόκληρο, κόπηκε στη μέση! Δυστυχώς, ακόμη ένας αστικ΄΄ος μύθος καταρρίπτεται...
Ο χρήστης visaltis.net είπε…
Ενδεχομένως...
Λες όμως "επίσημη αιτία".Καμιά φορά φορά όμως η "επίσημη αιτία" δίδεται για απόκρυψη της πραγματικής.
Φυσικά και δεν μιλάμε για φαντάσματα και κατάρες,άλλα ξέρω μια, που είναι νομίζω και η πραγματικη αιτία της κατάρρευσης.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η οικοδομή δεν κόπηκε στη μέση.. ο έυδομος και ο όγδοος όροφος έφυγαν απ' την θέση τους ως ενιαία μάζα και αποκολήθηκε εντελώς από την υπόλοιπη οικοδομή λίγο πριν σωριαστεί και υπόλοιπη πολυκατοικία.. Οι δύο αδερφές που επέζησαν της κατάρευσης είναι οι θείες μου (η μία εξ' αυτών απεβίωσε το 2006, η άλλη η πιο μεγάλη ζει σε μεγάλη ηλικία). Οι θείες μου έμεναν στον 6ο όροφο. Όταν έγινε ο σεισμός και έφυγαν οι δύο όροφοι από πάνω είδαν ουρανό όπως μου περιέγραφαν.. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα έπεσε και η υπόλοιπη οικοδομή.. Οι όροφοι που είχαν αποκοληθεί έκαναν τελικά την πολυκατοικία να μοιάζει σαν να άνοιξε στα δύο. Επίσης, ο μηχανικός - εργολάβος που έχτησε την πολυκατοικία δυστυχώς καταπλακώθηκε όπως και η γυναίκα του δεν θυμάμαι αν μου είχαν πει οι θείες μου αν είχε δευτερο παιδι..η κόρη του πάντως είχε φύγει μια βδομάδα πριν για να κατοικισει αλλού (λόγω γάμου ή κατι τέτοιο). Όσον αφορά το ζαχαροπλαστείο "Νίκος" ακούγονται πολλά, οπως ότι ειχε κόψει μια κολώνα για να μεταφέρει τα μηχανήματά του. Κάντε εσεις τώρα τη σύγκριση..Κολώνα που κόπηκε - Κολώνα που αιμοραγεί. Υπάρχουν πολλά άλλα γεγονότα πιο κραυγαλαία όμως που έχω ακούσει και συνηγορούν στην άποψη της κατάρας γεγονοτα που είναι δύσκολο να τα αναφέρω εδώ. Απλά κάτι τελευταίο. Ο πατέρας μου το '59 ήταν δοκιμος αξ/κος και υπηρετούσε στη θεσσαλονίκη. Μετά έφυγε για σπουδεσ στην Αθήνα. Μου έλεγε χαρακτηριστικά ότι όταν χτίζαν την πολυκατοικία και έκαναν εκσκαφές για να βάλουν τα θεμέλεια βρήκαν άπειρα σπασμένα κομμάτια από αγγεία (όστρακα) τα οποία έγραφαν ονόματα, και μάλιστα είχαν κρατήσει και ένα για ενθύμιο. Ο πατέρας μου ποτέ δεν άκουσε για κατάρες, ιστορίες κτλ ούτε και γω του έχω μιλήσει. Πάντα σε κάποιον μύθο αρέσει στην αλήθεια να κρύβεται.. Φιλιά σε όλους
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
pragmatika apisteuth istoria proth fora thn akouw !!!! kai pia htan omos h taileth ??!!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *