"Να τα βόλια, μην αγγίξετε τις κολώνες.."- Έτσι έσωσαν την Ακρόπολη,ο Οδυσσέας Ανδρούτσος μαζί με τον πρώτο Έλληνα αρχαιολόγο Κυριάκο Πιττάκη.



Ο Κυριάκος Πιττάκης (Ψυρή 1798-1863 Αθήνα) υπήρξε ο πρώτος Έλληνας αρχαιολόγος, από τους πρωτοπόρους στη διαμόρφωση της ελληνικής αρχαιολογίας. Γεννήθηκε στο Ψυρή της Αθήνας και η οικογένεια του ήταν από τις παλιότερες της περιοχής. Συμμετείχε ως αγωνιστής στην επανάσταση του 1821 και το 1824 πήγε στην Κέρκυρα για να σπουδάσει στην Ιόνιο Ακαδημία,στο πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, την Ακρόπολη πολιορκούσαν ή υπερασπίζονταν διαδοχικά οι Έλληνες και οι Τούρκοι, με αποτέλεσμα να υποστεί ορατές ακόμα και σήμερα ζημίες. Τότε διαδραματίστηκε ένα άγνωστο σχεδόν εκτός συνόρων επεισόδιο. Κατά τη χρονική περίοδο 1821-1822, τους Τούρκους που είχαν κλειστεί στα τείχη, πολιορκούσαν οι εξεγερμένοι Έλληνες με αρχηγό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Στην πολιορκία της Ακρόπολης, λίγο πριν αρχίσει ο βομβαρδισμός (11 Μαρτίου 1822), η Ελληνική Κυβέρνηση συνιστούσε «προσοχή» στον επικεφαλής Γερμανών φιλελλήνων, Γάλλο συνταγματάρχη Ολιβιέ Βουτιέ: «...μη λησμονήτε», υπεδείκνυε, «ότι μέσα εις το Κάστρον περικλείονται αυτά τα πολύτιμα λείψανα της αρχαιότητος, οπού ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν ημπόρεσε να εξαφανίση· συνιστώμεν εις την αγάπην σας προς το ωραίον τα αριστουργήματα των προγόνων μας. Είθε η αιγίς της Αθηνάς να προφυλάξη τον ναόν της»...

Η επιχείρηση τραβούσε σε μάκρος και η έκβασή της ήταν αμφίρροπη. Αναπόφευκτη συνέπεια ήταν να εξαντληθούν όχι
μόνον οι προμήθειες, αλλά και τα πολεμοφόδια των υπερασπιστών της τελευταίας θέσης που διατηρούσαν οι οθωμανικές αρχές σε ολόκληρη την Αττική. Τότε ήταν που ο νέος αγωνιστής -και αργότερα πρώτος Έφορος Αρχαιοτήτων-, ο Κυριάκος Πιττάκης, διέκρινε τους Τούρκους στρατιώτες τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να σπάσουν τις κολόνες του Παρθενώνα, προκειμένου να αφαιρέσουν το μολύβι που τους έλειπε, αλλά που υπήρχε σε ικανές ποσότητες στα σφραγίσματα, στο κέντρο των σφονδύλων των κιονόκρανων.

Κατεχόμενος από συγκίνηση, ανέφερε το γεγονός στο στρατόπεδό του και έπεισε τους Έλληνες πολιορκητές να προμηθεύσουν οι ίδιοι τα βόλια που προορίζονταν για τα τουρκικά όπλα που θα έβαλλαν εναντίον τους.
Τότε οι Έλληνες δεν τους βομβάρδισαν, αλλά τους έδωσαν βόλια και εξαγόρασαν με το αίμα τους τα πολύτιμα εκείνα μάρμαρα.(Είναι πασίγνωστη η φράση τους "Να τα βόλια, μην αγγίξετε τις κολώνες").
(Το διηγείται  ο alfeiospotamos.blogspot.)

Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΘΕΜΑ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πράγματι, 4.21, πρόκειται για ανάρτηση που δείχνει ότι το 1821, αλλά και όποτε προλαβαίνουμε να ξαναοργανωθούμε, βρίσκονται οι συνεχιστές των Σαλαμινομάχων:
Το αποσιωπημένο επίγραμμα του ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ των ΑΦΟΒΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κατά πολυαριθμότερων φοβικών επιθετικών=βαρβάρων στη ναυμαχία τής Σαλαμίνας:
“Ενθάδε φοινίσσας νήας και Πέρσας ελόντες και Μήδους ιεράν Ελλάδαν ρυσόμεθα» -
Εδώ καταστρέψαμε φοινικικά καράβια και Πέρσες και Μήδους, υπερασπιζόμενοι την ιερή Ελλάδα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *