Ανακάλυψαν άγαλμα του Απόλλωνα,στην Μικρά Ασία


Ενα γιγάντιο άγαλμα του θεού Απόλλωνα έφερε στο φως η σκαπάνη Ιταλών αρχαιολόγων, οι οποίοι εδώ και καιρό κάνουν ανασκαφή στο χώρο της αρχαίας Ιεράπολης, στην Τουρκία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το μαρμάρινο άγαλμα ξεπερνάει τα οκτώ μέτρα. Μέχρι τώρα όμως έχουν βρεθεί μόνο δύο μεγάλα κομμάτια, που ανήκουν στον κορμό και τα κάτω μέρη, ύψους τεσσάρων μέτρων. Η αρχαιολογική αποστολή, τα μέλη της οποίας προέρχονται από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών (ΕΣΕ) και το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, θεωρεί ότι ο Απόλλωνας κάθεται σε θρόνο.
Οπως εξήγησε ο Φραντσέσκο Ντ' Αντρία, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Μνημείων του ΕΣΕ στο Λέτσε, η παρουσία ενός μαρμάρινου αγάλματος μεγάλων διαστάσεων είχε εντοπιστεί από το ξεκίνημα της ανασκαφής, στις αρχές του 2009, αλλά μόλις τώρα ήρθαν στο φως τα δύο μεγάλα κομμάτια. Το άγαλμα δείχνει έναν άνδρα που φοράει πολύπτυχο χιτώνα, από τον οποίο φαίνεται ένα μέρος του μυώδους του θώρακα. Κατά τον Φραντσέσκο Ντ' Αντρία, το γεγονός ότι ο Απόλλωνας κρατάει στο αριστερό του χέρι μια άρπα μπορεί να συσχετιστεί με τη λατρεία του θεού στο γειτονικό ναό που είχε χτιστεί προς τιμήν του, την εποχή που στη Ρώμη αυτοκράτορας ήταν ο Τιβέριος.

Το στιλ του γλυπτού, που πρέπει να κατασκευάστηκε τον 1ο μ.Χ. αιώνα, θυμίζει γλυπτά της κλασικής εποχής και έργα ανάλογα με του Φειδία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ντ' Αντριά, γι' αυτό και έχει τεράστια αξία. Τα χέρια είναι δουλεμένα χωριστά και τοποθετήθηκαν στη συνέχεια στη θέση τους με σειρά από πείρους. Μέχρι σήμερα, δέκα παρόμοια αγάλματα έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους όλης της Μικράς Ασίας. Η εργασία της εκσκαφής θα συνεχιστεί για να βρεθεί και το κεφάλι.
ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ
(Πηγές: 1, 2 )

Bookmark and Share

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *