Βρέθηκε η αρχαιότερη κατοικία στην Ελλάδα η οποία χρονολογείται μεταξύ 7000 και 6400 π.Χ.


Γεωφυσικές έρευνες στο λόφο της Κεφαλάς στην Κνωσό αποκάλυψαν ευρήματα από την αρχαιότερη αγροτική κατοικία στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη, η οποία χρονολογείται μεταξύ 7000 και 6400 π.Χ.
Τη σημαντική αυτή ανακάλυψη παρουσίασε απόψε η διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγήτρια πανεπιστημίου κα Κάθριν Μόργκαν στην ετήσια ανοιχτή συνάντηση της Σχολής στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας ραντάρ και σε συνεργασία με Ολλανδούς επιστήμονες σε έρευνες που διεξάγονταν από τον Μάιο του 2009 για την χαρτογράφηση και οπτικοποίηση αρχαιολογικών και γεωλογικών ιζημάτων στην περιοχή της Κνωσού.
Στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού της Βρετανικής Σχολής, η οποία δραστηριοποιείται στην χώρα μας από το 1900, η κα Μόργκαν παρουσίασε ακόμα την πορεία αντίστοιχων ερευνών στην νησίδα Κέρος των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στον οικισμό Δασκάλιο ο οποίος ήταν σημαντικός οικισμός κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού, στον Κάβο της Κέρκυρας, την Θεσσαλία τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση της κας Μόργκαν ότι βάση των αρχαιολογικών ερευνών της σχολής στην Αίγινα, λόγω των φυσικών πόρων, και των εμπορικών δυνατοτήτων του νησιού, άνθιζε η κατασκευή πήλινων αγγείων από την εποχή του χαλκού μέχρι και την δεκαετία του 1960, ενώ σήμερα μόνο μία οικογένεια εξακολουθεί να διατηρεί αυτή την παράδοση των πέντε χιλιετιών.

zougla
Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης Σείριος είπε…
Στα σχολεία, διδάσκουν στα ελληνόπουλα, ότι στην εποχή του ομήρου δεν είχαμε γραφή… και τα έπη του, πέρασαν από γενιά σε γενιά προφορικά… λέει…
Τώρα πως κατάφερε ο όμηρος να συντάξει 16.000 στίχους για την Ιλιάδα και 12.000 στίχους για την Οδύσσεια, χωρίς γραφή αυτό δεν τους απασχόλησε. Ούτε το πώς μπορεί να τα αποστηθίσει κάποιος. Αλλά πράγματι!!! Όπως είπες κι εσύ, να είναι καλά οι ινδοευρωπαίοι που ήρθαν και μας έδωσαν πολιτισμό και γλώσσα . Λες να μας έδωσαν και την γραφή και γράψαμε επιτέλους τα έπη; Μάλλον όχι, γιατί μετά θα θυμώσουν οι Φοίνικες…

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *