Στο βουλγαρικό Πετρίτσι η αρχαία Ηράκλεια ;


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Βούλγαροι αρχαιολόγοι, υποστηρίζουν επίσημα πως εντόπισαν τη σημαντικότερη πόλη της αρχαίας Σιντικής, έξω από το χωριό Ρούπιτε, 20 χλμ από τα σύνορα και τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή του Εθνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Σόφιας, Lyudmil Vagalinski, η θέση της αρχαίας Ηράκλειας Σιντικής «ταυτοποιήθηκε» όχι μόνο από εντοπισμό νομισμάτων, αλλά και από μια λατινική επιγραφή, χρονολογείται απο το 380 πΧ, με τις «νουθεσίες» του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αύγουστου Γαλέριου, προς τους κατοίκους της πόλης, που την εποχή εκείνη είχε εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μικρής έκτασης αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή, που έφεραν στην επιφάνεια μέρος του τοίχους της πόλης, ένα εργαστήρια κεραμικής, καθώς και ίχνη αρχαίου θεάτρου.
Η λατινική επιγραφή, έχει τοποθετηθεί και ήδη εκτίθεται στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο του Πετριτσίου, όπως και άλλα ευρήματα, ενώ ο βουλγαρικός δήμος, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος PHARE-CBC, κατασκεύασε περιπατητικά μονοπάτια που οδηγούν στο χώρο της ανασκαφής, από το χωριό Ρούπιτε, με τοποθέτηση ενημερωτικής σήμανσης.
«Με τον εντοπισμό της αρχαίας Ηράκλειας, λήγει η πολύχρονη αναζήτηση για το αν η πόλη βρισκόταν σε ελληνικό έδαφος ή βουλγαρικό» υποστήριξε ο καθηγητής Vagalinski, αν και οι Έλληνες συνάδελφοι του αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις ανακοινώσεις του. «Θα περιμένουμε επίσημες ανακοινώσεις σε κάποιο διεθνές συνέδριο, προκειμένου να τοποθετηθούμε» δήλωσε από την πλευρά της στο infoserres.gr η προϊσταμένη της ΚΗ' ΕΠΚΑ Κατερίνα Περιστέρη.
Μέχρι σήμερα αρχαιολόγοι και ιστορικοί, τοποθετούσαν την πόλη Ηράκλεια Σιντική, επι ελληνικού εδάφους στην περιοχή του Σιδηροκάστρού ή του Ζερβοχωρίου.
Με βάση τα αρχαία κείμενα, η Ηράκλεια τοποθετείται νότια της οροσειράς της Κερκίνης. Ωστόσο η θέση του σημερινού βουλγαρικού χωριού Ρούπιτε, ποτέ δεν υπήρξε τμήμα της αρχαίας Σιντικής.
Ο εντοπισμός της αρχαίας Ηράκλειας, έφερε ενθουσιασμό στη βουλγαρική πλευρά, αφού οι αρχαιολόγοι μιλούν για πόλη αντάξια των Φιλίππων στην Καβάλα, που θα οδηγήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. «Τα ευρήματα στην αρχαία πόλη Ηράκλεια Σιντική στο Ρούπιτε μπορεί να συγκριθεί με Πομπηία ή τους Φιλίππους» δήλωσε στα βουλγαρικά ΜΜΕ ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών Ludmil Vagalinski.

Ήδη ο τουριστικός οδηγός του βουλγαρικού δήμου Πετριτσίου, παρουσιάζει ως αξιοθέατα της περιοχής την αρχαία Ηράκλεια, ενώ στην πόλη λειτουργεί πλέον χορωδία με την επωνυμία ... "Хераклея Синтика".

www.infoserres.gr

Bookmark and Share

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *