Ανακαλύφθηκε πρωτόγονος άνθρωπος με άγνωστο DNA


Ο νέος πρωτόγονος άνθρωπος έχει σημαντικές διαφορές με τον Νεάντερταλ και με τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο ‘Max Planck’ της Λειψίας ειδικευμένοι στην Εξελικτική Ανθρωπολογία, έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη.

Στην ανάλυση του γενετικού υλικού που προέβησαν σε ένα παμπάλαιο οστούν διαπίστωσαν πως προέρχεται από ένα άγνωστο μέχρι τώρα είδος πρωτόγονου ανθρώπου.
Κλάσμα του οστού που αποτελείται από λίγα χιλιοστά έδωσαν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η σημασία αυτής της ανακάλυψης είναι τεράστια, εξηγεί ο ανθρωπολόγος Γιόχαν Κράους του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας.
«ενώ αναζητούσαμε νέα σύσταση των οστών του Νεάντερταλ πέσαμε ξαφνικά σε αυτό το οστούν. Περιέχει ένα DNA το οποίο δεν προέρχεται από τον Νεάντερταλ, ούτε έχει σημεία κοινά με τον σύγχρονο άνθρωπο.

Τα οστά ανήκουν σε μια νέα άγνωστη μορφή πρωτόγονου ανθρώπου. Μια τέτοια γενετική δομή δεν έχουμε ξαναδεί και δεν ομοιάζει με κανένα DNA που μέχρι τώρα έχουμε αναλύσει».

Η ανακάλυψη ενός πρωτόγονου ανθρώπου είναι το όνειρο κάθε ανθρωπολόγου. «Αυτή είναι, ίσως, μια μοναδική ευκαιρία που μου δίνεται στη ζωή. Με έχει συναρπάσει η ιδέα. Αλλά ακόμη δεν μιλάμε για ένα νέο είδος, αλλά για μια νέα μορφή πρωτόγονου ανθρώπου. Υπάρχει μια συγκράτηση στην ανακάλυψή μας γιατί οι αναλύσεις έγιναν σε ένα ελάχιστο τμήμα των οστών που βρέθηκαν» θα δηλώσει συγκινημένος ο Κράους.

Η «γυναίκα Χ»

Οι ερευνητές αν και δεν γνωρίζουν αν το οστούν που έχουν αναλύσει προέρχεται από γυναίκα ή από άνδρα, εντούτοις η ανακάλυψη έλαβε γυναικείο όνομα. Ονομάστηκε ‘γυναίκα Χ’, η άγνωστη γυναίκα.
Το οστούν που αναλύσανε προέρχεται από δάκτυλο του χεριού της. Η ‘γυναίκα’ αυτή έζησε στην Κεντρική Ασία πριν από περίπου 30.000 ή 48.000 χρόνια. Το οστούν αυτό είναι μέρος των οστών που βρέθηκαν σε μια σπηλιά στα βουνά Αλτάϊ της νότιας Σιβηρίας. Η συνέχιση της ανάλυσης του γενετικού υλικού της ‘γυναίκας Χ’ πιστεύεται πως θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Προς το παρόν μπορούμε μόνο να πούμε πως το DNA που αναλύσαμε απέχει χρονολογικά περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια από το ανθρώπινο DNA. Και αυτή η πρωτόγονη μορφή του ανθρώπου είναι πιο κοντά γενετικά προς τον άνθρωπο παρά με τον Νεάντερταλ» επισημαίνει ο Κράους.
Οι ανθρωπολόγοι υποθέτουν ότι οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπων, των Νεάντερταλ και αυτού του πρωτόγονου ανθρώπου, ζούσαν κάποτε στην ίδια χρονική περίοδο και στον ίδιο γεωγραφικό μέρος.

Τώρα επιχειρείται να αναζητηθεί η απόδειξη ότι υπήρξε ανταλλαγή γονιδίων μεταξύ αυτών των δύο πληθυσμών.
Περαιτέρω έρευνα στο θέμα, με τη βοήθεια του DNA, είναι ασφαλές πως θα εξαγάγει συμπεράσματα που θα προσδώσουν βάσεις στην παρουσία του νέου πρωτόγονου ανθρώπου.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Bookmark and Share

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *