Νεοέλληνες κάλοι VS Aρχαίο Ελληνικό Κάλλος!


-
Aπό τον Βισάλτη

Ο "ΚΙΝΗΤΟΣ" ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

O λόγος για τον αρχαιοελληνικό ναό στην Πλατεία Αντιγονιδών που έχει μετατραπεί σήμερα σε σκουπιδότοπο.Ο ναός είναι του 6ου π.Χ αιώνα και μεταφέρθηκε εκεί από την αρχαία πόλη Αινεία που βρισκόταν έξω από την σημερινή Μηχανιώνα..Ως γνωστόν το σημείο εκείνο και όλη η ευρύτερη περιοχή μέχρι και την σημερινή Πλατεία Ναυαρίνου ήταν τόπος ναών, δημοσίων κτιρίων, και της αρχαίας αγοράς.
Ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Θεά Αφροδίτη και ανακαλύφθηκε το 1936 κατά την εκσκαφή των θεμελίων για την ανέγερση οικοδομής.Φυσικά δεν πτοήθηκε κανείς τότε και από πάνω χτίστηκε κανονικά η οικοδομή!! Ενώ σε σημείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ναό, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής τις δεκαετίες 1960 και 1970, την εποχή της επέλασης των εργολάβων,έχουν βρεθεί μέλη αγαλμάτων τα οποία και μπαζώθηκαν βιαστικά.Το τι καταστρέψανε,τι μπαζώσανε,και τι...έχουν απαλλοτριώσει οι εργολάβοι την εποχή εκείνη,ο Θεός κι ψυχή τους...



Το 2000 η οικοδομή κατεδαφίζεται και ο ναός ξανάρχεται στο φως.Κίονες που φτάνουν τα 7 μέτρα ύψος,αγάλματα των ελληνορωμαϊκών χρόνων και επιβλητικά μέλη του ναού είναι τα ευρήματα που αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.Τα ευρήματα αυτά βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και μόνο αν τα δει κάποιος από κοντά μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος άλλα και την επιβλητικότητα του ναού.
Η υπόθεση και τύχη έκτοτε του ναού παραμένει μετέωρη μιας και από την μία πλευρά είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που ζητά να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο και να αναδειχθεί ο πράγματι μεγάλης αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας ναός,και από την άλλη οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου που ζητούν να μπαζωθεί και να προχωρήσει η κατασκευή καινούργιας οικοδομής.
Είναι αστείο όσο και αδιανόητο να συζητούμε σήμερα εν έτη 2010, σε υποτίθεται πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα,το αν ένα μνημείο τεραστίας ιστορικής, αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας πρέπει να αναδειχθεί ή να μπαζωθεί!

Στην σημερινή εποχή υπάρχει και η τεχνογνωσία, και τα μέσα ώστε και ο ναός να διασωθεί και να χτιστεί απο επάνω οικοδομή,έτσι ώστε και τα μνημεία να σωθούν και να μην θίγονται οι περιουσίες των πολιτών.Αυτά βέβαια είναι θέματα που η πολιτεία θα έπρεπε να είχε λύσει εδώ και δεκαετίες  σε μια χώρα που βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων.Που καιρός για τέτοια όμως...

Σήμερα περνώντας κάποιος από εκεί μπορεί να διακρίνει ανάμεσα από την λαμαρινοκατασκευή που υποτίθεται ότι προφυλάσει τον χώρο, τα χόρτα που έχουν καλύψει τον ναό,την βάση ενός κίονα,και τα κρηπιδώματα της ανατολικής πλευράς του ναού,όπου οι σύγχρονοι νεοέλληνες σαν γνήσια τέκνα των προγόνων μας έχουμε εναποθέσει στα σκαλιά του ναού, άφθονα μπάζα και σκουπίδια προσφορά στην Αφροδίτη, την Θέα της ομορφιάς και του Κάλλους!

    - ΒΙΣΑΛΤΗΣ-


(Κλίκ σε όλες τις φωτογραφίες για μεγένθυνση)













Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης Πλάτων Πισατίδης είπε…
Ποιοί είναι "ιδιοκτήτες" του..."οικοπέδου";;;
Μπορεί κάποιος να μας φωτίσει;
Φίλε Βισάλτη ψάξτο!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ποιος να ασχοληθεί με τέτοια θέματα όταν από το τιμόνι του πολιτισμού έχουν περάσει τυχάρπαστοι αεριτζήδες καιροσκόποι, τύπου Γερουλάνου και Ζαχόπουλου; Πολύ ωραία παρουσίαση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *