Η Γέννηση του Διός



Μετά την γέννηση του Διός η μητέρα του Ρέα για να ξεγελάσει τον Κρόνο σπαργάνωσε μια πέτρα και του την έδωσε να την καταπιεί αντί για το μωρό.Οι αρχαίοι συγγραφείς αφηγούνται με διάφορους τρόπους την παιδική ηλικία του Δία. Κατά ένα μύθο, μετά την γέννησή του, τον παρέλαβαν οι Νύμφες του όρους Δίκτης στην Κρήτη και τον τοποθέτησαν σε κούνια χρυσή.
Κατά άλλο μύθο, η φροντίδα του μωρού ανατέθηκε στις δυο κόρες του βασιλιά της Κρήτης Μέλισσου, την Αδράστεια και τη Μέλισσα. Και ο Δίας ανατράφηκε με το γάλα μιας κατσίκας, της Αμάλθειας (που πολλοί το όνομά της το συγχέουν με τ' όνομα μιας Νύμφης), η οποία ήταν ένα ζώο τρομερό, καταγόταν από τον Ήλιο και η όψη της ήταν τόσο τρομακτική που ούτε οι Τιτάνες μπορούσαν να την ανεχτούνε. Γι' αυτό και παρακάλεσαν την Γαία να την κρύψει σ' ένα άντρο της Κρήτης, και εκεί της πήγανε τον Δία. Αργότερα, κατά συμβουλή της Θέμιδας, στον αγώνα του κατά των Τιτάνων, ο Δίας φόρεσε το δέρμα της, το οποίο τίποτα δεν μπορούσε να το διαπεράσει. Αυτή ήταν η "αιγίς", που αργότερα ο Δίας χάρισε στην Αθηνά.

Κατά τον Αθηναίο όμως ο Δίας ανατράφηκε από περιστερές: "Του έφερναν την αμβροσία από τις άκρες του ωκεανού. Ένας αετός με νύχια μυτερά του πήγαινε κάθε βραδιά το νέκταρ, που αντλούσε από την πηγή και το ' φερνε δια μέσου των αιθέρων. Γι' αυτό και ο Δίας, αφού νίκησε τον πατέρα του Κρόνο, χάρισε στον αετόν εκείνο την αθανασία και τον έκανε αστερισμό. Κι όσο για τις περιστερές, ανέθεσε σ' αυτές την ωραία υπηρεσία να αναγγέλουν τις εποχές".
Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, ο Δίας τράφηκε με το γάλα μιας γουρούνας, που οι γρυλισμοί της εμπόδιζαν τον Κρόνο ν' ακούει τα κλάματα του μωρού. Ως βρέφος ο Δίας ήταν πολύ θορυβοποιός και υπήρχε φόβος οι φωνές του να φτάσουν ως τον πατέρα του Κρόνο. Γι' αυτό ανέλαβαν να τις σκεπάσουν κάποια μυστηριώδη πρόσωπα, οι Κουρήτες ή Κορύβαντες. Με το θόρυβο που κάναν χτυπώντας τα ξίφη τους στις ασπίδες τους, ενώ σύγχρόνως χόρευαν έναν χορό πολεμικό. Και για να τους τιμωρήσει ο Κρόνος για το έργο τους αυτό, τους μεταμόρφωσε σε λιοντάρια, αλλά όταν ανέλαβε την εξουσία ο Δίας έκανε τα λιοντάρια βασιλιάδες των ζώων.
Οι Κύκλωπες, για να διασκεδάσουν τον Δία μωρό, κατασκελυασαν τις αστραπές και τη βροντή, που κατόπιν ο Θεός της χρησιμοποίησε με τρόπο φοβερό ενάντια στους Τιτάνες. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος μας αφηγείται ότι η Νύμφη Αδράστεια είχε δώσει στον Δία, τον οποίο ανάτρεφε, ένα παιχνίδι θαυμαστό: "μια σφαίρα σχηματισμένη από κύκλους χρυσούς, που ανάμεσά τους είχε τυλιχτεί κισσός κι όταν την πετούσαν ψηλά, διέγραφε κατά το πέσιμό της μια θαυμάσια τροχιά, σαν εκείνη που κάνουν οι διάττοντες αστέρες". - gortynios

ΒΙΣΑΛΤΗΣ/visaltis.blogspot



Bookmark and Share

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *