To "πηγάδι των ευχών" ή το "πηγάδι της ντροπής";

ωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ

Τα Δίδυμα είναι χωριό του νομού Αργολίδας. Βρίσκονται στα νότια του νομού, στην επαρχία Ερμιονίδας, 12 χλμ. βόρεια του Κρανιδίου. Τα Δίδυμα είναι χτισμένα σε υψόμετρο 140 μέτρων σε ένα μικρό λεκανοπέδιο στους πρόποδες του Διδύμου όρους. Ανήκουν στον δήμο Κρανιδίου και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 1.254 κάτοικοι.

Σημαντικότερο αξιοθέατο των Διδύμων είναι κάποιοι γεωλογικοί σχηματισμοί σε σχήμα κρατήρα που αποκαλούνται δολίνες (σπήλαια). Δημιουργήθηκαν από καθίζηση του εδάφους; και εντυπωσιάζουν με το κυκλικό τους σχήμα και το μέγεθός τους.

Στην μία από τις δύο σπηλιές υπάρχουν εκκλησάκια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Στα Δίδυμα κατά την περίοδο της άνοιξης πραγματοποιείται η γιορτή της
τουλίπας καθώς η περιοχή των Διδύμων είναι μία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που συναντάται αυτοφυής τουλίπα.
Τα Δίδυμα είναι το μεγαλύτερο χωριό του δημοτικού διαμερίσματος των Διδύμων που το απαρτίζουν έξι συνολικά χωριά. Τα υπόλοιπα πέντε χωριά είναι, Το Λουκαΐτι, η Πελεή, Το Ράδο, Ο Άγιος Ιωάννης και το Σαλάντι. Τα περισσότερα από αυτά είναι ημιορεινά και βρίσκονται περιμετρικά του όρους Δίδυμο. Το Σαλάντι είναι παραθαλάσσιος οικισμός και αποτελείται κυρίως από εξοχικές κατοικίες. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της νότιας Αργολίδας, με χαρακτηριστικό της το ψιλό λευκό βότσαλο. Βορειότερα του βρίσκεται ο επίσης παραθεριστικός οικισμός Άγιος Ιωάννης.

Για να δούμε όμως την περιοχή καλύτερα....


Η είσοδος....



Μια κατηφορική στοά οδηγεί ....
Σε σκάλες....και αυτές με την σειρά τους μέσα στο κοίλωμα....
...

Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου....
....
Για πάμε προς τα εκεί....

...
Φρεσκοασβεστομενο....Καθαρός ο χώρος...και στο εξωτερικό περίβολο αλλά και στο εσωτερικό του...
...
Με τις εικόνες στην σειρά! .... Όλα σε τάξη...το μοναστήρι να ναι καλά όπως λέει και λαός... Και αναρωτιέμαι.... Τις εικόνες αυτές κάποιοι ταλαίπωροι τις έχουν αγοράσει και τις έχουν τοποθετήσει με πίστη και αγάπη....Θα λεγα ότι είναι ευχές... Ευχές που για κάποιους είναι μόνο τάλαρα....Κεριά...Και μια πίστη πεταμένη στο πηγάδι...

 

...
Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.... Από μπροστά μας δείχνουν το σεβασμό.... Και από πίσω δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.... Η πίστη στις μέρες μας μετριέται με το ποσά κεριά θ ανάψεις και πόσους δίσκους θα χρυσώσεις....Αυτό πρεσβεύουν και μας το δείχνουν κατάματα...
Αλλά έτσι είναι το ποίμνιο....τρώει και βελάζει κι ψυχή του δεν το νοιάζει....
Κείμενο ΧΡΟΝΟΣ
Για παράπονα στο alex_talws@hotmail.com
Πηγή ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

Σχόλια

Ο χρήστης bilsot είπε…
1. Η δική μου άποψη για τις "τρύπες" του εδάφους είναι πρόσκρουση μετεωρίτη/ων.
Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από "τριμένη" πέτρα, που έχει καλύψει πάρα πολλά μέτρα σε ακτίνα γύρω από τα κοιλώματα και δε δικαιολογεί βύθισμα της γης.
2. Υπήρχε και αρχαίο έθιμο η ρίψη ιερών αντικειμένων σε πηγάδια, το βρήκαν οι αρχαιολόγοι σε ανασκαφές του μετρό των Αθηνών και αλλού.
Αυτές είναι δύο διαφορετικές απόψεις για μελέτη και συζήτηση.

ΣΗΜ. το ίδιο σχόλιο έκανα και στο post που έβαλε το θέμα "ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ"
Ο χρήστης visaltis.net είπε…
Έχω και εγώ την ίδια εντύπωση φίλε Βασίλη και έχω διαβάσει κάποια πράγματα για την περιοχή εκεί.Δεν έχω πάει όμως και δεν μπορώ να έχω άποψη για το τι ακριβώς είναι.
Ο χρήστης (C) Hellas XG 2024 είπε…
Επειδή πήγα πρίν έναν χρόνο περίπου για εξερεύνηση αυτές οι τρύπες είναι απο καθίζηση..Έχει πολλές σπηλιές βάραθρα και ένα πολύ ωραίο μοναστήρι εκεί το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΥΓΟΥ η μοναστήρι του διαβόλου σχετικά http://hellasxg.t35.com/moni%20augou.htm..
Επίσης κάτω απο το χωριό έχει και αρχαίες στοές ανεκμετάλευτες..Η αρχαιολογική υπηρεσία το ξέρει χρόνια τώρα..Το 1960 όπου και ανοί χθηκαν για πρώτη φορά και τελευταία για εξερεύνηση βρήκαν αρχαίο αμφορέα..Απο τότε την ξανακλείσανε την τρούπα..Φήμες λένε ότι στην κατοχή μία μέρα απο γέροντα του χωριού το άκουσα αυτό ήρθανε Γερμανικα φορτηγά λίγο πριν την αποχώρηση του Γερμανικού Αξωνα απο την Ελλάδα με στρατό και αφαίρεσαν πολά πράγματα απο τις στοές και κάποιες σπηλιές εκεί τριγύρω..
Ο χρήστης (C) Hellas XG 2024 είπε…
Λέω καθίζηση γιατί οι κάτοικοι του χωριού μου είπανε ότι ήρθανε του Γεωλογικού πανεπιστημίου μία μέρα και εξετάσανε το έδαφος και βρήκανε ότι είναι πολύ ταλαιπωρημένα τα βουνά και τα βράχια δεν έχει πολλά δέντρα η περιοχή με συνέπεια να να σπάνε και να γίνονται με τα χρόνια καθιζήσεις..Και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου σε τρύπα απο καθίζηση είναι ..τεράστια..κατεβαίνεις σκαλιά για να μπείς μέσα..
Ο χρήστης visaltis.net είπε…
Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία σου.Αυτό με τους Γερμανούς που άδειαζαν στοές και αρχαιολογικούς χώρους είναι μια μεγάλη και πονεμένη ιστορία.Πολύ ενδιαφέρουσα και η σελίδα σου άλλα μερικές φορές αντιμετωπίζω πρόβλημα,οταν προσπαθώ να μπω με πετάει σαν να έχει ιό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *