Αινιγματικές υπόγειες στοές στο Ιράν.

 Είκοσι πέντε υπόγειες αίθουσες που ενώνονται με διαδρόμους αποκάλυψαν Ιρανοί αρχαιολόγοι κοντά στο χωριό Αρζανφούντ, 25 χλμ. ΝΑ του Χαμεντάν, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας του Ιράν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Χειροτεχνίας του Χαμεντάν (HCHTHD), ο χώρος εντοπίστηκε κάτω από πετρώδη λόφο ενώ το βάθος του δικτύου των υπόγειων στοών φτάνει κάποτε τα 6 μ. 

Στους σπηλαιώδεις χώρους εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων λίθινοι δακτύλιοι και ένα λίκνο για μωρό, ενώ στα τοιχώματα είναι εμφανείς οι λαξεύσεις-υποδοχές λύχνων. Η είσοδος στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, ενώ ο χώρος είναι προσιτός στους ερευνητές από τμήμα του αυθεντικού αεραγωγού που διέθετε η κατασκευή. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο χώρος κατασκευάστηκε και κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια πολέμων. 
Οι απόψεις για τη χρονολόγηση του δαιδαλώδους δικτύου διίστανται: χρονολογείται είτε κατά την περίοδο της Μηδικής δυνατείας (728-550 π.Χ. ) είτε την εποχή των Πάρθων (248 π.Χ. – 224 μ.Χ.), αλλά όχι αργότερα.

Οι έρευνες για την διαλεύκανση του νέου αυτού αρχαιολογικού γρίφου συνεχίζονται. Οι ανακοινώσεις για την πρόοδο των ερευνών θα είναι σπάνιες, καθώς από τον προηγούμενο Μάρτιο έχει απαγορευθεί από το καθεστώς του Ιράν στους αρχαιολόγους να δίνουν συνεντεύξεις και άμεσες πληροφορίες για την εργασία τους στη χώρα.



Πληροφορίες από  Circle of Ancient Iranian Studies

Visaltis.blogspot

Bookmark and Share

Σχόλια

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *