Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αινιγματικές υπόγειες στοές στο Ιράν.

 Είκοσι πέντε υπόγειες αίθουσες που ενώνονται με διαδρόμους αποκάλυψαν Ιρανοί αρχαιολόγοι κοντά στο χωριό Αρζανφούντ, 25 χλμ. ΝΑ του Χαμεντάν, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας του Ιράν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Χειροτεχνίας του Χαμεντάν (HCHTHD), ο χώρος εντοπίστηκε κάτω από πετρώδη λόφο ενώ το βάθος του δικτύου των υπόγειων στοών φτάνει κάποτε τα 6 μ. 

Στους σπηλαιώδεις χώρους εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων λίθινοι δακτύλιοι και ένα λίκνο για μωρό, ενώ στα τοιχώματα είναι εμφανείς οι λαξεύσεις-υποδοχές λύχνων. Η είσοδος στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, ενώ ο χώρος είναι προσιτός στους ερευνητές από τμήμα του αυθεντικού αεραγωγού που διέθετε η κατασκευή. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο χώρος κατασκευάστηκε και κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια πολέμων. 
Οι απόψεις για τη χρονολόγηση του δαιδαλώδους δικτύου διίστανται: χρονολογείται είτε κατά την περίοδο της Μηδικής δυνατείας (728-550 π.Χ. ) είτε την εποχή των Πάρθων (248 π.Χ. – 224 μ.Χ.), αλλά όχι αργότερα.

Οι έρευνες για την διαλεύκανση του νέου αυτού αρχαιολογικού γρίφου συνεχίζονται. Οι ανακοινώσεις για την πρόοδο των ερευνών θα είναι σπάνιες, καθώς από τον προηγούμενο Μάρτιο έχει απαγορευθεί από το καθεστώς του Ιράν στους αρχαιολόγους να δίνουν συνεντεύξεις και άμεσες πληροφορίες για την εργασία τους στη χώρα.Πληροφορίες από  Circle of Ancient Iranian Studies

Visaltis.blogspot

Bookmark and Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αντάρτικο Ούγγρων στη χούντα Μανχάταν-ΔΝΤ-ΕΕ-γενιτσάρων!!!
Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν είχε το «θράσος» να ζητήσει από το ΔΝΤ και την ΕΕ όχι να απαλλαγεί από τους δυσβάσταχτούς στόχους που αυτοί θέτουν αλλά να λάβει μόνη της τις σχετικές αποφάσεις για την εκπλήρωσή τους. Χωρίς να παραβιάζει δηλαδή τους όρους του δανείου, που προβλέπουν μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3,8% του ΑΕΠ, ο Όρμπαν θέλησε να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο ο οποίος θα περιόριζε για λίγο τη συνεχή αφαίμαξη των κατώτερων στρωμάτων. Η απάντηση των διεθνών καρχαριών ήταν άμεση και λυσσαλέα. Το ΔΝΤ διέκοψε αμέσως τις συνομιλίες με την Ουγγαρία, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα λάβει το τελικό πακέτο των 5 δισ. δολαρίων από το σύνολο των 20 που της είχαν υποσχεθεί.
Ο ούγγρος πρωθυπουργός όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Με ειδικό νόμο που πέρασε (και εγκρίθηκε με ψήφους 301 υπέρ, έναντι μόλις 12 κατά) θα φορολογήσει τα αποθεματικά των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 0,5% για διάστημα τριών χρόνων. Έτσι θα συγκεντρώσει περίπου 850 εκατ. δολάρια τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή χρεών. Ένα από τα μυστικά της σχετικής κίνησης είναι ότι καθώς το 80% του τραπεζικού συστήματος έχει ξεπουληθεί σε ξένες εταιρείες και κυρίως σε αυστριακές και γερμανικές τράπεζες, το μεγαλύτερο τμήμα του νέου φόρου θα έρθει από το εξωτερικό. Το τοκογλυφικό κεφάλαιο δηλαδή παγιδεύτηκε από μια απρόσμενη σκακιστική κίνηση του αντιπάλου και τώρα κινδυνεύει να χάσει τη βασίλισσά του.
http://www.nomoneynodebt.gr/details.php?id=155