H χρήση ηλεκτρισμού στην αρχαία Αίγυπτο(!),και η μπαταρία της Βαγδάτης.



Ο Γερμανός αρχαιολόγος Wilhelm Konig , ανακάλυψε το 1938, κοντά στη Βαγδάτη, την  διάσημη “μπαταρία της Βαγδάτης” και έφερε νέα δεδομένα για την γνώση ,και την χρήση του ηλεκτρισμού από τους αρχαίους λαούς. Ο Konig την εποχή εκείνη εργαζόταν στην Βαγδάτη σχεδιάζοντας το αποχετευτικό της δίκτυο,και ανακάλυψε σε ανακαφές  κάποιου κτιρίου μαζί με άλλα αντικείμενα και ένα ξεχωριστό δοχείο.Μελετώντας το δοχείο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι  περιείχε ένα χάλκινο κύλινδρο επενδυμένο με πίσσα και στερεωμένο στο χείλος της οπής.Στο κέντρο της πίσσας είχε μια μικρή σιδερένια ράβδο πακτωμένη στο καπάκι. Αναλύσεις έδειξαν ότι το περιεχόμενό του ήταν κάποιο οξειδωτικό διάλυμα, πιθανότατα κρασί ή ξύδι. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα στο βάζο υπήρχε ένα υγρό που αλληλεπιδρούσε με το μέταλλο και παρήγαγε ηλεκτρικό φορτίο. Δηλαδή μια μπαταρία!!!


Το εκπληκτικότερο είναι ότι η αρχαία αυτή μπαταρία μετρήθηκε....Μετά από 2200 χρόνια συνέχιζε να παράγει τάση των  0,8-2V, ενώ η παράλληλη σύνδεση και άλλων  μπαταριών,θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μεγαλύτερες τάσεις!!!

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕ ΟΜΩΣ;
Το 1981  ο επιστήμονας  Δρ.Αρν Έγκεμπρεχτ  κατασκεύασε μια ολόϊδια μπαταρία με αυτήν της Βαγδάτης και κατόρθωσε μέσα σε 2 μόνο ώρες να επιχρυσώσει ασημένια αντικείμενα.Μια εξήγηση λοιπόν που θα μπορούσε να δοθεί θα είταν ότι χρησίμευε για την επίστρωση και επιχρύσωση μετάλλων με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης.Μια άλλη εξήγηση που πάει λίγο πιο μακριά θέλει τους Αιγυπτίους να είχαν κατορθώσει να κατασκευάσουν κάποιας μορφής λαμπτήρες ,και με την ενεργοποίησή τους από τέτοιες μπαταρίες κατόρθωσαν να ζωγραφίσουν τις σκοτεινές αίθουσες των πυραμίδων.Κάτι που μέχρι σήμερα παρέμενε μυστήριο.

Σε πολλές Αιγυπτιακές τοιχογραφίες υπάρχουν απεικονίσεις ανθρώπων να κρατούν τέτοιους λαμπτήρες άλλα και διάφορες φωτεινές μπάλες στα χέρια τους.Νομίζω ότι τίποτα δεν είναι παράξενο ,και τίποτα δεν μπορεί να αποριφθεί αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να μην υποτιμούμε και να κατανοήσουμε τις γνώσεις των αρχαίων λαών, που αποδεδειγμένα πολλές φορές ήταν πολύ πιο προχωρημένες από τις δικές μας .

Και για την ιστορία,ο Α.Βόλτα το 1800 κατασκεύασε την "πρώτη" μπαταρία ακριβώς με τα ίδια υλικά....


-Βισάλτης-

 


Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και μια τραγική μεσανατολίτικη επιβολή:
Ο εθισμός στην επεκτατική-αποδασωτική γεωργία των 'αυξάνεσθε και ερημοποιείτε' δολοφόνων Κάιν, ξεκίνησε από κατάντια, λόγω έλλειψης άλλης τροφής σε έρημους κάμπους, και κατέληξε η υπ. αρ. 1 απειλή για το απροετοίμαστο σήμερα για ηφαιστειακούς χειμώνες, κατευθυνόμενα υπερπληθυσμιακό ανθρώπινο είδος, αφού οι γεωργοί παντού ζουν με τον καθημερινο ΤΡΟΜΟ για χαλάζι-πλημμύρες-ξηρασία-ακρίδες-αρρώστιες...
Τα κατσίκια-ξαδέρφια των ελαφιών ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ το δάσος και ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ φροντίδες, αφού τρέφονται με χαμηλούς βλαστούς. Αντίθετα πρόβατα και αγελάδες προωθούνται από κλίκες επειδή χρειάζονται αποδασωμένα λιβάδια, όπου συναγωνίζονται μεταλλαγμένα και γεωργία, διχάζοντας τα θύματά τους...
Μακάρι, από την Ελλάδα, η οποία ύμνησε την κτηνοτροφική-δασική αυτάρκεια που τη βοήθησε να επιβιώσει και να προσφέρει τόσα στην ανθρωπότητα, ολοένα και περισσότεροι να δουν, εν μέσω επεκτεινόμενης πείνας, την ευκαιρία διάδοσης της αλήθειας για τη θανάσιμη παγίδα τής γεωργίας και τη ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ λύση της αιγοτροφίας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *