Βρέθηκε άγνωστος πολιτισμός στον Καύκασο


Χάρη σε μια αεροφωτογραφία της δεκαετίας του 1960, οι Ρώσοι αρχαιολόγοι εντόπισαν σημάδια ενός άγνωστου πολιτισμού, στην βόρεια πλευρά της οροσειράς του Καυκάσου.

Οι προσπάθειες που γίνονται την τελευταία πενταετία, για την ανεύρεση του αρχέγονου οικισμού, είχε, τελικά, θετικά αποτελέσματα.
«Βρήκαμε έναν πολιτισμό που χρονολογείται μεταξύ του 16ου και 14ου π.Χ αιώνες, στα βουνά του Κίσλοβοντσκ, στον Βόρειο Καύκασο, δήλωσε ο Αντρέϊ Μπελίνσκι, επικεφαλής της ρωσο-γερμανικής αποστολής, η οποία διερευνά τα τελευταία χρόνια την περιοχή.

«Τα ίχνη του πολιτισμού αυτού οδηγούν στην Εποχή του Χαλκού. Τα απομεινάρια λίθινων κατασκευών που βρέθηκαν σε περίπου σε 200 τοποθεσίες του βουνού και είναι ύψους ενός μέτρου και κατασκευάστηκαν με το ίδιο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό» διευκρίνισε ο αρχαιολόγος στο ρωσικό πρακτορείο.

Η περιοχή στην οποία επεκτάθηκε ο άγνωστο αρχαίος πολιτισμός, βρίσκεται μεταξύ του
ποταμού Κουμπάν, δυτικά και ανατολικά του Ναλτσίκ, σε υψόμετρο μεταξύ 1.400 και 2.400 μέτρων.

Τα χάλκινα αντικείμενα τα οποία βρέθηκαν στο χώρο των οικισμών επιτρέπουν να συνδεθεί ο πολιτισμός αυτός, με αυτόν του Κουμπάν, που ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην καρδιά του Καύκασου, στους πρόποδες του βουνού Καζντέκ.
Ο πολιτισμός όμως που ανακαλύφθηκε τώρα είναι μεγαλύτερος και σημαντικότερος από αυτόν του Κουμπάν.

Ο Ντμίτρι Κορομπόφ, μέλος της αρχαιολογικής αποστολής, δήλωσε ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες (φωτό κάτω) που τραβήχτηκαν στη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, βοήθησαν πολύ ώστε να προσδιοριστεί η ακριβής θέση του αρχαίου οικισμού, αφού σήμερα δεν είναι ορατός.

«Γνωρίζουμε ότι στην περιοχή του Καυκάσου, την εποχή του Χαλκού, η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από ότι είναι σήμερα», δήλωσε ο Κορομπόφ, επεξηγώντας τη δημιουργία των αρχαίων οικισμών σε τέτοιο υψόμετρο.
Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νέα ανακάλυψη είναι μεγάλης σημασίας λόγω του μεγάλου αριθμού των οικισμών στην ίδια περιοχή και λόγω της εξαιρετικής διατήρησής της δομής τους.

Ἂρθρα &Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος /http://echedoros-a.blogspot.com

Bookmark and Share

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *