Οι Κένταυροι της Φολόης

Οι Κένταυροι της Φολόης ήταν μυθικά όντα με σώμα αλόγου μέχρι τον τράχηλο, χέρια και κεφάλι, ανθρώπου.

Οι Κένταυροι απεικονίζονται στα διασωθέντα μάρμαρα του δυτικού αετώματος του Ναού του Δία, τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας σαν μυθικά όντα. Η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων τους ήθελε να έχουν σώμα αλόγου μέχρι τον τράχηλο, τέσσερα πόδια, αλλά στήθος, χέρια και κεφάλι ανθρώπου.
Ο Διόδωρος (Δ΄12) αναφέρει ότι, όταν οι Κένταυροι νίκησαν τους Λάπιθες, κατέβηκαν στην Ηλεία και κατέλαβαν την Φολόη. Από εκεί λήστευαν και φόνευαν τους διερχομένους και τους κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι, φοβισμένοι και τρομαγμένοι που πρώτη φορά έβλεπαν από μακριά άλογα, (το πάνω μέρος των οποίων ήταν ανθρώπινο) να χάνονται στο δάσος και στα ρέματα, τους απεικόνιζαν στη φαντασία τους σαν τέρατα με ένα σώμα.

Ο Φόλος
Ένας από τους Κενταύρους ήταν και ο Φόλος, γιος του Σιληνού και της Νύμφης Μελίας και φίλος του Ηρακλή. Εκ διαδοχής από τον προπάππου του ήταν φύλακας του υπερμεγέθους πιθαριού (βαγενιού) με το κρασί των μεγαλόσωμων Κενταύρων, το οποίο τους είχε προσφέρει ο Διόνυσος, με εντολή να το φυλάξουν και να το ανοίξουν μόνο όταν εμφανιστεί ο Ηρακλής.

Ο Ηρακλής
Ο Ηρακλής πήρε την εντολή από τον Ευρυσθέα να κάνει τον τρίτο άθλο του, να συλλάβει δηλαδή ζωντανό τον Ερυμάνθιο κάπρο, που ζούσε στο όρος της Λαμπείας, Ερύμανθος. Ο κάπρος κατάστρεφε τις περιοχές τις Ψωφίδος (Αρκάδων) και Λασιωνίων (Ηλείων). Ο Ηρακλής πέρασε πρώτα από τη σπηλιά του Κένταυρου Φόλου, προκειμένου να πάρει πληροφορίες σχετικά με το..
ζώο.

Το Πιθάρι
Ο Φόλος έτρωγε κρέατα ωμά όπως όλοι οι Κένταυροι, αλλά για να ευχαριστήσει τον Ηρακλή του προσέφερε ψητά. Ο Ηρακλής ζήτησε κρασί, αλλά όταν ο Φόλος θυμήθηκε την επιθυμία του Διόνυσου, δίστασε να ανοίξει το πιθάρι φοβούμενος τους άλλους Κενταύρους. Κατόπιν προτροπής του Ηρακλή άνοιξε το βαγένι με το χιλιόχρονο κρασί και του έδωσε να πιεί σε ασημένιο κύπελο (τάσι). Η ευωδιά του παλιού δυνατού κρασιού απλώθηκε γρήγορα στις ρεματιές και στο δάσος. Ο φόβος του δεν άργησε να επαληθευτεί.


Η συμπλοκή και η Νεφέλη
Τα δέντρα έτριζαν, καθώς οι Κένταυροι έφταναν στην σπηλιά για να το αρπάξουν. Ο Φόλος κρύφτηκε από το φόβο του, ενώ ο Ηρακλής ρίχτηκε στη μάχη μαζί τους, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει όντα, τα οποία έχοντας μητέρα τη Θεά Νεφέλη είχαν ταχύτητα αλόγου, υπερβολική δύναμη δισώματων θηρίων, ανθρώπινη λογική και εμπειρία. Άλλοι του επιτίθενται έχοντας σαν όπλα μεγάλα ξύλα, άλλοι με μεγάλες πέτρες, άλλοι με μεγάλες λαμπάδες από τα καμένα δέντρα και άλλοι με φοβερά τσεκούρια. Στη μάχη τους βοηθούσε όμως και η Νεφέλη, ρίχνοντας καταρρακτώδη βροχή για να γλιστράει ο Ηρακλής, τη στιγμή που οι Κένταυροι είχαν τέσσερα πόδια.
Η μάχη ήταν φοβερή. Ο Ηρακλής έδιωξε αρχικά τον Άγχιο και τον Άγριο, πετώντας τους δαυλιά που φώτιζαν τη σπηλιά. Με τα φαρμακερά βέλη που είχε βάψει από το αίμα της Λερναίας Ύδρας, τους σημάδευε και τους χτύπαγε με το ρόπαλο. Τους καταδίωξε μέχρι το ακρωτήριο Μαλέα.


Η Εξόντωση των Κενταύρων
Τους περισσότερος τους εξόντωσε ενώ οι υπόλοιποι, μαγεμένοι από τους ήχους των σειρήνων, πέθαναν από την πείνα. Οι υπόλοιποι Κένταυροι έφυγαν. Ο Κένταυρος Νέσσος πήγε στο ποταμό Εύηνο, όπου παρενοχλούσε ερωτικά τη σύζυγο του Ηρακλή Δηιάνειρα, η οποία αργότερα σκοτώθηκε από αυτόν. Ο Ηρακλής, χωρίς να το θέλει, ετόξευσε προς τον Έλατο και πλήγωσε τον Χείρωνα (φίλο του), ο οποίος παραιτήθηκε από την αθανασία γιατί οι πόνοι ήταν φρικτοί από το βέλος που ήταν ποτισμένο από τη Λερναία Ύδρα.

Ο Κένταυρος Όμαδος έφυγε για την Αρκαδία όπου παρενοχλούσε και αυτός την αδερφή του Ευρυσθέα Αλκυόνη.
Ένας από τους Κενταύρους της Φολόης, ο Ευρυτίονας γύρισε πίσω στην περιοχή και πήγε στην Ώλενο της Αχαΐας προκειμένου να πάρει βίαια πάλι την κόρη του Δεξαμενού. Αργότερα σκοτώθηκε και αυτός από τον Ηρακλή.

Οι Κένταυροι διασκορπιστήκαν από το Μαλέα μέχρι την Τυρηνία, όπου άλλοι πέθαναν από την πείνα και άλλοι μαγεύτηκαν από το άσμα των σειρήνων. Στη συμπλοκή σκοτώθηκαν πολλοί επιφανείς Κένταυροι, ο Δάφνις, ο Αμφίων, ο Όρειος, ο Ιπποτίων, ο Φρύξος, ο Θηρεύς, ο Αργείος, ο Δούπων, ο Ισοπλής και ο Μελαγχαίτης.

Η Δρυάδα Κάπελη πάνω στον Κένταυρο Φόλο
Έργο από τον γλύπτη Εξηκία.

Ο θάνατος του Φόλου
Κατόπιν, ο Ηρακλής επανήλθε στη Φολόη, όπου βρήκε το φίλο του Φόλο να πεθαίνει, μιας και στην προσπάθεια του να θάψει τους συγγενείς Κενταύρους, επιχείρησε να περιεργαστεί ένα βέλος, που προηγουμένως θαύμαζε. Αυτό του διέφυγε και τον τραυμάτισε στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού του και έτσι από το δηλητήριό του, πέθανε. Τότε λοιπόν, ο Ηρακλής τον έθαψε μεγαλοπρεπώς κοντά στο σημερινό Αντρώνι όπου σκοτώθηκε και για να τον τιμήσει έδωσε στο δάσος και στην περιοχή το όνομα Φολόη.

Κατόπιν, ο ήρωας πήγε να κυνηγήσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο.

Δεκέμβριος 2005
Κώστας Παπαντωνόπουλος


Αναδημοσίευση:-Πύλη Ιάσωνος- 

Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης kala-nea.gr είπε…
εδώ μπορείτε ν αδέιτε ένα πολύ ενδιαφέρον ααθρο σχετικά με την πραγματική φύση των κενταύρων και την παρανόηση σχετικά με την ανατομία τους
http://www.supa.gr/forums/f170/kentairoi-h-megalh-alhtheia-gia-th-fish-tois-45946.html#post72139
Ο χρήστης Pausanias είπε…
Δεν θα συμφωνήσω με την ανάρτησή σου γιατί πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να συντηρούμε έναν ψεύτικο μύθο.
Εδώ η ανάρτησή μου για τους κενταύρους http://operiplous.blogspot.com/2010/10/blog-post.html
Ο χρήστης visaltis.net είπε…
Το ίδιο θα μπορούσε να πει κάποιος και για την ανάρτηση που παραπέμπεις φίλε Παυσανία.Αυτές είναι απλά όμορφες ιστορίες για να διαβάζουμε και μέχρι εκεί.Ας μην ψάχνουμε σωστό λάθος και ιστορικές πραγματικότητες.Και ας αρκεστούμε στην περιγραφή και απεικονίσεις των αρχαίων.Κάτι παραπάνω θα ήξεραν...
Ο χρήστης Pausanias είπε…
Αγαπητέ φίλε
Επανέρχομαι, αν και καθυστερημένα για να διαφωνήσω μαζί σου. Όχι για την αξία των λεγομένων μου, αυτήν μπορείς να την αμφισβητείς φυσικά με στοιχεία, αλλά για το ότι οι αρχαίοι ήξεραν καλύτερα.
Ξεχνάς ίσως το γεγονός ότι πολλά από αυτά που -όλοι γνωρίζουμε- αμφισβητήθηκαν και την εποχή εκείνη και μάλιστα κάναν τον Απολλώνιο... Ρόδιο.
Άρα μάλλον η αμφισβήτηση είναι σε καλό δρόμο και εκτός αυτού όπως είπα πάντοτε με στοιχεία μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα πάντα.
Ο χρήστης Pausanias είπε…
Συμπλήρωση
Άλλωστε σήμερα θα μπορούσα να σου φέρω πολλά παραδείγματα από την πολιτική σκηνή της χώρας για παράδειγμα όπου οι εκλεκτοί των κομμάτων απεικονίστηκαν σε διάφορες φανταστικές φιγούρες. υπερβολή λοιπόν είναι ένα στοιχείο της εικαστικής έκφρασης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *