Ψήθηκαν ζωντανοί οι άνθρωποι της Πομπηίας

Ακαριαίος ήταν ο θάνατος των θυμάτων του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. καθώς κυριολεκτικά ψήθηκαν από την απότομη και υπερβολική άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό αποκάλυψαν νέες μελέτες σχετικά με την καταστροφική έκρηξη που αφάνισε τον πληθυσμό αλλά πάγωσε το χρόνο στις πόλεις Πομπηία και Ηράκλειο (Herculaneum) κοντά στη Νάπολη.

Αν και ίχνη της ηφαιστειακής δραστηριότητας είχαν, σύμφωνα με τους ιστορικούς, προειδοποιήσει τους κατοίκους των δύο πόλεων για την επερχόμενη καταστροφή, φαίνεται ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους και βρήκαν τελικά τραγικό θάνατο κάτω από τη στάχτη του Βεζούβιου. Εκμαγεία από τα σώματα κάποιων από τους άτυχους αυτούς πολίτες είναι ακόμη ορατά ανάμεσα στα ερείπια καθώς η εναλλαγή της θερμοκρασίας έδωσε το σχήμα τους στην τέφρα που τους κάλυψε. Όπως υποστήριζαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί, τα θύματα θα είχαν ήδη πεθάνει από ασφυξία που προκάλεσε η τέφρα και τα δηλητηριώδη αέρια της έκρηξης.

Μια νέα έρευνα ηφαιστειολόγων από τη Νάπολη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE όμως αποκαλύπτει ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο αλλά και στο εργαστήριο έδειξε ότι η έκρηξη ανέβασε στους 250 C τη θερμοκρασία σε ακτίνα 10 χλμ. από το ηφαίστειο ενώ σε κοντινότερα σημεία αυτή θα έφθανε μέχρι και τους 600 C. Η απότομη άνοδος σε τέτοια ύψη είναι ικανή να προκαλέσει το θάνατο στον άνθρωπο μέσα σε διάστημα δέκα δευτερολέπτων, κάτι που επιτρέπει την υπόθεση ότι οι άτυχοι κάτοικοι της Πομπηίας και του Ηρακλείου ψήθηκαν κυριολεκτικά εκεί όπου βρέθηκαν λίγα λεπτά μετά την έκρηξη. Φαίνεται μάλιστα ότι δεν υπέφεραν όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα, καθώς, στα δέκα μοιραία δευτερόλεπτα, λίγα θα πρέπει να κατάλαβαν για το πέρασμά τους από την καθημερινότητα στην ιστορία.

 Vancouver Sun, /.arxaiologia.gr

Bookmark and Share

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έχει ήδη δημοσιευθεί από τον σημερινό ανασκαφέα ότι ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ τού αφανισμού των Πομπηιανών ήταν ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να πάρουν τα πόδια τους μέρα-μεσημέρι (παρ΄όλες τις ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ σεισμικές δονήσεις από ημέρες, και τους καπνούς), γιατί ήταν ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΞΕΝΥΧΤΗΔΕΣ, πράγμα που είναι το πρότυπο των σημερινών νεοπομπηιακών ΜΜΕ και ο λόγος που η ανθρωπότητα για να γλιτώσει από την απειλούμενη κατάρρευση (λόγω συνδυασμού ΤΕΛΟΥΣ πετρελαίου-ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ πυραμιδικών εξουσιών-αναμενόμενου ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ), πρέπει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να βάλει ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ το σταμάτημα των ξενυχτιών, ειδικά της νεολαίας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γη πια ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ποια είναι η σωστή ώρα για να κοιμηθούν ήρεμα και να ξυπνήσουν ξεκούραστοι!...
Ορισμένοι ξενύχτηδες-ζόμπι είναι τόσο ΒΑΡΙΑ εθισμένοι και ...καμαρώνουν αλαζονικά, που τραβάνε τα υπόλοιπα 7 δις στο γκρεμό τους.
Και όλοι μαζί "ψάχνουν" να βρουν τι φταίει για την κατάντια, ΕΚΤΟΣ από την κατευθυνόμενη μανία των ξενυχτιών.
http://www.youtube.com/watch?v=RQX9WgL7jQc

YOUTUBE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *