Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Ανασκαφές σε περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί υπολείμματα αρχαίου πολιτισμού από εξειδικευμένους δορυφόρους της NASA, θα ξεκινήσουν οι αρχαιολόγοι, την ερχόμενη άνοιξη στην αρχαία θρακική περιοχή της Κοιλάδας των Βασιλέων, στην Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ιστορικού Μουσείου «Ίσκρα» του Καζαντλάκ, όπως γράφει η βουλγαρική ‘Στάνταρτ’.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εξέτασαν, λεπτομερώς, τις αεροφωτογραφίες που ελήφθησαν από το διάστημα, παρουσιάζονται ενδείξεις για νέα ευρήματα τα οποία σχετίζονται με τον ‘μοναδικό τρόπο ζωής και πολιτισμό των αρχαίων Θρακών’.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του ‘БАН’, το οποίο προγραμματίζει τις ανασκαφές, δεν ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες, αν και έχει κάνει δοκιμαστικές τομές, λόγω του κινδύνου επιδρομής αρχαιοκαπήλων, που βρίθουν στην περιοχή.
Μετά από μια ανάπαυλα της ανασκαφικής έρευνας, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα, και της προβολής των πολιτιστικών μνημείων που μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί, το ενδιαφέρον γίνεται, τώρα, τεράστιο και προβλέπεται πραγματική εισβολή στην Κοιλάδα των Θρακών από αρχαιολόγους και εμπειρογνώμονες.
Η εξερευνητική ομάδα «ΤΕΜΠ» την οποία διευθύνει πλέον η γυναίκα του αείμνηστου Δρ Γκεόργκι Κίτοφ, η Ντιάνα Ντιμίτροβα, σχεδιάζει να ξεκινήσει συμπληρωματικές μελέτες στην περιοχή ‘Κόσματκα’, όπου βρέθηκε ο αρχαίος τάφος του Θράκα ηγεμόνα Σεύθη του Γ΄ (Севт ІІІ).
Με χρηματική ενίσχυση 800 χιλιάδων ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα, κατασκευάστηκε ένα προστατευτικό κάλυμμα με ειδική μόνωση στο αρχαίο Θρακικό Ιερό, που είναι μια μεγάλη τούμπα.
Επίσης με τα ίδια χρήματα αποκαταστάθηκε η έκθεση του μουσείου του Καζανλάκ από ευρήματα ενός άλλου αρχαίου μνημείου αλλά και το ίδιο το μνημείο στο χωριό Κραν, που φέρει το όνομα του Θράκα βασιλιά.
Σχόλια