Πετρογλυφικά της Εποχής του Χαλκού στην Νορβηγία


Σημαντικό αριθμό αξιόλογων πετρογλύφων της Εποχής του Χαλκού αποκάλυψαν στο Stjørdal της Νορβηγίας αρχαιολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Ανθρωπολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Anne Haug, οι ανασκαφείς είχαν ξεκινήσει να ερευνούν κάτι που έμοιαζε με τύμβο. Καθώς προχωρούσε η ανασκαφή, ο τύμβος αποδείχθηκε ότι είχε υψωθεί σε φυσική καμπή του βράχου, όπου είχαν λάβει χώρα δύο καύσεις. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι οι καύσεις κάλυπταν μια επιφάνεια γεμάτη με αρχαία πετρόγλυφα - οκτώ αποτυπώματα ποδιών καθώς και ακανόνιστα σχήματα.

Η περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι και στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν περισσότερα αποτυπώματα ποδιών λεπτομερειακά αποδοσμένα, σχηματοποιημένα πλοία και άλλα μοτίβα – όλα με τη μορφή πετρογλύφων. Η τεχνοτροπία των σχημάτων σηματοδοτεί τη χρονολόγηση του χώρου μεταξύ του 1800 και του 500 π.Χ. Παράλληλά τους, ως προς το μοτίβο των αποτυπωμάτων ποδιών αλλά και του συνδυασμού με ταφικό χώρο, έχουν βρεθεί στις νορβηγικές θέσεις Østlandet, και Jong καθώς και στην - σηματοδοτημένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς - Bohuslän της Σουηδίας.
Θεωρείται επίσης σίγουρη η ηθελημένη ταφική τελετουργία επάνω στα πετρόγλυφα, η οποία συνδέεται με ιδεολογήματα σε σχέση με το θεϊκό στοιχείο ή τη γονιμότητα.

Πηγές: Past Horizons,/Αρχαιολογία 

Σχόλια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *