Τα δρακόσπιτα της Όχης στη νότια Εύβοια

Σχετικό θέμα:Tα Δρακόσπιτα των Δρύοπων στην Εύβοια(Βίντεο)

Το Δρακόσπιτο, ή «σπίτι του δράκου», βρίσκεται κρυμμένο μόλις κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Όχης. Στη νότια Καρυστία έχουν περιγραφεί πάνω από 20 δρακόσπιτα, τα περισσότερα στην περιοχή των Στύρων.

Εκείνο όμως που βρίσκεται στην κορυφή της Όχης είναι το σπουδαιότερο. Το αρχαίο αυτό ορθογώνιο κτίσμα με διαστάσεις 4,85 μ x 9,80 μ είναι κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους χωρίς συνδετικό κονίαμα. Η είσοδος είναι στη μεγάλη πλευρά, σε αντίθεση με τους αρχαίους ναούς, όπου η είσοδος είναι στη μικρή πλευρά.

Οι τοίχοι είναι τόσο χοντροί που οδηγούν το νου σε φαντασιώσεις υπερανθρώπων να τοποθετούν με αξιοζήλευτη μαστοριά, σε διαδοχικές στρώσεις, τις ασήκωτες
πέτρες.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος κατασκευής της στέγης, ο λεγόμενος εκφορικός. Οι πέτρες της οροφής εισχωρούν εσωτερικά η μια στην άλλη και σχηματίζουν ένα κατασκεύασμα που θυμίζει αναποδογυρισμένη σκάφη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια το παλαιότερο εύρημα, μια αρχαϊκή επιγραφή που βρισκόταν μέσα στη γη, εξωτερικά του κτίσματος. Πολυάριθμα κυάθια (κυπελλόμορφα αγγεία σαν φλυτζάνια) τοπικής παραγωγής βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου.

Χρονολογούνται στα τέλη του 4ου και στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα. Επίσης, υπάρχουν ευρήματα και από τον πρώιμο 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα (αττικού τύπου αγγεία,γυάλινες χάντρες, τμήματα χάλκινων αγγείων). Αν και δεν έχει προσδιοριστεί το είδος λατρείας στο εσωτερικό του ναού, υπήρχε βωμός όπου γίνονταν θυσίες, τουλάχιστον από την αρχαϊκή εποχή.

Ένα πέπλο μυστηρίου τυλίγει το δρακόσπιτο της Όχης. Κρίνοντας από τα ευρήματα, φαίνεται μάλον ισχυρή η άποψη ότι ήταν ναός, τόπος λατρείας. Δεν έχει όμως εξακριβωθεί το είδος λατρείας, η ακριβής χρονολογία και οι δημιουργοί του.

.southevia.gr



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *